Ζαμπούνης: «Η Μύκονος απευθύνεται σ' ένα ορισμένο κοινό»
Ο Χρήστος Ζαμπούνης αναφέρθηκε στην Μύκονο και στις διακοπές του στο νησί από νεαρή ηλικία.
Τι αντιπροσωπεύει για εσάς η Μύκονος;
Η Μύκονος είναι ένας προορισμός, όπως και άλλοι, που επισκέπτομαι τακτικά από το 1979, οπότε και πρωτοπήγα ως πρωτοετής φοιτητής. Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που ξυπνούν και κοιμούνται με τη σκέψη της, ούτε ονειρεύτηκα ν' αποκτήσω βίλα εκεί, όπως πολλοί συμπατριώτες μας. Την αγαπάω, όπως αγαπάει κανείς ένα καθαρόαιμο αραβικό άλογο ή ένα σπάνιο βάζο Μινγκ. Είναι πανέμορφη μέχρι παρεξηγήσεως και δυνητικά θα μπορούσα να ζήσω εκεί μονίμως, υπό τις κατάλληλες συνθήκες.
Ζήσατε πολλές εκδοχές του νησιού. Ξεχωρίζετε κάποια;
Όταν πρωτοπήγα, φοιτητής, έμενα σε sleeping bag, έπειτα σε απλά ξενοδοχεία, αργότερα σε καλύτερα, μετά σε σπίτια φίλων. Έχω περάσει τη φάση, όπως εξάλλου όλοι οι νέοι μετά τη μεταπολίτευση, της έκρηξης της σεξουαλικότητας. Έζησα και την αμηχανία της εποχής των δανεικών και της επίδειξης πλούτου από τους εγχώριους επισκέπτες της Μυκόνου, ενώ πλέον ζω μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, καθώς έχουμε «μαζευτεί» όλοι μας. Θέλω να πιστεύω πως την καλύτερη εποχή της δεν την έχω ζήσει ακόμη. Οι Μυκονιάτες και η φιλοξενία τους έκαναν αυτό το νησί να ξεχωρίσει (η: σχέση με τα υπόλοιπα νησιά μας. Το βιβλίο είναι ένας ύμνος σ' αυτή την ωραία Μύκονο. Μετά από έξι χρόνια κρίσης, καιρός είναι να κοιτάξουμε το μέλλον, καθώς το νησί συμπεριλαμβάνεται σε αφιερώματα διεθνών τίτλων για τους πιο μοδάτους προορισμούς του καλοκαιριού.
Θεωρείτε ότι η Μύκονος απευθύνεται πλέον στους Έλληνες;
Ζήσαμε μια πλάνη, ότι δηλαδή όλοι μπορούσαμε να πάμε στη Μύκονο. Κι αυτό βασίστηκε σε δανεικά και διακοποδάνεια. Η Μύκονος απευθύνεται σ' ένα ορισμένο κοινό. Η μεγάλη διάψευση είναι ότι πλέον καταλάβαμε πως δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε τα πάντα. Όλον περιοριστήκαμε και «κόψαμε» ή μας «έκοψαν». Ούτε τη δεκαετία του '70 πήγαιναν όλοι εκεί, αλλά οι μεγιστάνες.
Πηγή: Hello