Showbiz

Στο εδώλιο ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

Στο «σκαμνί» του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης για εμβάσματα ύψους 5 εκατ. ευρώ που έστειλε στην Κύπρο.

Η υπόθεση δεν τελείωσε με το ισόποσο πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε στον γνωστό τραγουδιστή για ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις, αφού έχει και ποινικό σκέλος που τον οδηγεί σε νέες δικαστικές περιπέτειες.

Με βούλευμα-καταπέλτη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, που αποκαλύπτει η Realnews, ο καλλιτέχνης παραπέμπεται σε δίκη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Οπως αναφέρουν οι δικαστές «στη Γλυφάδα Αττικής, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2010 έως 31.12.2011, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενεργώντας με πρόθεση, τέλεσε την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αποκρύπτοντας και συγκαλύπτοντας την αλήθεια όσον αφορά στη φύση, προέλευση, διάθεση, διακίνηση και χρήση περιουσίας, καθώς και την κυριότητά του επί της περιουσίας αυτής, εν γνώσει του γεγονότος ότι η τελευταία (περιουσία) προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες».

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο καλλιτέχνης σκόπιμα απέκρυψε τα εισοδήματά του από την εφορία για να μην πληρώσει φόρους, αναμειγνύοντας στη συνέχεια τα επίμαχα ποσά με νόμιμα χρήματα. «Συγκεκριμένα στον άνω τόπο και κατά το ως άνω χρονικό διάστημα υπαγόμενος φορολογικά στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ Γλυφάδας, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φόρου εισοδήματος και απέκρυψε καθαρά φορολογητέα εισοδήματα, προερχόμενα από την επαγγελματική του δραστηριότητα, με σκοπό να αποφύγει την πληρωμή του αναλογούντος φόρου εισοδήματος».


Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι δικαστές, «το εγκληματικό προϊόν... το απέκρυψε αναμειγνύοντάς το με άλλα νομίμως κατεχόμενα από αυτόν περιουσιακά στοιχεία, χρησιμοποιώντας το για τις εν γένει οικονομικές του δραστηριότητες και κατέχοντάς το επί μακρόν...».


Η εκδοχή του τραγουδιστή Στο βούλευμα περιλαμβάνονται και οι εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος ο τραγουδιστής στις δικαστικές Αρχές, μέσω απολογητικού υπομνήματος στο οποίο υποστηρίζει ότι τα χρήματα προ- έρχονταν από επενδυτική εταιρεία. Αναφέρεται συγκριμένα: «Ο κατηγορούμενος με το από 29.07.2015 απολογητικό του υπόμνημα διατείνεται ότι τα χρηματικά ποσά που εμβάστηκαν σε λογαριασμούς του, ποσού 1.317.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2008 (διαχειριστική περίοδος 2007), 1.400.000 ευρώ για το έτος 2009 (διαχειριστική περίοδος 2008) και 1.200.000 για το έτος 2010 (διαχειριστική περίοδος 2009) και τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο, προέρχονται από την επενδυτική εταιρεία με την επωνυμία G. Low Services Limited που εδρεύει στην Κύπρο και αποτελεί αντισυμβαλλόμενή του στις προσκομιζόμενες από τον ίδιο από 08.01.2007, 07.01.2008 και 12.01.2009 επενδυτικές συμβάσεις, ο ίδιος δε ανέλαβε την επένδυση των ανωτέρω κεφαλαίων στην Ελλάδα». Παράλληλα, ο Χατζηγιάννης υποστήριξε στο υπόμνημά του ότι για τα επίμαχα ποσά υπέβαλε στη συνέχεια συμπληρωματικές δηλώσεις στην εφορία.

«Περαιτέρω αναφέρει ότι το συνολικό ποσό των 4.995.643,41 ευρώ + 330.000 ευρώ = 5.285.643,41 ευρώ που εμβάστηκε από τον ίδιο στην αλλοδαπή αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της ανωτέρω αντισυμβαλλόμενής του κυπριακής εταιρείας εφόσον προέρχονται από επενδύσεις των δικών της αρχικά εμβασθέντων ποσών, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση ο ίδιος σε χρονικό διάστημα προγενέστερο του ελέγχου υπέβαλε συμπληρωματικές δηλώ- σεις φορολογίας εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2008, 2009 και 2010...».


Το ΣτΕ Οι εξηγήσεις του τραγουδιστή δεν έπεισαν το Συμβούλιο που αποφάσισε να τον παραπέμψει σε δίκη κρίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο κατηγορούμενος δεν προσκομίζει επενδυτικές συμβάσεις με βέβαιη χρονολογία».

Επίσης, όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, «περαιτέρω προέκυψε ότι κατά το επίδικο χρονικό διάστημα επαύξησε την περιουσία του» και γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο Μ. Χατζηγιάννης επένδυσε στον τομέα του real estate, αγοράζοντας ακίνητα στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης και στην περιοχή Αγιος Ιωάννης στην Εύβοια. Ο τραγουδιστής έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για το πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ που αφορά τις ανακριβείς δηλώσεις.

Ταυτόχρονα όμως προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόφασης και στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν τον δικαίωσε, καθώς έκρινε ότι και τα εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό πριν από την επιβολή του σχετικού νόμου τον Σεπτέμβριο του 2010 πρέπει να φορολογούνται ως εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.

Έτσι, η υπόθεση επέστρεψε στο Διοικητικό Εφετείο και προσδιορίστηκε να συζητηθεί εκ νέου στις 25 Μαΐου.

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved