Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: «Θυµώνω όταν διαβάζω όσα γράφονται µε χολή»
Ο διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ξεσπά εναντίον όλων όσοι γράφουν ή λένε ανακρίβειες για τη δουλειά του.
Είσαι λοιπόν ο ναυαγοσώστης που έσωσες το Φεστιβάλ από τον πνιγµό;
∆εν µου αρέσουν οι ταµπέλες, ούτε ο ρόλος του ναυαγοσώστη που έσωσε το Φεστιβάλ. Κινδύνεψε να ναυαγήσει και έκανα το παν για να µη συµβεί αυτό... Υπήρξε περίπτωση να κλείσει κι αυτό µου φάνηκε εφιαλτικό, γιατί ξέρουµε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα ό,τι κλείνει δεν ξανανοίγει... Οι συνθήκες ήταν δύσκολες -συνθήκες εµφυλίου πολέµου, θα έλεγα- αλλά δεν µπορούσα να γυρίσω την πλάτη µου. Ρίχτηκα λοιπόν στη δουλειά, µε µια δυνατή οµάδα πλάι µου. Έφτιαξα ένα «µενού» που το θεωρώ εξαιρετικά ελκυστικό, µε παραστάσεις που στηρίζονται από άξιους δηµιουργούς της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, αλλά και µε εντυπωσιακές παραστάσεις από το εξωτερικό. Προγραµµατίζω τις επόµενες κινήσεις, ένα θερινό σχολείο στην Επίδαυρο, µε παρουσίαση παραστάσεών µας εκτός Ελλάδας - και προχωρώ µπροστά.
Να σταθούµε λίγο στο σχολείο που λες...
Θεωρώ ότι πρέπει να πάρει σάρκα κι οστά αυτή η ιδέα µου και ήδη βρίσκοµαι σε θερµές συζητήσεις για να συµβεί αυτό. Η Επίδαυρος είναι ένας ζωντανός αρχαιολογικός χώρος µε µεγάλη αίγλη ανά τον κόσµο και θεωρώ ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα θερινό σχολείο εκεί, πάνω στην αρχαία τραγωδία, που είναι ο πολιτισµός µας και ο θησαυρός µας. Ένα σχολείο στο οποίο θα έρχονται νέοι ηθοποιοί και σπουδαστές δραµατικών σχολών και στο οποίο θα διδάσκουν άξιοι δάσκαλοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, που έχουν δοκιµάσει τεχνικές αλλά και φόρµες πάνω στο αρχαίο δράµα. Πρέπει να γίνει!
Υπάρχουν κάποιοι που σου ρίχνουν πυρά γι’ αυτόν τον νέο σου «ρόλο», Βαγγέλη...
Όταν έχεις τόση και τόσο σκληρή δουλειά, δεν µπορείς να ασχολείσαι µε τις µικρότητες-µικροψυχίες κάποιων που δεν περιµένουν να δουν καν το αποτέλεσµα των όσων ετοιµάζεις. Αυτό από µόνο του δείχνει πολλά. Γιατί κάποιος σε «χτυπά», αν δεν έχει εικόνα τού τι ακριβώς φτιάχνεις;
Έγραψαν πως θα δούµε και τον Γιώργο Νταλάρα, που είναι µπαµπάς της γυναίκας του γιου σου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...
Έχει ανάγκη ένας τόσο σηµαντικός και σπουδαίος ερµηνευτής όπως ο Νταλάρας από τον... συµπέθερό του για να µπει στο Φεστιβάλ, που τον έχει αγκαλιάσει πολλές φορές έως τώρα; Να απαντήσω σε αυτή τη µικρότητα; Έγραψαν επίσης, από ό,τι µε ενηµέρωσαν, γιατί θυµώνω όταν διαβάζω όσα γράφονται µε χολή, πως θα έχω το τιµόνι του Φεστιβάλ και παράλληλα το «Θέατρο του Νέου Κόσµου». ∆εν γνωρίζουν καν πως το θέατρο έχει περάσει εδώ και δύο χρόνια στα χέρια του γιου µου, Μίλτου Σωτηριάδη, ο οποίος έχει κάνει σηµαντικές σπουδές και είναι καίριος στον ρόλο του, µε την πολύτιµη αρωγή της συζύγου µου και µητέρας του, Κοραλίας, που είναι εξαιρετική µεταφράστρια και η ψυχή του θεάτρου... Θα ήθελα πολύ να την έχω κοντά µου και στο Φεστιβάλ, αλλά εκεί να δεις τι πυρά θα έρχονταν! ∆εν θα στέκονταν στην επαγγελµατική δεινότητά της, αλλά στο ότι ο Θεοδωρόπουλος έβαλε τη γυναίκα του δίπλα του. Πουθενά δεν γίνονται αυτά, µόνο εδώ, στη χώρα µας...
Πηγή: Real