Γιάννης Μόρτζος: «O χώρος του πολιτισμού είναι τελείως εγκαταλελειμμένος»
Για τα κακώς κείμενα του χώρου αλλά και κατά πόσο ένας καλλιτέχνης μπορεί να μείνει μακριά από την τέχνη του όταν συνταξιοδοτηθεί, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Γιάννης Μόρτζος.
Ποια τα κακώς κείμενα του χώρου;
«Γενικά ο χώρος του πολιτισμού είναι τελείως εγκαταλελειμμένος από την επίσημη πολιτεία και δεν έχει καμία απολύτως βοήθεια. Ενώ θα έπρεπε ο πολιτισμός να είναι σε προτεραιότητα είναι τελευταίος, με αποτέλεσμα ο χώρος να πάσχει από έλλειψη αναγνωρισιμότητας. Θέλω να επισημάνω βέβαια κάτι για το χώρο μας και να πω ότι σε πολλά πράγματα φταίμε οι ίδιοι που τον υπηρετούμε, γιατί με βάση πάντα την οικονομική ανασφάλεια καταφεύγουμε σε ευτελείς ενέργειες. Χωρίς να θέλω να υποστηρίξω ότι οι καλλιτέχνες σώνει και καλά πρέπει να πεινάνε αλλά ούτε ταυτόχρονα να υποβιβάζεις την αξία του επαγγέλματός σου, γιατί τόσο πιο πολύ νιώθεις την απαξίωση της πολιτείας αλλά και του κοινού»
Ποια η γνώμη σας για το θέμα των συντάξεων και την απαγόρευση εργασίας των ηθοποιών; Ένας καλλιτέχνης μπορεί να μείνει μακριά από την τέχνη του;
«Από τη στιγμή που επιλέγεις αυτό το δρόμο θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις ενστερνιστεί ότι μέχρι τη στιγμή που θα κλείσεις τα μάτια σου θα ενεργείς, θα λειτουργείς και θα προσφέρεις, με όραμα μέχρι την τελευταία στιγμή σου. Δεν υπάρχει «σύνταξη» με τη στενή έννοια του όρου. Το μέτρο της πολιτείας είναι μέτρο ηλιθίων, οι οποίοι ποτέ δεν κάθισαν να δουν την ιδιαιτερότητα που έχει ο καλλιτέχνης στο χώρο των εργαζομένων ανθρώπων. Δεν είναι εργάτης ή υπάλληλος ο καλλιτέχνης κουράζεται βέβαια σωματικά αλλά όχι όπως ο οικοδόμος, κουράζει το μυαλό του και το συναίσθημα του. Αυτά ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε ότι τελειώνουν παρά μόνο με το τέλος της ζωής μας», λέει στο Καρφί.