Χρήστος Λούλης: «Ο Έλληνας μισεί επιδερμικά, αγαπά επιδερμικά και δουλεύει επιδερμικά»
Ο Χρήστος Λούλης σε συνέντευξή του μίλησε για την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Η πολιτική κατάσταση της χώρας είναι ανασταλτικοί παράγοντας για τα όνειρά σας; Η προοπτική των μνημονίων, η προσδοκία για ανάπτυξη και το μίσος που ελλοχεύει παντού σας επηρεάζει;
Εμένα όλο αυτό με κάνει να έχω περισσότερα όνειρα. Σε όσο χειρότερη κατάσταση είμαστε τόσο περισσότερο ονειρεύομαι να μην είμαστε σε αυτή την κατάσταση. Προσπαθώ από το δικό μου βήμα να συμβάλω ή να εμπνεύσω ότι αν κάνεις σωσία τη δουλειά σου και απαιτείς και από τον άλλον να κάνει σωστά τη δουλειά του κάτι θα καλυτερεύσει. Όντως τα πράγματα είναι άθλια και με πειράζει που οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να φύγουν. Αλλά και όταν τα πράγματα ήταν μια χαρά και τότε θέλαμε να φύγουμε. Προσπαθώ να τα βλέπω όπως είναι, αλλά και να σκέφτομαι ταυτόχρονα ότι ο Έλληνας είναι ένα ζώο που τα πράγματα δεν του μιλούν και πολύ βαθιά. Μισεί επιδερμικά, αγαπά επιδερμικά και δουλεύει επιδερμικά. Τα σημερινά κακά, ενώ καταλαβαίνω ότι υπάρχουν εκατοντάδες χρόνια κρυμμένα, αν αλλάξει λίγο το κλίμα, θα εξαφανιστούν και αυτά. Και εμένα δεν μου αρέσει αυτό που ζούμε, όμως δεν εμπιστεύομαι τους Έλληνες πολιτικούς να κάνουν ό.τι γουστάρουν. Άρα αυτό που λέμε επιτροπεία, μνημόνιο, είναι και λίγο «δεν έχω τους Έλληνες να κάνουν ό,τι γουστάρουν^.
Δηλαδή μόνο σε συνθήκες ανελευθερίας μπορούμε να πειθαρχήσουμε;
Όχι. Η ελευθερία χρειάζεται κανόνες, νόμους.
Το μνημόνιο είναι κανόνας; Δεν είναι;
Όχι, δεν θεωρώ λογικό να μειώνεις τόσο τη σύνταξη του ηλικιωμένου ώστε να μην μπορεί να ζήσει ή να φορολογείς έναν ελεύθερο επαγγελματία με μπλοκάκι τόσο ώστε να πληρώνει τα 2 /3 του εισοδήματος του σε φόρους.
Αυτοί είναι κανόνες; Όλοι μας πρέπει μαζί με αυτά που μας κόβουν να έχουμε πληροφόρηση και διάθεση για πληροφόρηση. Εγώ δεν έχω διαβάσει τα μνημόνια, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι κανείς δεν είπε ότι θα στοχοποιήσεις κόσμο σου. Δεν ήρθαν οι ξένοι και είπαν «θα φτωχοποιήσετε τον λαό». Ήταν επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων. Θα μπορούσε να γίνει χωρίς τόσο μεγάλες περικοπές. Ήταν ελληνική επιλογή να υπάρχουν τόσο μεγάλες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, για να μη γίνουν περικοπές στην «ιερή αγελάδα», το Δημόσιο, από όπου προέρχονται οι ψήφοι. Ή να διώξεις υπαλλήλους ή να αποκρατικοποιήσεις δημόσιες υπηρεσίες. Λιγότερες δαπάνες, μεγαλύτερα έσοδα. Όταν δεν μπορείς να εφαρμόσεις την κοινή λογική, χρειάζεσαι κάποιον να σου λέει τι θα κάνει ς. Δίναμε μισθούς και συντάξεις που δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές δυνατότητες.
Πηγή:Big fish