Παντελής Θαλασσινός: «Τις επιθυμίες τις ορίζει το μυαλό»
Ο Παντελής Θαλασσινός μιλάει για τα παιδικά του χρόνια και τα μέρη που θεωρεί πατρίδα του.
Ποιες είναι κακές πράξεις;
«Ο άνθρωπος ενδόμυχα καταλαβαίνει ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό. Για μένα κακό είναι να κλέψω δέκα μήλα κι όχι ένα. Αν κλέψεις ένα, σημαίνει πως το κλέβεις για να το φας, γιατί το έχεις ανάγκη»
Η ανάγκη δηλαδή νομιμοποιεί μια πράξη κι όχι η επιθυμία;
«Ναι, δεν θα κλέψεις επειδή κάτι σου μύρισε ωραία. Αν πεινάς, είναι ανάγκη. Είναι διαφορετικό. Η επιθυμία το να επιθυμείς ό,τι βλέπεις έρχεται σε σύγκρουση με την επιθυμία κάποιου άλλου. Δεν μπορείς να πάρεις ό,τι βλέπεις και σου αρέσει. Πρέπει να το ελέγχεις. Τις επιθυμίες τις ορίζει το μυαλό, ενώ τις ανάγκες το σώμα»
Με τη σιωπή τι σχέση έχετε;
«Είναι απαραίτητη για να πείς κάτι. Όταν είσαι συνέχεια στη φασαρία, δεν μπορείς να σκεφτείς. Και η μουσική έχει σημεία παύσης για να υπάρξει η κορύφωση»
Νιώθετε περισσότερο Χιώτης ή Πειραιώτης;
«Γεννήθηκα στον Πειραιά. Όταν ήμουν δύο χρόνων, μετακομίσαμε στη Χίο λόγω της δουλειάς του πατέρα μου. ‘Ηταν ναυτικός, αλλά άνοιξε στο νησί ένα εποχικό κέντρο στον ναυτικό όμιλο, από το οποίο περάσει πολλές φίρμες του '50 και του '60. Στη Χίο είναι και το πατρικό της μητέρας μου. Έχω πολλές αναμνήσεις. Από τη Χίο φύγαμε όταν ήμουν εννέα χρόνων και εγκατασταθήκαμε στον Πειραιά, στο Κερατσίνι, θυμάμαι παλιά στη Χίο που αφήναμε το κλειδί πάνω στα σπίτια και στα αυτοκίνητα. Σε λίγο θα τρακ σουβλάκι και θα σ' το αρπάζουν από το χέρι»
Ποια ταυτότητα σας υπερισχύει;
«Όλες οι ταυτότητες. Θεωρούμαι και νιώθω Πειραιώτης. Βάσει κληρονομικότητας είμαι και Χιώτης και . Σεριφιώτης. Στη Σέριφο πηγαίνω μια φορά τον χρόνο, κάθε 23 Σεπτέμβρη, και κάνουμε το πανηγύρι της Αγίας Θέκλας στο βόρειο μέρος του νησιού, σε ένα εκκλησάκι όπου τυχαίνει να είναι κτήτορες το σόι της μητέρας μου. Εκεί τα εκκλησάκια τα συντηρούν και τα λειτουργούν οι κτήτορες. ‘Εχω και επίκτητες πατρίδες. Νιώθω και Παριανός. ‘Εχουμε ένα εξοχικό με την οικογένεια μου στην Πάρο και πάμε διακοπές. Αλλά νιώθω και την ταυτότητα του τόπου όπου πάω και περνάω καλά, στους οποίους θα μπορούσα να ζήσω. Όπως η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη. Μου άρεσε και η Ιαπωνία, η διαφορά του πολιτισμού» δήλωσε στην εφημερίδα Ελευθερία.