Ο Shakespeare όπως δεν τον έχετε ξαναδεί
Μια παράξενη και πρωτότυπη προωθητική ιδέα είχαν οι εμπνευστές της παράστασης «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα», για να προμοτάρουν την παράσταση η οποία θα ανέβει για δεύτερη φορά στο θεατρικό σανίδι. Η γνωστή παρέα των τεσσάρων ξαναχτυπά από Νοέμβριο!
Ο Άκης Σακελλαρίου, η Ναταλία Δραγούμη, ο Γεράσιμος Γεννατάς κι ο Αντώνης Λουδάρος, ανεβάζουν για μία ακόμη φορά τα Άπαντα του Σαίξπηρ, έτσι τουλάχιστον θέλουν να πιστεύουν, με τον εξωπραγματικά επηρμένο τίτλο «ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη στο θέατρο «ΡΟΕΣ».
Είναι πραγματικά ανεξήγητοι οι λόγοι που οι τέσσερεις αυτοί κατά τ’ άλλα αξιοπρεπείς επαγγελματίες επιλέγουν να επανέλθουν σ’ αυτή την ανεκδιήγητη σαχλαμάρα. Οι δικαιολογίες που έχουν δώσει στο παρελθόν- «η πείρα των χρόνων που μεσολάβησαν θα δώσει άλλη διάσταση στις ερμηνείες μας», «νιώθουμε την ανάγκη να περιλάβουμε τα διδάγματα από τις σοφές κριτικές που μας έχουν γράψει κατά καιρούς», «τώρα καταλάβαμε επιτέλους τι πραγματικά θέλει να πει το κείμενο» - εννοείται ότι δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά.
ΑΡΑ; ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΙ;;;;;;;;;
Η υπόσχεση ότι η παράσταση αυτή τη φορά θα είναι ανανεωμένη με πλειάδα σκηνικών εφέ, μουσικών εφέ, φωτιστικών εφέ, και γενικώς... εφέ - αλλά στην ουσία πολύ καλύτερη γιατί απαγόρευσαν στο σκηνοθέτη να έρχεται στις πρόβες, φυσικά μόνο αφελή κορόιδα μπορεί να ξεγελάσει. Επειδή όμως οι «τέσσερεις Σεξπιροφύλακες» (χα χα, πολύ αστείο) κρίνουν ότι από αφελή κορόιδα το ελληνικό φιλοθεάμον κοινό άλλο τίποτα, είναι αισιόδοξοι ότι και πάλι θα σκίσουν.
Το επιχείρημα τους, το ίδιο εδώ και 17 χρόνια, το πείραξαν ελάχιστα ώστε να ακούγεται κάπως πιο καίριο στις στριμωγμένες εποχές που βιώνουμε:
«Πριν απ’ αυτή την παράσταση, για να πείτε πως “έχετε δει Σαίξπηρ” , θα έπρεπε να πάτε στο θέατρο 37 φορές, κάτι εντελώς αντιοικονομικό για την περίοδο λιτότητας που διανύουμε! Τώρα όμως σας δίνεται η ευκαιρία με ένα και μόνο εισιτήριο (άντε δύο αν θέλετε να κάνετε επίδειξη στην/στον συνοδό σας) να μαλώνετε με πραγματικά επιχειρήματα πλέον για το αν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα θα είχαν μέλλον ως ζευγάρι, για το αν ο Άμλετ ήταν όντως αναβλητικός ή απλώς περίμενε βοήθεια από την Ευρώπη, ή για το ποιόν έλληνα πολιτικό σας θυμίζει ο Ριχάρδος ο Γ’. Κι ας μην ξεχνάμε φυσικά και την interactive ψυχανάλυση της Οφηλίας που λειτουργεί σαν μπόνους! Μπόνους γιατί αποφασίζεται ανάλογα με τον ίστρο και την έμπνευση της στιγμής…
Ολόκληρος ο Σαίξπηρ - και τα 37 έργα - ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΩΡΑ! (ή τα λεφτά σας πίσω.) Ναι, δεν ακούσατε λάθος! Η παράσταση που αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Σαίξπηρ δεν είχε υποπτευθεί καν την έννοια του μοντάζ!»
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το έργο είναι ακατάλληλο για όσους τρέφουν παθολογική λατρεία στο Σαίξπηρ. Συνιστάται επίσης να το αποφεύγουν άτομα υπέρ-σοβαρά. «Ολόκληρος Ο Σαίξπηρ σε Μια Ώρα!» Η παράσταση για την οποία οι κριτικοί όλου του κόσμου ανέκραξαν ομόφωνα: “Μια απίστευτη βλακεία!” αλλά το κοινό αγκαλιάζει πάντα με αγάπη και στοργή! (Τουλάχιστον στην αρχή. Στο τέλος φωνάζουνε κι αυτοί: “Σας παρακαλούμε, φτάνει! Όχι άλλο!”)