Η Ζωή Κουρούκλη είχε πει στην κόρη της: «Πρωτομαγιά θα φύγω»
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις!
Η Ζωή Κουρούκλη «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, νικημένη από τον καρκίνο. Συγκλονίζει η αποκάλυψη της Μάρως Μπουρδάκου στο facebook. Η ίδια αναφέρει πως σε ανύποπτο χρόνο η Ζωή Κουρούκλη, είχε εκμυστηρευτεί στην κόρη της ότι «Πρωτομαγιά θα φύγω από αυτή τη ζωή», όπως ακριβώς είχε συμβεί και με την μητέρα της.
Διαβάστε αναλυτικά την συγκλονιστική της ανάρτηση!
«ΖΩΗ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ (1937-2018)Μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες των 60ς, η Ζωή Κουρούκλη, "έφυγε" σήμερα Πρωτομαγιά, σε ηλικία 81 ετών από την επάρατη νόσο, παραμονή της μεγάλης συναυλίας προς τιμήν της για οικονομική ενίσχυση στη δύσκολη περίοδο που διάνυε…Η συναυλία που είχε προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου στο Μαρούσι, με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών για την ενίσχυση της Ζωής Κουρούκλη, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, στη μνήμη της. Γεννήθηκε το 1937. Η Ζωή Κουρούκλη, είχε ξεκινήσει παίζοντας από μικρό παιδί στο θέατρο. Μαζί με τον Μίμη Πλέσσα ηχογραφούν τον πρώτο τους τραγούδι 45 στροφών. Έκανε εμφανίσεις σε παλιές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες σαν τραγουδίστρια ενώ το 1966 συνεργάστηκε και με το ποπ συγκρότημα The Stormies. Άρχισε να εργάζεται σαν τραγουδίστρια στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Παράλληλα, είχε γυρίσει τον κόσμο εκπροσωπώντας την Ελλάδα στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ τραγουδιού εκείνης της εποχής, κερδίζοντας πολλές φορές το πρώτο βραβείο. Το τραγούδι «Μην λες τίποτα» ήταν η απόδειξη πόσο σπουδαία τζαζ φωνή ήταν. Είχε μεγάλη αδυναμία άλλωστε και η ίδια στην τζαζ. Η Ζωή Κουρούκλη είχε τραγουδήσει το πρώτο τραγούδι τπου Σταύρου Κουγιουμτζή στο Τρίτο Φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού. Η απήχησή της την εποχή εκείνη ήταν τόσο μεγάλη που το τραγούδι «Μην λες τίποτα» το τραγούδησε και στα ισπανικά και κυκλοφόρησε σε όλες τις ισπανόφωνες χώρες με μεγάλη επιτυχία.
Η Ζωή Κουρούκλη είχε δεχθεί πρόταση από τον μεγάλο συνθέτη Henry Mancini, να τον ακολουθήσει στο Λος Άντζελες αλλά δεν πήγε γιατί δεν της το επέτρεψε ο τότε σύζυγός της…. Λάτρευε το τραγούδι τόσο πολύ που όταν τα παιδιά έπαιζαν εκείνη τραγουδούσε. Μιλούσε 4 γλώσσες. Φοίτησε στη δραματική σχολή του Μιχαηλίδη και έγινε η πρώτη τραγουδίστρια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Όμως εγκλωβίστηκε στον γάμο της. Παντρεύτηκε στα 25 της χρόνια και ο σύζυγός της δεν ήθελε να έχει επαφή με το τραγούδι. Όπως περιέγραφε η ίδια, έβλεπε στα κρυφά τον Πλέσσα και την Βάνου. Χώρισε στα 52 της χρόνια. Ο Πλέσσας την βοήθησε να σταθεί στα πόδια της. Εκπομπές στο ραδιόφωνο.Στο πατρικό της, ο Κώστας Βάρναλης έπινε τον απογευματινό του καφέ, ο Ιακωβίδης, ο Καπνίσης, ο Χαιρόπουλος ήταν επισκέπτες, όπως και πολλοί ηθοποιοί. Η γιαγιά Ζωή Καλέντση είχε ρίζα από τον Διονύσιο Σολωμό. «Νονά μου ήταν η Μελίνα Μερκούρη, σύζυγος τότε του Παναγή Χαροκόπου. Όλη η υψηλή κοινωνία της εποχής περνούσε από το σαλόνι. Με βάφτισαν 4 ετών. Ο μπαμπάς μου είπε Ζωή – Χαρίκλεια θα είναι το όνομα του παιδιού, αλλά στην εκκλησία η Μελίνα πρόσθεσε και το Πηνελόπη. «Για να είναι πιστή σύζυγος, τα ονόματα σημαδεύουν τον άνθρωπο», είπε, όταν τη ρώτησαν. Στην οικογένεια είχαμε τρία ονόματα γιατί είχαν βαφτιστεί από βασιλείς. Και να σκεφτείς ότι εγώ είμαι αριστερή.
Η Μαίρη Αρώνη και ο πρώτος της σύζυγος, ο Φέντια, ήταν επίσης φίλοι. Με έβγαλε στη σκηνή τριών ετών στο “Μουσούρη”, στα 8 έπαιξα στη Λυρική, στα 10 τραγουδούσα στην ΥΕΝΕΔ, στα 11 με ανακάλυψε ο Πλέσσας, μόλις είχε έρθει από την Αμερική. Τα θυμάμαι όλα, σαν τώρα…».
Η Ζωή Κουρούκλη εργαζόταν επί 28 χρόνια στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και δυστυχώς πέρυσι, την 1η Γενάρη του 2017, την πέταξαν σαν το σκυλί στον δρόμο. Ολα αυτά τα χρόνια εργαζόταν με σύμβαση και τελικά αποφάσισαν να μην της την ανανεώσουν, γεγονός που την έριξε πολύ ψυχολογικά και απόδειξη είναι ότι έπειτα από τέσσερις μήνες εμφανίστηκε ο καρκίνος στον πνεύμονα .
Σε ανύποπτο χρόνο είχε εκμυστηρευτεί στην κόρη της ότι «Πρωτομαγιά θα φύγω από αυτή τη ζωή» Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή μόλις προχθές είχε πει : «Είμαι τόσο χαρούμενη, τόσο ευτυχισμένη γι' αυτή τη συναυλία που θα είναι κάτι σαν αποχαιρετιστήριο πάρτι. Ελπίζω να είναι όλοι εκεί. Οι φίλοι μου απ' τα παλιά, όσοι μ' αγάπησαν και μ' αγαπούν, νέοι, ηλικιωμένοι, άντρες, γυναίκες παιδιά. Κυρίως παιδιά. Αυτή η τελευταία μου συναυλία θέλω να έχει πολλά, πάρα πολλά παιδιά»,
Η Ζωή δεν ήταν καλά. Γνώριζε και η ίδια ότι αυτό το πάρτι, αυτή την γιορτή που είχε στηθεί για εκείνη, μπορεί και να μην κατόρθωνε να την προλάβει. Παρότι η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν μέρα με τη μέρα, η οξύτητα του μυαλού της και η μεγάλη της διαίσθηση, της υπαγόρευαν ότι το διάστημα ζωής που της απομένει είναι λίγο, σχεδόν ελάχιστο: «Πρωτομαγιά θα φύγω από αυτή τη ζωή. Τη μέρα που τα λουλούδια ανθίζουν. Αυτή τη μέρα είχε φύγει η μητέρα μου, αυτή τη μέρα θα σας αποχαιρετήσω κι εγώ» είχε εκμυστηρευθεί σε ανύποπτο χρονικό διάστημα στην λατρεμένη κόρη της Ίριδα Καλφοπούλου.
Πρωτομαγιά έφυγε. Στο σπίτι της, κρατώντας το χέρι της μεγάλης της κόρης Κατερίνας, αποφάσισε ότι κουράστηκε να ζει έτσι, πώς έφτασε η ώρα για το μεγάλο ταξίδι. Οι τελευταίες μέρες ήταν δύσκολες.
Η Ζωίτσα ήθελε να φύγει επαναλαμβάνοντας διαρκώς τη φράση : «Ανοίξτε επιτέλους την πόρτα να φύγω», η αναμέτρηση με την αρρώστια την είχε αφήσει δίχως δύναμη και κουράγιο, «συστατικά» που αποτελούσαν πάντα την κινητήριο δύναμη της Ζωής μέσα στη ζωή. Η Ζωή Κουρούκλη είχε πολλή δύναμη και απέραντο κουράγιο. Απέναντι σε ανθρώπους που την πολέμησαν, μπροστά στην αχαριστία, πίσω από μικρόφωνα, πλάι σε συναδέλφους και δίπλα στις δύο κόρες της, η Ζωή είχε όλα αυτά τα χρόνια μόνο δύναμη και κουράγιο να συνεχίζει μια ζωή που ποτέ δεν της χαρίστηκε.
Ήταν η πρώτη ξαδέρφη της Ζωής Λάσκαρη, η οποία από Κουρούκλη άλλαξε το επίθετό της σε Λάσκαρη γιατί η Ζωή ήταν τότε πρώτο όνομα. Η Zoe, όπως ήταν το όνομά της στην ποπ καριέρα της, την εποχή των ορχηστρών και των συγκροτημάτων, ήταν μια ανακάλυψη του Μίμη Πλέσσα, μια γοητευτική κοπέλα με κρυστάλλινη φωνή. Άλλωστε είχαν να μοιραστούν την αγάπη τους για την τζαζ μουσική.
Η Ζωή Κουρούκλη ξεκίνησε ως ελαφρά τραγουδίστρια κερδίζοντας το πρώτη της διάκριση με το τραγούδι «Εδώ Τελειώνει ο Ουρανός» που απέσπασε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1964. Ένα χρόνο μετά διαφώνησε με την εταιρία της για το δρόμο που θα ακολουθούσε στο τραγούδι και ακολούθησε το δρόμο της καρδιάς της που χτυπούσε για την ποπ μουσική της εποχής, ως το «Γιε Γιε Κορίτσι» και ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής υιοθέτησε το όνομα Zoe. Έτσι έγινε η τραγουδίστρια των Stormies του Μάκη Σαλιάρη και του Αλέκου Καρακαντά (για μικρό διάστημα), που πλέον εμφανίζονταν ως Zoe and the Stormies. Οι λάτρεις των ελληνικών ταινιών θα θυμούνται την μεταξύ άλλων εμφάνισή τους στην ταινία «Ναι Ζει Κανείς ή Να Μην Ζει», με το τραγούδι «Άκου Με» (Μουσική - Στίχοι Κώστας Κλάβας) του 1966, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Καρπός της συνεργασίας τους μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των 60ς, το 45άρι «Let’s Shake Baby / The Girl of Ye Ye» το 1965 στην Pan Vox. Αργότερα εντάσσεται στους Minis, μαζί με τον μπασίστα των Stormies, Θέμο Πέτρου, αλλά δεν είχαν ανάλογη επιτυχία και έτσι ακολουθεί σόλο καριέρα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 γνωρίζοντας μια σειρά από ποπ επιτυχίες που ήταν διασκευές ξένων τραγουδιών με ελληνικούς στίχους, όπως συνήθως γινόταν τότε. Μερικές από αυτές ήταν η «Τραμουντάνα» του Antoine, η μεγαλύτερή της, και τα «Χαμένα όνειρα» της Mary Hopkins.
Από το 1965 έως το 1969 ηχογράφησε συνολικά 7 δίσκους των 45 στροφών. Το ίδιο διάστημα έχει συνεχείς παρουσίες στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης όπου εντυπωσιάζει με τις φωνητικές της δυνατότητες, επιτροπή και κοινό. Στο 3ο Φεστιβάλ είχε εντυπωσιάσει ερμηνεύοντας το πρώτο τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή «Περιστεράκι Μου» (1961).Επίσης η συμμετοχή της με το «Μην Λες Τίποτα» γνώρισε τέτοια επιτυχία που το τραγούδησε στα ισπανική και κυκλοφόρησε σε πολλές ισπανόφωνες χώρες αποσπώντας το 1ο Βραβείο στο 7ο Festival De La Cancion Mediterranean.Στη δεκαετία του 70 δεν είχε την ανάλογη επιτυχία και αποσύρεται από το τραγούδι μετά τον γάμο της. Μάλιστα είχε δεχθεί πρόταση από τον διάσημο συνθέτη Henry Mancini (γνωστός από την μουσική του Ροζ Πάνθηρα με τον Πήτερ Σέλλερς) να τον ακολουθήσει στην Αμερική, αλλά δεν τον το επέτρεψε ο τότε σύζυγός της. Επανήλθε στο προσκήνιο στη δεκαετία του ’90 μετά από αρκετά χρόνια απουσίας. Ο Μίμης Πλέσσας της έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και έκανε μια δεύτερη καριέρα στα χρόνια της δεκαετίας του ΄90 τραγουδώντας στον ΖΥΓΟ στην Πλάκα, αλλά και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Οταν μιλούσε κάποιος μαζί της, διαπίστωνε την αιώνια εφηβική της διάθεση, την πάλαι ποτέ ύπαρξη μιας Ελλάδας που ξεκινούσε στο Κολωνάκι και τελείωνε στο Κολωνάκι, την αστική τάξη όταν ήταν ακόμα αστική και καθόλου νεοπλουτίστικη, καθώς και τις αναμνήσεις από μια ζωή σαν μυθιστόρημα.
Ονόματα που για τους πιο πολλούς από εμάς ανήκουν στην ιστορία, για την Ζωή ήταν οι άνθρωποι που δίπλα τους έζησε: Μαίρη Αρώνη, Δημήτρης Χορν, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Κώστας Βάρναλης, Μελίνα Μερκούρη, Νίκος Κούνδουρος, Αττίκ -που ως πιτσιρίκα πρωτοτραγούδησε τρία απογεύματα δίπλα του. Οι αιώνιες φίλες της, η Τζένη Βάνου και η Γιοβάννα. Πέρα από φίλες, υπήρξαν και συνοδοιπόρο»