Showbiz

Αµαλία Αρσένη: «Έχουμε χρέος να αφυπνιστούμε»

Η ταλαντούχα Αμαλία Αρσένη ξεκίνησε ήδη την περιπέτεια της «Ερωφίλης», του εµβληµατικού αριστουργήµατος του Γεωργίου Χορτάτση. Η διασηµότερη τραγωδία της κρητικής αναγέννησης, το χρονικό ενός αιµατοβαµµένου έρωτα, λέγεται πλέον «Ερωφίλη project» και είναι µια σύγχρονη παράσταση, ευρηµατικά σκηνοθετηµένη από τον Θοδωρή Οικονοµίδη. 

Πώς προέκυψε να γίνεις η Ερωφίλη;

Οπως προκύπτουν όλα τα πράγµατα στην τέχνη. Μια συγκυρία. Μια ευνοϊκή συνθήκη. Η συνάντηση και η γνωριµία µου µε τον σκηνοθέτη ήταν η αρχή. Καταλάβαµε ότι έχουµε κοινούς στόχους και όνειρα κι έτσι ξεκίνησε το χτίσιµο του project Ερωφίλη. Εχουµε στα χέρια µας ένα αριστούργηµα, ένα κορυφαίο δείγµα ποιητικής δεξιότητας, και θέλουµε να το απολαύσει το κοινό του 2018. Το έργο, σε όλη του τη διάρκεια, συνοδεύεται από µουσική, γραµµένη αποκλειστικά για την παράσταση και πάνω σε αυτή. ∆ύο κλασικές κιθάρες, κανονάκι, µαντολίνο, πανδουρίδα, κλαρίνο, ηλεκτρική κιθάρα και κρουστά ντύνουν µουσικά και ηχητικά τις δράσεις.

Πιστεύω πως οι χώροι της αναπαράστασης είναι ένα project από μόνοι τους.

Πράγµατι. Από την αρχή, η ιδέα ήταν να παίξουµε σε µεσαιωνικά κάστρα της Μεσογείου, να γίνει µια site specific performance. Ετσι, φέρνουµε την υπόθεση στο φυσικό της περιβάλλον και της δίνουµε µια µοναδική διάσταση: το κοινό θα είναι επισκέπτης στο παλάτι του βασιλιά Φιλόγονου, όπου, τελείως τυχαία, εκείνη την ηµέρα αποκαλύπτεται ο κρυφός έρωτας της πριγκίπισσας µε τον Πανάρετο και όλοι γίνονται µάρτυρες του περιστατικού.

Θεωρείς χρέος ενός καλλιτέχνη να καταπιάνεται με τέτοια έργα;

Η οµάδα µας υποστηρίζει πως το βαθύ πολιτισµικό µας παρελθόν και τα στοιχεία της παράδοσής µας µάς προσφέρουν έναν µεγάλο αριθµό λογοτεχνικών αριστουργηµάτων. Είναι κρίµα ένας καλλιτέχνης της εποχής µας να µη σκύψει µε σοβαρότητα και προσοχή πάνω από αυτά τα κείµενα και, χρησιµοποιώντας τα εργαλεία της τέχνης του, να τα αναδείξει και να τα ξαναφέρει στο φως. Χρέος µας είναι να προσφέρουµε και να φωτίζουµε αυτό που δεν θα έπρεπε κανείς, Ελληνας ειδικά, να ξεχνά: τον πολιτισµό µας σε όλες του τις εκφάνσεις και τις µορφές.

Θεωρείς ότι η ιστορική έρευνα και η συνεχής αναζήτηση είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχει αυτή η δύσκολη δουλειά;

Ακριβώς, γιατί την έχουν τόσο ανάγκη οι νέες γενιές. Οταν ο νέος άνθρωπος έχει συνείδηση της καταγωγής του και έχει πρόσβαση σε αυτήν, θα γίνει και λιγότερο ξενοµανής ή ξενοφοβικός. Θα καταλάβει, µέσω της Ιστορίας, την ιστορία της οικογένειάς του και, µέσω ενός χαρακτήρα, ένα κοµµάτι της δικής του ψυχής. Θεωρώ πως αυτή την αφύπνιση την προσφέρουν η επαφή µε τις ρίζες µας και η γνώση του παρελθόντος. Γι’αυτό άλλωστε και η νεοσύστατη οµάδα µας λέγεται Roots.

Πηγή: Realnews

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved