Χαϊκάλης: «Η ενασχόληση με τα πολιτικά ξεκίνησε από διάθεση προσφοράς και κατέληξε σε μάθημα ζωής»
Με αφορμή την παράσταση «Αχαρνής» που πρωταγωνιστεί, ο Παύλος Χαϊκάλης εξηγεί πως το έργο του Αριτοφάνη ταιριάζει στο σήμερα.
«Ο πόλεμος δεν είναι η ουσία του έργου, αλλά εκείνο που θίγει ο Αριστοφάνης είναι οι συγκρούσεις των ανθρώπων και τα αίτια που τις δημιουργούν. Το μεγάλο μυστικό είναι ότι οι άνθρωποι, αν δεν βρουν την εσωτερική τους ειρήνη, δεν θα μπορέσουν ποτέ να απαλλαχθούν από τις εσωτερικές τους συγκρούσεις», εξήγησε στο Secret.
Ο Αριστοφάνης έγραψε τους «Αχαρνής» σε ηλικία 19 ετών, με σκοπό να γελοιοποιήσει τους πολεμοκάπηλους. Και είναι θλιβερό το γεγονός πως χιλιάδες χρόνια μετά .εξακολουθούν να ισχύουν όσα έλεγε τότε. «Μελλοντικά, οι Έλληνες θα είμαστε οι πρώτοι που θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα από το Μεταναστευτικό και, όσο κι αν κάποιοι θα μιλάνε για την ελληνική ευαισθησία, ο ανεξέλεγκτος αριθμός στην εισροή των ανθρώπων αυτών θα δημιουργήσει αλλαγή στην πολιτισμική κατάσταση της χώρας μας και θα αλλάξει όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι» κατέληξε και συμπλήρωσε για την ενασχόληση του με την πολιτική:
«Η ενασχόληση με τα πολιτικά, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, είναι δικαίωμα. Για μένα, αν και ξεκίνησε από διάθεση προσφοράς, κατέληξε ένα τεράστιο μάθημα ζωής. Πιστεύω όμως πως βγήκα κερδισμένος από αυτήν τη διαδικασία. Μάλλον η πολιτική μου έκανε περισσότερο καλό από το κακό που μου έκανε σε ψυχολογικό επίπεδο. Δεν θα το ξαναέκανα σε καμία περίπτωση. Το ταξίδι στην πολιτική μου απέδειξε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον σε αυτόν τον τόπο, γιατί ο κόσμος διέπετε από σχέσεις εξάρτησης. Και είναι ένα σύστημα που δεν σε αφήνει να λειτουργηθείς κάνοντας κάτι διαφορετικό. Κάτι τέτοιο δεν μου πάει και έτσι δεν έχω κανέναν λόγο να υπάρχω ξανά στον χώρο αυτόν. Δεν κρατάω κακίες, αλλά, μετά την περιπέτεια που είχα το 2014, κατάλαβα πάρα πολλά. »