Θοδωρής Κατσαφάδος: «Σ' αυτή τη δουλειά έχω κάνει πολύ περισσότερα απ' ό,τι περίμενα»
Ο Θοδωρής Κατσαφάδος μετρά πάνω από 45 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας. Αισθάνθηκε ποτέ να του βάζουν τρικλοποδιά;
«Όπως είπα στην αρχή της κουβέντας μας, αισθάνομαι ευλογημένος. Σ' αυτή τη δουλειά έχω κάνει πολύ περισσότερα απ' ό,τι περίμενα. Ειλικρινά, νιώθω χορτασμένος και καθόλου παραγκωνισμένος» τόνισε στο Mytv.
-Ο «Αγαμέμνων» σε τι βαθμό αγγίζει τη σημερινή εποχή;
«Σε απόλυτο βαθμό και γι' αυτόν τον λόγο είναι μεγάλα και διαχρονικά αυτά τα έργα. Θίγει την αλαζονεία της εξουσίας, όταν ένας αλαζόνας τολμάει να περπατήσει στο κόκκινο χαλί που ήταν μόνο για τους θεούς. Πιστεύει ότι αγγίζει τον θεό και, τελικά, το πληρώνει με τη ζωή του. Η αλαζονεία της Κλυταιμνήστρας, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να σκοτώσει τον Αγαμέμνονα, με τον εραστή της επειδή σκότωσε την Ιφιγένεια και μπαίνει στον ίδιο κύκλο του αίματος. Ο Χορός των γερόντων, οι οποίοι, πλέον, δεν ανησυχούν τόσο για τη μοίρα του Αγαμέμνονα, αλλά για του λαού. Όλα αυτά και άλλα πολλά που θίγονται στο έργο αγγίζουν το σήμερα. Ο θεατής ακούει το κείμενο και κάνει τη δική ίου αναγωγή σε κάτι σημερινό.»
-Μιλήστε μου για τον ρόλο που κρατάτε...
«Αρχικά βγαίνω στην έναρξη του έργου, σ' ένα κοινό που ακόμα δεν έχει καταλάβει πού βρίσκεται, και πρέπει ο θεατής να μπει στην ιστορία. Ο ' Φύλακας, λοιπόν, μιλάει για το έργο που θα δει ο θεατής στη συνεχεία. Συγχρόνως, όμως, είναι ένα πρόσωπο πάσχον και αφηγηματικό, όπως όλοι οι αγγελιοφόροι που έχω κάνει μέχρι τώρα. Αυτό κάνει τον ρόλο . μου δύσκολο και, ταυτόχρονα, γοητευτικό.»
-Ακόμη ένα θέμα που θίγεται μέσα από το έργο είναι η ανθρώπινη μοίρα. Πιστεύετε σ' αυτή;
«Πιστεύω ότι την τύχη μας πρέπει να την ορίζουμε εμείς, διαφορετικά θα το κάνουν κάποιοι άλλοι. Σίγουρα, υπάρχουν κάποιες συμπτώσεις που μπορούν να φέρουν κάτι καλό ή κακό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την τύχη- εάν και εφόσον έρθει. Πρέπει να δουλεύουμε καθημερινά για τη ζωή μας και τις σχέσεις μας όποιες κι αν είναι αυτές: επαγγελματικές, οικογενειακές, ερωτικές. Θέλουν καθημερινό «βάσανο». Δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο και κατεκτημένο.»