Ο ζεν πρεμιέ που έγινε Αγιογράφος
Πριν από δέκα χρόνια εγκατέλειψε την Αθήνα και την υποκριτική και γύρισε στο νησί του.
Είχε αφήσει το στίγμα του τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο.
Ο γοητευτικός πάλαι ποτέ ζεν πρεμιέ Σπύρος Δρόσος τα τελευταία δέκα χρόνια κι ενώ βρισκόταν στο peak της καριέρας του, εγκατέλειψε την Αθήνα για να πάει να ζήσει στην Αμοργό. Στο νησί όπου έχει αποτυπώσει αναμνήσεις από τα ξέγνοιαστα παιδικά του χρόνια επέστρεψε για να δημιουργήσει τη ζωή που είχε ονειρευτεί.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια μένω στην Αμοργό. Το επέλεξα αυτό και γιατί έχω καταγωγή από το εν λόγω νησί, αλλά και γιατί εδώ η ζωή είναι πιο ανθρώπινη. Είμαι κοντά στη φύση και στις παιδικές μου αναμνήσεις. Σπάνια ανεβαίνω πλέον στην Αθήνα» λέει στην «Espresso» ο ηθοποιός και συνεχίζει: «Όταν διάβαζα Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργο Σεφέρη, αυτά που έγραφαν εγώ τα είχα ζήσει ως παιδί. Μετά, λοιπόν, από την ξέφρενη dolce vita σε Μύκονο και Σαντορίνη, επέλεξα τον τόπο μου για να ζω». Και, όπως αποκαλύπτει, δεν επρόκειτο για μια απόφαση της στιγμής, αφού «όταν εργαζόμουν κατέβαινα στο νησί από το Πάσχα μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το '96, που πια άρχισαν να μην πληρώνουν οι παραγωγές και η δουλειά του ηθοποιού είχε αρχίσει να γίνεται ζητιανιά, ζητώντας τα δεδουλευμένα μας από τις διάφορες εταιρίες παραγωγής, άρχισα να εργάζομαι στην Αμοργό». Και μπορεί για κάποιους αυτή η τολμηρή απόφαση να φαντάζει ονειρική, όμως είχε κι αυτή τα ρίσκα της. Συγκεκριμένα, το αντίτιμο που κλήθηκε να πληρώσει στην πορεία ο ηθοποιός αφορούσε την προσωπική του ζωή. Χώρισε με τη γυναίκα του, η οποία επέστρεψε στην Αθήνα μαζί με τον γιο τους. Ο έρωτας, ωστόσο, του... ξαναχτύπησε την πόρτα κι αυτή τη φορά έχει φόντο το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί.
Ο Σπύρος Δρόσος, πλην της υποκριτικής και των μαθημάτων που παρακολούθησε στο φημισμένο Actor’s Studio της Νέας Υόρκης, έχει σπουδάσει επίσης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Έτσι, δεν ήταν δύσκολο να μάθει και αγιογραφία, που αποτελεί το τωρινό του επάγγελμα στην Αμοργό. «Κάνω αγιογραφίες σε εκκλησίες, αλλά και για ιδιώτες. Κάνω πίνακες, πορτρέτα, ακόμη και ταμπέλες σε μαγαζιά. Όταν ήρθα στο νησί, με είχαν προσλάβει στις ανασκαφές που γίνονταν στην Αμοργό και επιχορηγούνταν από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Ήταν μια ωραία εμπειρία» αναφέρει στην «Espresso».