Γιάννης Νταλιάνης: «Πάντοτε καταγράφω τα κοινά και τις διαφορές που έχω με έναν ρόλο»
Ο Γιάννης Νταλιάνης μίλησε για την παράσταση «Ένα φεγγάρι για τους καταραμένους» που πρωταγωνιστεί με την Ιωάννα Παππά και σκηνοθετεί η σύζυγός του, Μαριλίτα Λαμπροπούλου.
«Ο Φιλ Χόγκαν έχει αρκετά κοινά αλλά και αρκετές διαφορές από μένα προσωπικά. Πάντοτε καταγράφω τα κοινά και τις διαφορές που έχω με έναν ρόλο. Είναι μια χρήσιμη αν όχι απαραίτητη διαδικασία για να αποκτήσει βάθος και ουσία η όποια ερμηνεία. Ο Χόγκαν έχει μια κόρη σε ηλικία γάμου, την Τζόσι (Ιωάννα Παπά), που θέλει να' την ελέγξει, ανέχεται τις παραξενιές tης, αγωνιά για το μέλλον της και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την κάνει ευτυχισμένη. Η ζωή τους είναι δύσκολη υπάρχει έντονη οικονομική κρίση και ο κίνδυνος της πτώχευσης. Ως εδώ όλα είναι κοινά με τον Γιάννη Νταλιάνη (που έχει όμως δύο κόρες, μικρότερες από την Τζόσι και όχι σε ηλικία γάμου). Ο Χόγκαν όμως, έχει χάσει τη γυναίκα του και οι δύο γιοι του τον εγκατέλειψαν λόγω της σκληρότητας του, για να βρουν την τύχη τους. Πίνει πολύ και γίνεται βίαιος, ενώ σκαρφίζεται συνέχεια διάφορες κομπίνες προκειμένου να επιβιώσει.
Τα παραπάνω απέχουν αρκετά από μένα, αλλά αναζητώ προσωπικές αντιστοιχίες-, την απώλεια της συζύγου με τhν απώλεια αγαπημένου προσώπου, την εγκατάλειψη των γιων με στιγμές εγκατάλειψης και μοναξιάς, τη σκληρότητα με στιγμές προσωπικής βίας, το ποτό με κάποιου είδους εθισμό και απώλεια νηφαλιότητας, τις κομπίνες με προσωπικά ψέματα, παραπλανήσεις και χειρισμούς. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, διαφορά μου από τον ρόλο είναι ότι ο Χόγκαν φτάνει στο σημείο να εκμεταλλευτεί για τους σκοπούς του την ίδια του την κόρη με κίνδυνο να την πληγώσει ανεπανόρθωτα.
Μου είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο. Αν το αγγίξω και το διερευνήσω με τη φαντασία μου, πιθανόν να έχουμε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη. Και κάτι ακόμα, ο Χόγκαν κάνει στην τελευταία πράξη του έργου -κατά το ξημέρωμα μιας δύσκολης νύχτας-μια σύντομη, επιγραμματική σχεδόν, αλλά πολύ βαθιά εξομολόγηση, θα προσπαθήσω να την επιχειρήσω μέσω του ρόλου στην παράσταση, ακολουθώντας στο μέτρο του δυνατού το μεγαλειώδες παράδειγμα του Ευγένιου Ο'Νιλ που έκανε μια βαθιά προσωπική κατάθεση στο κύκνειο άσμα του. To υστερόγραφο επισημαίνω ότι ο Χόγκαν έχει χιούμορ. Το επιστρατεύε για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Θέλω-να πιστεύω ότι σε αυτό κάπου συναντιόμαστε!».