Μπεγνής - Ορφανός: «Είναι επιτακτική ανάγκη να πηγαίνει το παιδί στο θέατρο»
Ένα εμβληματικό παιδικό θεατρικό έργο, μια σπουδαία κλασική δημιουργία του κορυφαίου θεατράνθρωπου Δημήτρη Ποταμίτη, οι «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη», ανεβαίνει στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Πρωταγωνιστές, σε ένα θίασο 11 εξαιρετικών ηθοποιών, είναι ο Μέμος Μπεγνής και ο Νίκος Ορφανός. Οι δύο ηθοποιοί σε συνέντευξή τους μίλησαν για την παράσταση και τόνισαν πως είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να πηγαίνουν θέατρο αλλά και να ανεβάζουν δικές τους παραστάσεις.
Τα μηνύματα του Αριστοφάνη παραμένουν πανανθρώπινα και οικουμενικά, για περισσότερα από 2. 500 χρόνια;
Μέμος Μπεγνής: «Είναι αξιοθαύμαστο ότι μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια ο Αριστοφάνης είναι τόσο επίκαιρος. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, τελικά. Ζούμε σε έναν κόσμο εχθρικό, όπου οι άνθρωποι κάνουν πόλεμο για τα χρήματα, για τη ματαιοδοξία τους και τον εγωκεντρικό τους. Σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει κοινή συνείδηση, αλληλεγγύη και αγάπη. Γι’ αυτό και τα έργα του υπάρχουν μέχρι και σήμερα και αποτελούν παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους».
Νίκος Ορφανός: «Η συμφιλίωση, η ειρήνη, η δημοκρατία, οι κοινωνικές ανισότητες, η υπευθυνότητα του κάθε πολίτη απέναντι στο κοινό καλοί στο δημόσιο συμφέρον, η φιλοπατρία, αλλά και το ανελέητο χτύπημα στην ανηθικότητα, την ανεξάντλητη τάση των ανθρώπων για διαφθορά και την αλαζονεία και αυθαιρεσία της κάθε εξουσίας είναι τα πανανθρώπινα και οικουμενικά μηνύματα του Αριστοφάνη».
- Ο αξεπέραστος Δημήτρης Ποταμίτης υποστήριζε ότι «με το θέατρο για παιδιά, προετοιμάζεται ο αυριανός καλός θεατής, ο αυριανός ευσυνείδητος πολίτης, αλλά, κυρίως, ο αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδας». Μήπως είναι καιρός σε τακτική βάση να πηγαίνουν τα σχολεία σε παραστάσεις;
Μέμος Μπεγνής: «Το θέατρο είναι ανάγκη. Είναι παιδεία. Είναι δίδαγμα. Δυστυχώς, λείπει η παιδεία από τον Έλληνα. Είναι επιτακτική ανάγκη να πηγαίνει το παιδί στο θέατρο και τεράστια, μα τεράστια ευθύνη του κάθε ηθοποιού και σκηνοθέτη να διδάσκει μέσα από το έργο του σωστά τα παιδιά, έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύει καθαρά μηνύματα, που θα βοηθήσουν το παιδί να προβληματιστεί, κι αυτό να αποτελεί έναυσμα να το πάρει μαζί του στο σπίτι και να το συζητήσει με τους γονείς του».
Νίκος Ορφανός: «Γίνεται ήδη αυτό, ευτυχώς, ήδη από την εποχή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη στο υπουργείο Πολιτισμού. Το σημαντικό θα ήταν όχι μόνο να βλέπουν παραστάσεις τα παιδιά, αλλά να στήνουν και τις δικές τους. Έτσι, θα μετέλθουν της θεατρικής αγωγής, της ύψιστης αγωγής του πολίτη. Η θεατρική αγωγή, ως πράξη και όχι ως θεωρητική ανιαρή διδασκαλία, είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να πλάσουμε καλύτερους πρωθυπουργούς, υπουργούς, δημάρχους, κάθε λογής άρχοντες, αλλά και πολίτες. Είναι πρωταρχικό συστατικό της δημοκρατίας».
Πηγή: Τηλεθεατής