Μαρίνα Ασλάνογλου: «Στο παρελθόν ήμουν πιο παρορμητική, πιο ονειροπόλα, πιο ενθουσιώδης»
Η Μαρίνα Ασλάνογλου μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας, επέστρεψε στο θεατρικό σανίδι με το έργο «Ψίθυροι».
Η ηθοποιός σε συνέντευξή της μίλησε για το τι πρόκειται να δούμε πάνω στο σκηνή, για το αν θα αποτελούσε σκάνδαλο αν το ίδιο έργο γραφόταν σήμερα και αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοια γεγονότα.
Τι πραγματεύονται οι «Ψίθυροι»;
«Η Λίλιαν Χέλμαν έγραψε το έργο το 1934, αλλά βασίζεται στην αληθινή ιστορία που συνέβη το 1810. Βρισκόμαστε σε ένα πρότυπο σχολείο θηλέων, που έχουν η Τζέιν και η Μαριάν, οι οποίες είναι δύο δασκάλες με πρωτοποριακές μεθόδους διαπαιδαγώγησης. Εκεί, υπάρχει ένα κορίτσι, το οποίο είναι λίγο ιδιαίτερο και κακομαθημένο. Κάποια στιγμή, η μία δασκάλα την τιμωρεί για κάτι που έκανε και εκείνη αποφασίζει να βγάλει τη φήμη ότι οι δύο δασκάλες έχουν μεταξύ τους σχέση. Το σκάει από το σχολείο και πάει στη γιαγιά της, στην οποία λέει να μην την ξαναστείλει εκεί γιατί συμβαίνουν φρικτά πράγματα. Η γιαγιά, ούσα ισχυρή, διαδίδει τη φήμη και όλοι παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Τότε, οι δύο δασκάλες καταστρέφονται και κλείνει το σχολείο. Τα υπόλοιπα επί σκηνής...»
Κάπως έτσι επιβεβαιώνεται η δύναμη που έχει ένα ψέμα και πώς μπορεί να καταστρέψει τη ζωή ενός ανθρώπου...
«Η φήμη είτε καλή είτε κακή, έχει μέγεθος. Μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει τα πάντα. Και έχουμε δει να συμβαίνει, για πώς διαδίδονται τα σκάνδαλα, πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή σου και να καταστρέφεται…»
Εάν το έργο γραφόταν σήμερα, αντί για το '34, θα αποτελούσε μέγιστο σκάνδαλο;
«Ναι γιατί είναι ένα έργο που θίγει και άλλα επίκαιρα πράγματα, πέρα από τη φήμη και το σκάνδαλο που ξεσπά. Όπως, για παράδειγμα τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, τη χειριστικότητα αλλά και το μπούλινγκ που συμβαίνει».
Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοια γεγονότα;
«Νομίζω ότι ως λαός και κουλτούρα είμαστε λίγο πουριτανοί ακόμα. Δεν είμαστε όπως στο εξωτερικό, που είναι πιο ανοιχτά τα πράγματα, πιο απελευθερωμένοι οι άνθρωποι και δεν έχουν δεύτερη σκέψη γι' αυτό που γίνεται γύρω. Για μένα είναι πολύ κακό. Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε αυτά τα ταμπού πια. Έχουμε φτάσει στο 2019 και οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να έχουν τη διαφορετικότητα τους και να κάνουν τις επιλογές τους. Ο καθένας μπορεί να σκέφτεται και να λέει ό,τι θέλει και πρέπει να τους αγκαλιάσουμε όλους και να είμαστε δίπλα τους».
Εσύ κανείς δεύτερες σκέψεις;
«Παλιό δεν ήμουν έτσι, αλλά μέσα στα χρόνια, επειδή έχω δει να συμβαίνουν πράγματα, ανθρώπους να μεταλλάσσονται, να αλλάζουν και να μου δημιουργούν μια τοξικότητα, έχω αποφασίσει ότι θα είμαι πιο επιφυλακτική και ό,τι δεν μου αρέσει ή με πιέζει θα το πετάω. Έτσι, στην αρχή είμαι επιφυλακτική και δεν επενδύω σε ανθρώπους που το ένστικτο μου αρχίζει να μου λέει ότι κάτι συμβαίνει. Πρέπει να ακούμε το ένστικτο μας, με κάποιο τρόπο, γιατί ποτέ δεν κάνει λάθος».
Δηλαδή, στο παρελθόν, δεν άκουγες το ένστικτο σου;
«Όχι. Ήμουν πιο παρορμητική, πιο ονειροπόλα, πιο ενθουσιώδης. Ομως, αυτά με τον καιρό αλλάζουν. Μεγαλώνεις, συνειδητοποιείς πράγματα, βλέπεις πράγματα και λες «τώρα δεν θα ξανακάνω το ίδιο λάθος».
Αν γύριζες τον χρόνο πίσω, θα έκανες τα ίδια πράγματα;
«Ποτέ δεν μετανιώνω για πράγματα που κάνω αλλά για αυτά που δεν κάνω. & αυτό είμαι χαρούμενη με τη ζωή μου, με την πορεία μου. Δεν θέλω να πιέζομαι, να έχω απωθημένα και να σκέφτομαι ότι αυτό δεν το έκανα. Ακόμα και πράγματα που έχω κάνει και μπορεί να με έχουν πειράξει ή να με έχουν στενοχωρήσει μου έχουν μάθει κάτι. Μου έχουν δώσει εφόδιο, τα οποία τα έχω σε ένα βαλιτσάκι που κουβαλάω μαζί μου και με βοηθάνε να οχυρωθώ και να έχω αμυντικούς μηχανισμούς για να μπορώ να αντιμετωπίσω κάποια πράγματα. Με έχουν κάνει πιο δυνατή», λέει στο my tv.