Τιτίκα Σαριγκούλη: «Από επιλογή είμαι γεροντοκόρη» (photos)
Βρίσκεται στις επάλξεις και οργανώνει την επόμενη σεζόν στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο, ενώ γράφει κι ένα καινούργιο βιβλίο.
Η Τιτίκα Σαριγκούλη σε πρόσφατη συνέντευξή της εξήγησε επίσης το λόγο που έμεινε γεροντοκόρη.
Είναι η σούπερ γιαγιά της ελληνικής τηλεόρασης και μιλάει πάντα έτσι όπως θα μιλούσε στους δικούς της ανθρώπους.
Τι ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό;
«Ετοιμάζομαι για το χειμώνα και κάνω πολλά, θα βρίσκομαι στο έργο «Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα», που θα παίζεται στο θέατρο «Μικρό Μπρόντγουεϊ» μ' ένα διεθνές πνεύμα, το οποίο έχει το έργο του Λόρκα, αλλά τώρα ο σκηνοθέτης θέλει να του δώσει μια άλλη αίσθηση, ανεβάζοντας πάνω στη σκηνή, πριν αρχίσει το καθεαυτού έργο, γυναίκες με μπούρκα, φερετζέ, Αθηναίες, Παριζιάνες... Ότι αυτή η καταπίεση που υφίσταται το σπίτι από την Μπερνάντα Αλμπα και τον καθολικισμό, που δεν είναι μόνο η θρησκεία, αλλά η γενική καταπίεση του ανθρώπου, θα υποδυθώ τη γριά, η μόνη η οποία είναι το ελεύθερο πνεύμα και μέσα στην τρέλα της βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
-Από τη φύση σας είστε κοντά στο ρόλο, είστε ελεύθερο πνεύμα, δεν ανέχεστε την καταπίεση.
«Φυσικά, γι' αυτό κι έμεινα γεροντοκόρη».
-Θα κάνετε και κάτι άλλο επαγγελματικά ή θα περιοριστείτε μόνο στο θέατρο;
«Κάνω μια σπουδαία ταινία σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαθεοδώρου, που λέγεται «Ciao Italia» και θα τη δούμε στον κινηματογράφο το Σεπτέμβριο. Παρότι κωμωδία, η ταινία βγάζει πολλές αλήθειες της ιστορίας. Υπάρχει η περίπτωση όπου μια γριά αντάρτισσα, την οποία κάνω εγώ, προσεύχεται μπροστά στο πορτρέτο του Στάλιν, προκειμένου να μας γλιτώσει από την καταπίεση του καπιταλισμού. Επίσης, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, με την Πειραματική Σκηνή «Ιόβακχος», ανεβάσανε το έργο «Η θυσία του Αβραάμ» κι εκεί έχω εγώ τη σκηνοθεσία. Τον Αβραάμ κάνει ο Νίκος Ιοσίππου».
-Σας ταιριάζει «γάντι», διότι έχουν πολλά από τα στοιχεία του χαρακτήρα σας.
«Ναι, ακριβώς. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι τα βιώματα που έχω. Ο Λόρκα δεν έγραψε για την Τιτίκα, αλλά για μία γριά που είναι το φιλελεύθερο πνεύμα κι εκτιμάει τη ζωή και τον έρωτα», λέει στο ΛΟΙΠΟΝ.