Γεράσιμος Γεννατάς: Αποκάλυψε αν έχει χάσει δουλειές λόγω των απόψεών του (photos)
O Γεράσιμος Γεννατάς δεν διστάζει να λέει τη γνώμη του δημόσια και εξομολογήθηκε αν αυτό έχει κόστος στα επαγγελματικά του.
Ο ηθοποιός μίλησε ακόμη για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για πλήρη αδιαφορία στον διπλανός μας, ενώ αναφέρθηκε και στη μεγάλη μόδα της εποχής που είναι τα gudgets, αναπτύσσοντας τον συλλογισμό του. Διαβάστε τι είπε στη συνέντευξή του...
Πώς ορίζεις αυτή την εποχή;
Ως αποβλάκωση, αποτέλεσμα της γκατζετοποίησης. Οι άνθρωποι σήμερα είναι συγκεντρωμένοι στη συσκευή που λέγεται «smartphone». Είμαστε η εποχή της Wikipedia, όχι της δημιουργίας.Όσο περισσότερες πληροφορίες συλλέγουμε, τόσο λιγότερο ζουμε.'Εχει αναχθεί το χρήμα στο μοναδικό κινητρο για ζωή. Θα ζήσουμε καλύτερα αν σκοτώσουμε τον άλλο για πέντε ευρώ; Γιατί αυτό κάνουμε! Δεν πιστεύουμε σε κανέναν Θεό. Η μοναδική θρησκεία, η μοναδική πατρίδα, ο μοναδικός σκοπός είναι το χρήμα.
Είμαστε υποταγμένοι σ' αυτό κι έχουμε χάσει οτιδήποτε ανθρώπινο. Κι όσο ο όχλος αποφασίζει ότι είναι μόνο όχλος, θα ζούμε έτσι. Το κακό είναι ότι δεν μας νοιάζει. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τη χώρα μας. Είμαστε τελευταίοι παντού και δεν μας νοιάζει. Ίσως γιατί δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη ότι είμαστε τελευταίοι...
Υπάρχει ακόμη η ελληνική νοοτροπία του «Είμαστε οι καλύτεροι».
Μα, το βλέπουμε παντού. Όλες οι παγκόσμιες κατατάξεις μας βγάζουν πρώτους στα «χειρότερα» και τελευταίους στα «καλύτερα». Το θέμα είνα ότι δεν μας νοιάζει. Κι αυτό δεν είναι ζήτημα απαισιοδοξίας ή μεμψιμοιρίας. Ο ανταγωνισμός μας ως κοινωνίας περιορίζεται στο ποιος θα περάσει πρώτος το φανάρι ή ποιος θα πάρει τη σειρά του άλλου στην τράπεζα. Γι' αυτό έχουμε φτάσει σ' αυτό το σημείο σήμερα: Δεν μας ενδιαφέρει που πάμε σαν τα πρόβατα να πληρώσουμε την τράπεζα, μας ενδιαφέρει η σειρά, να περάσουμε πρώτοι. Είμαστε βλάκες δηλαδή!
Τελευταία φορά που υπήρξες αισιόδοξος;
Μπορεί να λέω ότι «Θα έρθουν χειρότερες μέρες», όμως το γεγονός ότι εγώ προσπαθώ για το αντίθετο σημαίνει ότι μάλλον αισιόδοξος είμαι.
Προσπαθείς με την έννοια της αλληλεγγύης;
Σήμερα χρησιμοποιούμε την «αλληλεγγύη» και την «ανθρωπιά» με περισσή υποκρισία. Δεν είναι αλήθεια αυτές οι λέξεις, είναι λόγια της τηλεόρασης. 'Οχι, καθόλου δεν μας νοιάζουν οι άνθρωποι δίπλα μας, γιατί ζούμε μια πιεσμένη ζωή και όταν το ανθρώπινο πλάσμα πιέζεται, λειτουργεί αναγκαστικά πρωτογενώς και το μόνο που κοιτά είναι πώς θα επιβιώσει. Κάπου διάβασα κάτι όμορφο: «Η συμπόνια αποκαλύπτεται όταν σταματήσουμε να φοβόμαστε!».Όσο φοβόμαστε, η συμπόνια είναι στα τάρταρα. Τι να συμπονέσεις; Τον ξένο, τον γείτονα, τον διπλανό σου; Κοιτάς να ζήσεις!
Παραμένεις από τους καλλιτέχνες που λένε ανοιχτά τη γνώμη τους. 'Εχεις παρεξηγηθεί για αυτό;
Μυριάδες φορές! Δεν είναι το θέμα της παρεξήγησης μόνο, είναι ότι έχει και κάποιο κόστος αυτό.
Εκεί ήθελα να καταλήξω. Έχεις χάσει δουλειές λόγω των απόψεων σου;
Πάρα πολλές, δεκάδες δουλειές. Εχω τη ρετσινιά του «Ο Γεννατάς λέει τη γνώμη του». Είναι μια καλή ρετσινιά αυτή.Έχει μέσα της μια εκτίμηση, τώρα, το αν δεν είναι ανταποδοτική ή δεν βοηθάει στην καριέρα, είναι άλλο «καπέλο». Πάντως, νομίζω ότι η άποψη των συναδέλφων προς το πρόσωπο μου δεν είναι κακή.
Μπορεί να μη με πάρουν σε μια δουλειά, ξέρω όμως ότι με εκτιμούν. Οτιδήποτε λέω είναι με αγάπη και σεβασμό. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν ούτε αναφέρομαι στους ανθρώπους, γιατί τους ανθρώπους τους εκτιμώ και δεν είμαι εγώ καλύτερος από κάποιον άλλο για να τον κρίνω. Αναφέρομαι στο δημόσιο αποτύπωμα τους, με το οποίο μπορεί να διαφωνώ. Στα πάντα υπάρχει ένα δημόσιο αποτύπωμα.
Ο εργαζόμενος έχει πάντα δίκιο;
Ναι, ο εργαζόμενος έχει πάντα δίκιο. Γιατί εργάζεται! Αυτός ο άνθρωπος τώρα θέλει να κάνει μια δουλειά, να κατεβάσει την ομπρέλα, οπότε εγώ πρέπει να τον βοηθήσω σε αυτή τη δουλειά. Αλίμονο, αν είχε ο πελάτης πάντα δίκιο!». Αυτή η κοινωνία πάει κατά διαόλου και η ανθρώπινη ζωή έχει ολοένα και μικρότερη αξία.
Έχεις φανταστεί τη ζωή σου σε είκοσι χρόνια;
Κάτσε να υπάρχω, είναι μία πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη αυτή. Θα ήθελα πάντως να είμαι πιο ήσυχος, για να μπορώ να είμαι πιο χαρούμενος.
Πηγή: People