Ελένη Κρίτα: «Πρέπει κανείς να ωριμάσει αρκετά, για να να αποδεχτεί και να αγαπήσει τον εαυτό του»
Η Ελένη Κρίτα μετρά περίπου 35 χρόνια παρουσίας στον καλλιτεχνικό χώρο και σε κάθε δουλειά της κερδίζει θετικές εντυπώσεις.
Κάτι ανάλογο συνέβη στην παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει... να σηκώσει το χέρι του» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Ήβη, όπου κλήθηκε να αντικαταστήσει την Κατιάνα Μπαλανίκα.
Πριν από λίγες ημέρες, ήρθε η πρόταση από τον Γιώργο Καπουτζίδη, για να ενταχθείτε στον θίασο της επιτυχημένης παράστασης «Όποιος θέλει να χωρίσει... να σηκώσει το χέρι του».
Με τον Γιώργο είχαμε συναντηθεί σε κάποιες παραστάσεις και του είχα πει ότι η δική του είναι σε αυτές που θέλω να δω κάποια στιγμή. Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, με πήρε τηλέφωνο και του είπα ότι προς την άνοιξη, που χαλαρώνουν κάπως τα πράγματα, θα πάω να τους δω, με εκείνον να μου απαντά: «Δεν σε παίρνω γι' αυτό, αλλά είχε η Κατιάνα (σ.σ.: Μπαλανίκα) ένα ατύχημα και περιμένουμε να δούμε αν είναι κάκωση κ.ο.κ. και ίσως χρειαστεί αντικατάσταση».
Τότε ευχήθηκα να πάνε όλα καλά με την Κατιάνα και εν συνεχεία του ζήτησα να διαβάσω το έργο. Ωστόσο, η Κατιάνα χρειάστηκε να κάνει χειρουργείο και εγώ κάθισα την Καθαρά Δευτέρα και διάβασα το έργο, την Τρίτη ο Γιώργος μου έδειξε κάποια πράγματα, την Τετάρτη και την Πέμπτη έκανα κάποιες πρόβες με τα παιδιά και την Παρασκευή... έπεσα και κολύμπησα.
Ήταν εύκολη η προσαρμογή δεδομένου του χρόνου που είχατε στη διάθεση σας;
Δεν το έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου και όλο αυτό ήταν πάρα πολύ πιεστικό. Κυρίως να μάθω τα λόγια, καθώς επίσης να μη με καταβάλλει το άγχος μου. Ο Γιώργος, από την πλευρά του, ήταν πολύ σίγουρος.
Πάντως, αποδείχτηκε ότι ξέρετε πολύ καλό... κολύμπι, αφού αποσπάσατε θετικές κριτικές.
Ναι, και μου έκανε εντύπωση! Βγαίνοντας από τη μεγάλη σκηνή, ο κόσμος χειροκρότησε θερμά και ο Γιώργος, που βρισκόταν στην κουΐντα, ζητωκραύγαζε σαν να ήταν στο γήπεδο. (Γελάει.)
Το γεγονός ότι σας ζήτησε ο Γιώργος Καπουτζίδης να κάνετε αυτή την αντικατάσταση, σας δημιούργησε ένα αίσθημα ασφαλείας;
Αν δεν ήταν για τον Γιώργο, τον οποίο αγαπώ πολύ και θεωρώ γούρικο στη ζωή μου, δεν θα το έκανα. Επίσης, γνωρίζω ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί στα κείμενα του διευκολύνει τον ηθοποιό και ρέει, ενώ είχα τη στήριξη όλων των ταλαντούχων συναδέλφων. Τελικά, το έκανα· και απέδειξα ότι, καμιά φορά, μπορώ να ξεπεράσω τα όρια μου, αν και πια δεν θέλω να το κάνω. (Γελάει.)
Παλαιότερα δοκιμάζατε πιο εύκολα και συχνά τα όρια σας;
Ναι, ήθελα να αποδεικνύω στον εαυτό μου ότι μπορώ να τα καταφέρω στα δύσκολα αλλά και να ξεπεράσω το άγχος μου, τη συστολή μου, και να «σπάσω» πράγματα. Πλέον, στην ηλικία που είμαι δεν χρειάζεται πια..
Μέσα από αυτή τη διαδικασία , που δοκιμάσατε τα όριά σας, ανακαλύψατε κάτι για εσάς;
Φυσικά! Μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακαλύπτεις δυνατότητες, αντοχές που δεν μπορούσες να φανταστείς. Αυτό για τη ζωή, όχι μόνο για τα επαγγελματικά «στοιχήματα».
Τι πραγματεύεται το «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του»;
Πρόκειται για ένα ευχάριστο έργο, γραμμένο με τον ευφυή τρόπο του Γιώργου Καπουτζίδη, που συνδυάζει, όλα τα συναισθήματα. Έχει στο επίκεντρο τα διαχρονικά προβλήματα των ανθρώπων που αφορούν τον έρωτα, τη δέσμευση, τη δύναμη του να αποδεχτείς αυτό που είσαι, να το κοινοποιείς και να μην κρύβεσαι, αλλά και τη διαφορετικότητα.
Ποιο από όλα τα μηνύματα που περνάει το έργο είναι αυτό που σας αγγίζει;
Το έργο περνάει πολλά και διάφορα μηνύματα, αλλά το πιο βασικό είναι να μη συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο από αυτό που θέλει η ψυχή σου, στη ζωή σου, στις σχέσεις σου, στους αγαπημένους σου.
Είναι εύκολο να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους;
Φανταζόμαστε ότι είναι εύκολο, αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο. Πολλές φορές, εμείς οι ίδιοι δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, οπότε πώς θα αποδεχτούμε τους άλλους;
Πού οφείλεται αυτό;
Πιθανόν στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε, σε μια κοινωνία που έχει πολλά ταμπού ή σε μια οικογένεια που μας μεγαλώνει με τέτοιο τρόπο, που δεν θέλει να ξεφεύγει από τις νόρμες της κοινωνίας. Πρέπει κανείς να ωριμάσει αρκετά, για να μπορέσει να αποδεχτεί και να αγαπήσει τον εαυτό του. Οπως είναι. Με τα καλά του, με τα κακά του, με τις αδυναμίες του.
Πηγή: My tv