Λευτέρης Βουρνάς: Πέθανε χωρίς να καταφέρει να τα βρει τον πατέρα του (photos & videos)
Λευτέρης Βουρνάς: Η πορεία και το φρικτό τέλος του: Υπήρξε από τous δευτεραγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου που ξεχώρισε για το ταλέντο και την ομορφιά του. Έπαιξε στο πλευρό πολλών μεγάλων όπως ο Νίκος Κούρκουλος, η Ζωή Λάσκαρη και ο Αλέκος Αλεξανδράκης.
Ηταν ο Λευτέρης Μόρρος στην ταινία «Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας» και ο Ανδρέας Δενδρινός στην ταινία «Μια γυναίκα κατηγορείται». Ο Λευτέρης Βουρνάς, ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, συμμετείχε σε περισσότερες από 30 ταινίες...
Ο γοητευτικός ηθοποιός έβαλε τέλος στη ζωή του με έναν τρόπο άγριο και ιδιαίτερα οδυνηρό, μόλις στα 45 χρόνια του. Σαν να ήθελε να σιγουρευτεί πως όλα θα τελείωναν εκείνη την ημέρα.
Ο Λευτέρης Βουρνάς γεννήθηκε μέσα στη φωτιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είδε το πρώτο φως της ζωής στην Αθήνα το 1942. Όταν ήταν μόλις 2 χρονών «έχασε» τη μητέρα του, Νίκη θεοτοκάτου, και απέμεινε με την αδελφή του και τον πατέρα του, Γιάννη Βουρνά.
Ο ψυχισμός του δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα αλλά ακόμα κι αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που θα έρχονταν. Με το τέλος του πολέμου και το ξέσπασμα του εμφυλίου ο πατέρας του αναγκάστηκε να φύγει ως πολιτικός πρόσφυγας με προορισμό την Τασκένδη.
Ταυτόχρονα, ο Λευτέρης αποχωρίστηκε την αδελφή του και τον υιοθέτησε η αδελφή της γιαγιάς του. Μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία το μόνο που δεν έκανε ήταν να γιατρέψει τις πληγές που είχαν ανοιχτεί.
Η ηλικιωμένη γυναίκα ήταν οικονομικά ευκατάστατη και από τον Βουρνά δεν έλειψε κάτι υλικό.
Έλειψαν όμως όλα τα άλλα. Όλα αυτά που θα διαμόρφωναν έναν δυνατό χαρακτήρα που θα μπορούσε να νικήσει όλες τις αναποδιές.
Ο Βουρνάς έγινε ένας άνθρωπος με τρομερές ευαισθησίες. Ήταν εξαιρετικά εσωστρεφής, κυκλοθυμικός και για μεγάλα χρονικά διαστήματα κλεινόταν στον εαυτό του. Όσο μεγάλωνε, τόσο περισσότερο αναζητούσε τον πατέρα του. Το πατρικό πρότυπο ήταν κάτι που είχε στερηθεί και ήθελε να το αναπληρώσει.
Μετά από αρκετά χρόνια ήρθε σε επαφή μαζί του και κατάφερε να τον πείσει, ώστε να συναντηθούν. Το ραντεβού κλείστηκε στο λιμάνι της Πάτρας. Ο Γιάννης Βουρνάς, όμως, δεν είχε σκοπό να παραμείνει στην Ελλάδα. Είχε φτιάξει τη ζωή του, μαζί με μια νέα οικογένεια πίσω στη Σοβιετική Ένωση, και εκεί γύρισε πάρα πολύ γρήγορα.
Παρά τα πολλά και διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζε στην προσωπική του ζωή, ο Λευτέρης Βουρνάς κατόρθωσε και εκμεταλλεύτηκε -ίσως όχι στο βαθμό που θα μπορούσε- το μεγάλο ταλέντο που είχε στην υποκριτική. Σε ηλικία μόλις 18 χρονών έπαιξε δίπλα στην Ειρήνη Παπά, τον Ανδρέα Μπάρκουλη και τον Νίκο Κουρκουλο στην ταινία «Μπουμπουλίνα». Ο ρόλος που είχε ήταν μικρός, ωστόσο, παρά το γεγοvός πως έπαιζε δίπλα σε «ιερά τέρατα» του κινηματογράφου, κατάφερνε να ξεχωρίσει τόσο για το ταλέντο του όσο και με τη φυσική ομορφιά του. Στα 20 χρόνια του ανέβηκε και στο θεατρικό σανίδι, όταν συμμετείχε στο έργο «Κόκκινα φανάρια».
Σπούδασε στη δραματική Σχολή, αποφοίτησε με άριστα και άρχισε μια λαμπρή καριέρα με δεκάδες συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Ήταν ενδεικτικό πως μέσα σε 10 χρόνια συμμετείχε με μεγαλύτερους ή μικρότερους ρόλους σε περίπου 30 ταινίες, κάποιες από τις οποίες άφησαν το δικό τους στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο.
Όλα αυτά, ωστόσο, φαίνεται πως δεν αναπλήρωσαν τα μεγάλα συναισθηματικά κενά που είχε στην προσωπική ζωή του. Λέγεται πως η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε μετά από εκείνη τη συνάντηση που είχε με τον πατέρα του. Παράλληλα, όσο κι αν τα παιδικά χρόνια του ήταν άσχημα και η γυναίκα που τον μεγάλωσε δεν τον «ατσάλωσε» συναισθηματικά, ο θάνατός της τον συγκλόνισε.
Αυτά τα δύο γεγονότα, λένε όσοι τον γνώρισαν, ήταν για τον Βουρνά ένα τεράστιο πισωγύρισμα στα χρόνια της κατάθλιψης και της εσωστρέφειας. Το 1971 είχε παντρευτεί με την Αθηνά Βουρνά, αλλά φαίνεται πως ούτε αυτό ήταν αρκετό -παρά τις συνεχείς προσπάθειές της- για να αποτρέψει αυτό που ερχόταν. Όταν έφυγε από τη ζωή η θετή του μητέρα, χωρίς να πει το παραμικρό ο Βουρνάς έφυγε από το σπίτι που έμενε με τη σύζυγό του στη Βούλα και πήγε να μείνει στο σπίτι της ηλικιωμένης γυναίκας στην πλατεία Αμερικής. Έμεινε εκεί λιγότερο από ένα χρόνο και κάποια στιγμή, τόσο ξαφνικά όσο είχε φύγει, επέστρεψε στο σπίτι του στη Βούλα. Δεν ήταν όμως πλέον ο ίδιος άνθρωπος - είχε βυθιστεί στην κατάθλιψη, έδειχνε να έχει παραιτηθεί από τη ζωή, σε μεγάλο βαθμό είχε σταματήσει ακόμα και να τρώει.
Η τελευταία θεατρική παράσταση του Βουρνά ήταν με τη Μάρθα Καραγιάννη. Όλοι είχαν την ελπίδα πως η εκ νέου ενασχόλησή του με την υποκριτική θα λειτουργούσε σαν ηλεκτροσόκ και θα τον επανέφερε. Μάταια, όμως... Τίποτα δεν άλλαξε στην ψυχοσύνθεση του Βουρνά και το τέλος έμοιαζε πιο κοντά από ποτέ.
Την Ίη Ιουλίου του 1987 έβαλε ο ίδιος τέλος ζωή του και μάλιστα με φρικτό τρόπο. Ήπιε χάπια, π χρόνια έκοψε τις φλέβες του και όταν αισθάνθηκε πως οι δικοί του άνθρωποι θα προσπαθούσαν να τον εμποδίσουν, βγήκε στο μπαλκόνι του τρίτου ορόφου της πολυκατοικίας που διέμενε και βούτηξε στο κενό.
Διαβάστε τη συνέχεια στην gallery που ακολουθεί:
Στο νοσοκομείο πήγαν και για να αρκετοί συνάδελφοί του, ανάμεσα στους οποίους και ο Σταύρος Παράβας. Ο ηθοποιός, όταν είδε τον «κακό χαμό» που γινόταν έξω από το νοσοκομείο, είπε απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους: «Για όνομα του θεού! Ούτε στον Μπίλι Μπο δεν κάνατε έτσι»!
Τα λόγια αυτά του Παράβα ήταν αρκετά για να μείνει αναπτυχθεί ένα όργιο φημών σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν τον Βουρνά στο απονενοημένο διάβημα. Εκείνες τις μέρες είχε ακουστεί μέχρι και το ότι ο ηθοποιός είχε κάνει εξετάσεις αλλά αυτοκτόνησε πριν πάρει τα αποτελέσματα στα χέρια του φοβούμενος για αυτά.
Όλες αυτές τις φήμες διέλυσε η σύζυγός του, η οποία ζήτησε να γίνουν εξετάσεις στη σορό του Λευτέρη Βουρνά. Λίγο καιρό αργότερα τα αποτελέσματα βγήκαν και ήταν αρνητικά, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο ως απάντηση στα «γιατί» την κατάθλιψη και την κακή ψυχολογική κατάσταση του ζεν πρεμιέ.
Πηγή: Λοιπόν