Κορονοϊός: Σε απόγνωση οι Έλληνες καλλιτέχνες – Ξεσπούν για τα όσα συμβαίνουν! (Photos)
Προσαρμογή στα νέα δεδομένα από το χτύπημα της πανδημίας του COVID-19 κάνουν οι Έλληνες τραγουδιστές και όσοι εργάζονται στον κλάδο της μουσικής και των live εμφανίσεων, έπειτα από τα όσα ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Δώρον άδωρον τα όσα ειπώθηκαν για το λάθη 40% της πληρότητας των συναυλιών. Δεν μπορεί κανένας παραγωγός να προχωρήσει, καθώς για μια παράσταση θα πρέπει να πληρώσει τους εργαζομένους και χρει άζεται οπωσδήποτε το 75% της πληρότητας, αν λάβουμε υπόψη ότι το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ», είπε η ερμπνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου, εξηγώντας πως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρότερους χώρους, με λιγότερους θεατές, λιγότερους μούσικούς και χαμηλότερες αμοιβές.
«Εκτός αν βοηθήσει το κράτος με μια χορηγία. Θα δα πρέπει ξανά να το κοιτάξουν το θέμα, γιατί είναι σοβαρό. Θα ήθελα να σημειώσω, ακόμα, ότι αυτό με τα 50 ένσημα είναι πραγματιά αστείο πράγμα. Όσα χρόνια δουλεύω, την κανένας μουσικός στα χρόνια της κρίσης δεν έχει 50 ένσημα! Πώς θα μαζευτούν με ένα live την εβδομάδα ή ένα live στις δύο εβδομάδες; Δεν γίνεται...».
Από την άλλη, δηλώνει παντελώς καλυμμένη ως προς τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών.
«Είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να γνωρίζουν τα προβλήματα του κάθε κλάδου, γιατί είναι σοβαρά, αλλά δεν είναι εντελώς εμφανή. Θέλει λίγο ψάξιμο παραπάνω για να καταλάβει μια υπουργός τα προβλήματα του κλάδου, πόσω μάλλον των μουσικών, που μέχρι το 2008 όλοι θεωρούσαν ότι ήταν το πιο εύκολο να είσαι μουσικός ή τραγουδιστής».
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός είναι ο τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας, θεωρώντας πως, ενώ διακρίνεται η διάθεση για προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη, στις τελευταίες εξαγγελίες ξεχάστηκαν εντελώς οι δημιουργοί των τραγουδιών.
«Ελπίζω να διορθωθούν όλα, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταματήσει η Ελλάδα να ακούει μουσική. Θεωρώ ότι η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει ευρεία αντίληψη του συνόλου του πολιτισμού.
Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι κατάλληλος γι’ αυτήν τη θέση, ενώ η συγκεκριμένη κυβέρνηση, από την έναρξη των κρίσεων που έχουμε ζήσει, έχει δείξει ότι ακούει».
«Πρωτοφανές αυτό για την Ελλάδα. Με εξαίρεση κάποια υπερπροβεβλημένα στελέχη της στα ΜΜΕ, που πάσχουν και από έπαρση και από κώφωση, η συγκεκριμένη κυβέρνηση πρέπει να ακούσει την έκκληση των καλλιτεχνών και όλων των ομάδων των εργαζομένων που μένουν απροστάτευτοι και πλήττονται από τη συγκεκριμένη κρίση».
Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο frontman των ONIRAMA, Θοδωρής Μαραντίνης:
«Σίγουρα οι επιπτώσεις που θα έχει όλη αυτή η κατάσταση θα είναι μεγάλες και θα μας επηρεάσουν
όλους.
Στη δική μας δουλειά η ματαίωση συναυλιών θα δημιουργήσει πολλά θέματα τόσο οικονομικά όσο και επαφής με το κοινό.
Ο τραγουδιστής Μίλτος Πασχαλίδης στάθηκε στα πνευματικά δικαιώματα και στις επιθέσεις στο πρόσωπο του Φοίβου Δεληβοριά.
«Τώρα ξέρουμε έναν σχετικό οδικό χάρτη για μετά τις 15 Ιουλίου και, όπως ήταν φυσικό, έχει ασφυκτικό πλαίσιο, με χωρητικότητα 40%.
Αυτά τα μέτρα δεν συνοδεύονται από καμία μορφή στήριξης για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Θέλω να πω ότι δεν έγινε κανένας λόγος για τα πνευματικά μας δικαιώματα, που είναι το μεζον πρόβλημα, το οποίο κυνηγάμε να λύσουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αν αυτή ήταν μια κανονική χώρα, το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων θα ήταν λυμένο εδώ και δεκαετίες, όμως δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Ζητάμε μια στοιχειώδη συμπαράσταση από το κράτος, για να μεταπηδήσουμε σε μια νέα εποχή όπου δεν θα ρημάζονται τα πνευματικά δικαιώματα και θα μπορούν οι άνθρωποι που είναι ηλικιωμένοι και δεν κάνουν συναυλίες ή οι στιχουργοί, που έτσι και αλλιώς δεν κάνουν συναυλίες, να μπορούν να έχουν ένα έσοδο.
Από την άλλη μεριά, με πλήρη συναίσθηση της κατάστασης, θα περιμέναμε μια ελάττωση της φορολογίας, μια βοήθεια, χωρίς να είναι επαιτεία.
Δεν ζητάμε ψίχουλα, ούτε να ζούμε διαρκώς με επιδόματα».
Υπογράμμισε πως το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων δεν ήταν στην ατζέντα της πανδημίας, όμως οι καλλιτέχνες το είχαν θέσει επιτακτικά, διότι «από τη μια κανείς δεν έχει έσοδα από ζωντανές συναυλίες και από την άλλη δεν μπορεί να έχει ούτε το έσοδο των πνευματικών του δικαιωμάτων. Την ώρα που όλα τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις και το Ίντερνετ παίζουν τραγούδια μας, δεν μπορούμε να έχουμε έσοδο ούτε από εκεί, οπότε είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα».
Σχετικά με την επιχορήγηση του Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων, είπε πως, για να σταθεί στα πόδια του, χρειάζεται βοήθεια.
«Αυτό είναι κάτι που είχαμε συζητήσει με το υπουργείο Πολιτισμού και το είχε δεχτεί. Δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω, γιατί ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι ο εκπρόσωπός μας και δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι ο εκπρόσωπος όλων μας και, όταν μιλάτε μαζί του, μιλάτε με όλους μας. Είναι παράξενο ότι έχει στοχοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι άδικο, γιατί στο πρόσωπό του στοχοποιούμαστε όλοι».
«Αυτοί που γεμίζουν το 100% των θέσεων σε ένα μεγάλο στάδιο θα χάσουν. Εμάς που πηγαίνουμε σε μικρότερους χώρους με την αξία μας για το μεροκάματό μας εύχομαι αυτήν τη φορά να μας βοηθήσουν», σχολιάζει ο τραγουδοποιός Λάκης Παπαδόπουλος, aka Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ.
«Έχω μια ελπίδα ότι θα βοηθήσει το κλίμα της Ελλάδας για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, διότι έχουμε καλό καλοκαίρι, και θα συμβάλει να εξαφανιστεί ο ιός. Να βρεθεί σύντομα το εμβόλιο, για να αποκτήσουμε ξανά τον βηματισμό μας», καταλήγει.
Πηγή: Secret