Showbiz

Ιεροκλής Μιχαηλίδης: «Η πονηριά είναι εθνικό μας σπορ»

Στο εμβληματικό «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη πρωταγωνιστεί φέτος ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, που μαζί με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση βγαίνουν για δεύτερο καλοκαίρι περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω κορονοϊού, ο Ιεοροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης ταξιδεύουν, παίζοντας ένα έργο που η διαχρονικότητα του παραμένει αλώβητη σχεδόν 50 χρόνια από τότε που γράφτηκε.

Δύο φίλοι, ο Φώντας και ο Κόλλιας, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα, παίζοντας τάβλι, ονειρεύονται να στήσουν μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία. «Αντιμετωπίζουμε το έργο με πολύ μεγάλη προσοχή και σεβασμό στον λόγο του Κεχαΐδη και στους χαρακτήρες. Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα αυτή η νοοτροπία της πονηριάς. Ο Κεχαΐδης είχε προβλέψει πολλά χρόνια πριν αυτήν τη νοοτροπία με έναν διαφορετικό τρόπο. Μόνο που αυτό, που τότε ήταν απολύτως παράλογο και στα όρια της γελοιότητας ως σχέδιο για να πιάσουν την καλή, σήμερα, με άλλον τρόπο, γίνεται πραγματικότητα. Η πονηριά είναι εθνικό σπορ στην Ελλάδα. Αλλά, φαντάζομαι, αυτό γίνεται παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα», λέει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης στο «Secret».

Στο έργο οι δύο χαρακτήρες είναι αυθεντικοί, λαϊκοί, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί μαζί, καταδεικνύοντας την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας. Όμως, μια φράση του έργου συνοψίζει σχεδόν όλο το νόημα του. «Η ατάκα που με συγκλονίζει πιο πολύ στο έργο αυτό, είναι η εξής: "Θες να εκμεταλλευτείς έναν άνθρωπο; Βοήθησε τον"». Όσο για τα μέτρα κατά του κορονοϊού και την τήρηση τους κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης εξηγεί πως «ο κόσμος υποδέχεται θερμά τις παραστάσεις. Μέσα στο θέατρο όλοι τηρούν τα μέτρα, ενώ στο τέλος δεν έρχεται κανείς στα καμαρίνια. Κρατούν όλοι αποστάσεις».

Τι θα γίνει, όμως, τους επόμενους μήνες στο θέατρο; Πώς θα λύσουν το βιοποριστικό τους θέμα οι καλλιτέχνες; «Υπάρχει μια διαρκής αβεβαιότητα και, αν δεν βρεθούν φάρμακα ή εμβόλια, θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Γιατί η διάδοση του ιού είναι μεγάλη, χωρίς ύφεση. Και στο θέατρο παίζει ρόλο και π ψυχολογία των θεατών. Ακόμα κι αν δεν υπάρξει καινούργια καραντίνα, αν υπάρξει έξαρση, ένα μέρος των θεατών, πολύ δικαιολογημένα, θα φοβηθεί να μπει στο θέατρο. Και ούτε εγώ ούτε το 95% των καλλιτεχνών έχει την πολυτέλεια να κάνει παύση από τη δουλειά του για όσο διαρκέσει η πανδημία. Για τον χειμώνα σχεδιάζω να κάνω επετειακή παράσταση για τους «Άγαμους θύτες», που κλείνουν 30 χρόνια, και θα συμμετέχω στο «Μινόρε της Αυγής» στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, αλλά όλα προγραμματίζονται με ένα ερωτηματικό, αν θα γίνουν», αποκαλύπτει.

© 2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved