Showbiz

Τάσος Ιορδανίδης: Η μεγάλη αγωνία για τη νέα σεζόν στα θέατρα

Ο Τάσος Ιορδανίδης μιλά για την κρίση του κορονοϊού.

Την ανησυχία του εκφράζει, ο ηθοποιός Τάσος Ιορδανίδης, τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας τους επόμενους μήνες όσο και για το μέλλον των θεατρικών παραγωγών τον φετινό χειμώνα.

«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τα θέατρα, όταν ανακοινωθούν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αλλά και να ανοίξουμε, αν αυξηθούν τα κρούσματα κατά τη διάρκεια, του χειμώνα, πάλι θα αλλάξει το πρωτόκολλο. Αρα, πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα υποστήριξης προς τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, που θα ισχύσουν είτε ανοίξουν τα θέατρα είτε δεν ανοίξουν. Να γίνει μία γενικότερη στήριξη. Και νομίζω πως το σημείο-κλειδί πάνω σε αυτό είναι ότι πρέπει να πείσουμε το κράτος για το τι ακριβώς συμβαίνει στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Δηλαδή, τι σημαίνει να είναι κλειστό ένα θέατρο. Τι σημαίνει να τρέχουν λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τι σημαίνει καλλιτέχνες που είχαν κάνει πρόβες να μην έχουν δουλειά. Φυσικά, η κατάσταση πυροδοτείται και από το γεγονός ότι γίνονται κάποιες εμπρηστικές δηλώσεις λόγω άγνοιας, όπως η άστοχη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού περί των μαύρων χρημάτων στα θέατρα. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται να ειπωθεί. Την υπουργό τη θέλουμε σύμμαχο σε όλο αυτό που περνάμε. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα αχαρτογράφητο. Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουν οι αρμόδιοι φορείς τι συμβαίνει στους καλλιτέχνες, ώστε ο πολιτισμός να αντέξει αυτόν τον χειμώνα μέχρι να μπορέσουμε να σταθούμε πάλι στα πόδια μας», αναφέρει ο ηθοποιός στο Secret, που φέτος έχει αναλάβει επιχειρηματικά το θέατρο «Άλφα».

Να μηδενιστεί ο ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες των θεάτρων, οι υπογεγραμμένες μισθώσεις θεάτρων για την περίοδο 2020-2021 να καλυφθούν κατά 30 τοις εκατό από το κράτος και να μηδενιστεί ο ΦΠΑ των εισιτηρίων για φέτος, είναι μερικές από τις προτάσεις που απευθύνει στην κυβέρνηση.

«Ηρθε η ώρα οι καλλιτέχνες να συστρατευθούμε, να μπουν μπροστά καλλιτέχνες με ειδικό βάρος, όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά για να προτείνουμε κάποια πράγματα τα οποία είναι εφικτά να γίνουν και θα απαλύνουν τον πόνο ενός ολόκληρου κλάδου. Και, αν μια χώρα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων του πολιτισμού τής, είναι άξια της μοίρας της. Μέχρι τον Νοέμβριο πρέπει να έχουν δοθεί απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Οι άνθρωποι που θα δυσκολευτούν να έρθουν στο θέατρο είναι αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτοί που είναι κάποιας ηλικίας. Το κοινό 18-30 ετών στο θέατρο είναι 20%. Το κοινό 30-50 έχων είναι ένα 25% και το υπόλοιπο 55% ανήκει στους άνω των 50 ετών. Είναι ήδη ζημιά το ότι χάνουμε το κοινό αυτό. Το ελληνικό θέατρο κινδυνεύει να αφανιστεί. Υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε στην Αθήνα μόνο με το Εθνικό θέατρο και στη Θεσσαλονίκη μόνο με το ΚΘΒΕ. Εκτός αν υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι παραγωγοί», λέει.

© 2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved