Ντίνα Νικολάου: «Στις δυσκολίες, ποτέ δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω»
Η διεθνώς καταξιωμένη σεφ, Ντίνα Νικολάου, μίλησε για το χώρο της γαστρονομίας.
Εξήγησε γιατί οι περισσότεροι σεφ είναι άντρες και αποκάλυψε αν υπήρξε στιγμή που απογοητεύτηκε και σκέφτηκε να τα παρατήσει.
Ο χώρος της γαστρονομίας είναι ανδροκρατούμενος;
«Της επαγγελματικής μαγειρικής ναι. Είναι πάρα πολύ σκληρή δουλειά, ατέλειωτες ώρες, πολλή κούραση, πολύ βάρος, είσαι πάνω από τις φωτιές. Εγώ που δουλεύω όλα αυτά τα χρόνια στο εστιατόριο, έχω κάνει τρεις εγχειρήσεις στα πόδια και έχω πρόβλημα στον αυχένα και στη μέση».
Άρα έχει να κάνει μόνο με τη σωματική δύναμη;
«Είναι θέμα αντοχής, δύναμης. Επίσης, η μητρότητα δεν είναι συμβατή με το συγκεκριμένο επάγγελμα, όπως και με πολλά άλλα επαγγέλματα. Οι γυναίκες πάνω απ' όλα είμαστε μάνες. Το διάστημα που τα παιδιά είναι μικρά και εμείς κάνουμε λίγο πίσω, οι άντρες προχωρούν. Αυτά είναι τα πιο δημιουργικά και παραγωγικά μας χρόνια. Ρεαλιστικά, υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Δεν τίθεται, όμως, θέμα ότι οι άντρες είναι πιο ικανοί. Αυτό δεν το πιστεύω και ούτε οι άντρες συνάδελφοι το πιστεύουν».
Υπήρξε στιγμή που να απογοητευτήκατε και να σκεφτήκατε να τα παρατήσετε;
«Ποτέ, γιατί από την αρχή που μπήκα στο επάγγελμα, κάναμε με την αδελφή μου το εστιατόριο στο Παρίσι, οπότε, ήταν μονόδρομος. Αλλά το ευχαριστιόμουν, παράλληλα. Υπήρχαν δυσκολίες, βέβαια, όμως ποτέ δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω».
Αν δεν είχατε ασχοληθεί με τη μαγειρική, έχετε σκεφτεί τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε;
«Μου αρέσουν πάρα πολλά πράγματα. Θα μπορούσα να ασχοληθώ με τη διακόσμηση, με τη φωτογραφία, με την ιατρική, αν είχα κάνει τις κατάλληλες σπουδές. Περνάω ώρες ατέλειωτες διαβάζοντας ιατρικά θέματα, τα λατρεύω. Θεωρώ ότι οι γιατροί είναι "μισοί θεοί". Μου αρέσει πάρα πολύ να διδάσκω σε παιδιά. Πολλά πράγματα θα μπορούσα να κάνω. Απλά νομίζω ότι στη μαγειρική συνδύασα πάρα πολλά πράγματα, γι' αυτό με κέρδισε και μπήκα με πάθος. Η μαγειρική είναι ένας συνδυασμός πάρα πολλών πραγμάτων. Χρειάζεται έξυπνους ανθρώπους, γρήγορους, αποφασιστικούς, με ικανότητες, που να μη φοβούνται τη δουλειά, να βλέπουν μπροστά, να αγαπούν τους νεοτερισμούς, που να έχουν βαθιά γνώση της πρώτης ύλης. Για να μελετήσεις τις μεγάλες εθνικές κουζίνες χρειάζεσαι χρόνια, είναι πολιτισμός η γαστρονομία», είπε στον Τηλεθεατή.