Μιμή Ντενίση: «Οι Έλληνες δεν αγαπούν το 1821, γιατί δεν το ξέρουν, ούτε διδάσκεται σε βάθος»
Showbiz

Μιμή Ντενίση: «Οι Έλληνες δεν αγαπούν το 1821, γιατί δεν το ξέρουν, ούτε διδάσκεται σε βάθος»

Η ντίβα του ελληνικού θεάτρου, Μιμή Ντενίση, μιλάει για την παράσταση που θα ανεβάσει αφιερωμένη στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

«Οι Έλληνες δεν αγαπούν το 1821. Και δεν το αγαπούν γιατί δεν το ξέρουν... Και δεν το ξέρουν γιατί ούτε διδάσκεται σε βάθος, ούτε παρουσιάζεται σωστά. Οι ελληνικές φορεσιές είναι από τις ομορφότερες στον κόσμο. Και είναι απόδειξη της σχέσης που έχει αυτός ο λαός με το ωραίο. Σε εποχές σκλαβιάς τα παλικάρια φόραγαν κεντημένες φορεσιές. Οι κοπέλες στα χωριά στολίζονταν με τα μαλάματα.

Η φουστανέλα είναι ένα από τα ωραιότερα ενδύματα, τόσο πλούσια και δύσκολη στην κατασκευή της. Αυτές οι φορεσιές αποτελούν διαχρονική έμπνευση για τον διεθνή κόσμο της μόδας, από τον Γκοτιέ μέχρι τον Hermes. Μόνο εμείς τις σνομπάραμε για χρόνια. Έτσι πέρασαν στη σύγχρονη κουλτούρα σαν κιτς στολές, κατάλληλες για σχολικές γιορτές και πρόχειρες παραστάσεις. Χρησιμοποιήθηκαν σαν εθνικιστικά σύμβολα. Το 1821 έγινε ακόμα και αντικείμενο ειρωνείας πολλές φορές.

Και τι δεν άκουσα όταν έγραψα τη "Λασκαρίνα" το 1998 με 2000. Ήταν τότε που δεν άκουγες συχνά τη λέξη "πατρίδα". Είχα όμως πλάι μου σύμμαχο έναν μεγάλο σκηνοθέτη, τον Μίνωα Βολανάκη. Μορφωμένο. Όχι δήθεν, όχι κουλτουριάρη, που γνώριζε σε βάθος την ουσία της Επανάστασης. Η Μπουμπουλίνα, σε μια εποχή που οι γυναίκες ήταν στο σπίτι, έγινε καπετάνισσα και πολέμαγε σαν άντρας. Πώς να μην τη θαυμάσεις;

Η Επανάσταση του '21 δεν ήταν ταξική, όπως η θαυμαστή Γαλλική Επανάσταση. Ήταν κάτι το μοναδικό στην παγκόσμια Ιστορία. Ήταν ο ξεσηκωμός ενός μικρού έθνους απέναντι σε μια τεράστια αυτοκρατορία. Και όσο και να βοήθησαν οι Ευρωπαίοι στο τέλος για την οριστική νίκη, που τους συνέφερε, δεν θα είχε γίνει ποτέ χωρίς τον ηρωισμό των αμόρφωτων χωρικών και των κλεφτών. Χωρίς τη θυσία των γυναικών και των παιδιών. Είναι θαύμα πως διατήρησε γλώσσα, θρησκεία και εθνική ταυτότητα ένας λαός που υπήρξε σκλαβωμένος τόσους αιώνες. Και όχι μόνο από τους Οθωμανούς.

Αλλά και από τους Φράγκους, τους Ενετούς, τους Ρωμαίους... Όσο για τους ήρωες... θαυμάζουμε, και δικαίως, κάθε "ήρωα" της σύγχρονης εποχής που αντιστάθηκε σε κάποια μορφή βίας και ξεχνάμε τους μεγάλους ήρωες του '21, που θυσίασαν τα πάντα για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Όπως ξεχνάμε και τις ανώνυμες και πολύπαθες καθημερινές ηρωίδες του Αγώνα, είπε στο Gala.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved