Showbiz

Βάσια Παναγοπούλου: «Ήταν κακό το timing για τις καταγγελίες στο θέατρο»

Η Βάσια Παναγοπούλου εδώ και χρόνια έχει διαγράψει τη δική της πορεία στο χώρο του θεάτρου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα πλήττεται λόγω της πανδημίας και όχι μόνο.

Η αγαπημένη ηθοποιός σε πρόσφατη συνέντευξή της αναφέρθηκε στις επώνυμες καταγγελίες λεκτικής και ψυχολογικής βίας που έχουν υποστεί συνάδελφοι της, ενώ μίλησε και για αντίστοιχο περιστατικό που έχει συμβεί και στην ίδια.

Παράλληλα, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι του χώρου σας, ξέσπασε και ένα κύμα με επώνυμες καταγγελίες για λεκτική και ψυχολογική βία. Ποια είναι η άποψη σου για αυτά τα περιστατικά;

Πιστεύω ότι στις εργασιακές σχέσεις είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες. Επειδή έχω βρεθεί και από τις δύο πλευρές και από τη θέση του εργαζόμενου και του εργοδότη, έχω να σου πω ότι πρέπει να τηρούνται απόλυτα αυτές οι ισορροπίες και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια και σεβασμό του ενός προς τον άλλο. Επίσης χρειάζεται και παιδεία. Γνήσια παιδεία. Να μάθουμε να είμαστε άνθρωποι. Δεν πιστεύω όχι ισχύει μόνο μεταξύ γυναικών και αντρών. Πιστεύω ότι ισχύει και το αντίθετο. Μπορεί να ασκείται μια πίεση ακόμα και από άτομα του ίδιου ρόλου. Ο χώρος μας είναι ανταγωνιστικός. Θεωρώ όμως ότι σε μια εποχή που είμαστε πολύ δύσκολα, αυτό ήταν το τελευταίο που χρειαζόμασταν. Είμαι πάντοτε υπέρ του να έχει κάποιος τη γενναιότητα να στέκεται όρθιος και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολη για όλους.

Τις τελευταίες μέρες ήρθαν στο φως και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στενοχωρήθηκα πολύ με όλο αυτό. Ένιωσα ένα τεράστιο πλάκωμα στην ψυχή. Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι να βάζεις κι εσύ τα όρια σου, χωρίς να υπαινίσσομαι τίποτα άλλο πέρα από αυτό που λέω. Βάζω σαφή όρια. Υπάρχει και ο δρόμος του να τα τινάξεις όλα στον αέρα, αν δεν μπορεί να πας λίγο παραπάνω. Γιατί πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω κι αυτό είναι να ζητήσεις βοήθεια. Δεν είμαστε ζούγκλα να κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει και να ασκεί οποιαδήποτε μορφής πίεση πάνω στον άλλο. Βλέπετε και όνομα προστατεύει. Ο νομοί της σεξουαλικής παρενόχλησης υπάρχει πλέον στην Ελλάδα, δεν είμαστε στη Ζιμπάμπουε.

Πώς λειτουργείς σε διάφορα περιστατικά βίας από την πλευρά του θιασάρχη;

Δεν ανέχομαι τέτοιες καταστάσεις στο θέατρο μου. Αν κάποιος δεν με ακούσει, υπάρχει ο δρόμοι να αποχωρήσει. Γι’ αυτό και οι ηθοποιοί υπογράφουμε ένα συμφωνητικό που λέει ότι πρέπει να ασκούμε τη δουλειά μας και την τέχνη μας σύμφωνα με τις υποδείξεις του σκηνοθέτη. Σκηνοθέτης δεν σημαίνει «Πάρε τον συνάδελφό σου και φέρσου του άσχημα ή κάν' τον να αισθάνεται σκουπίδι». Αν λοιπόν συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχουν δρόμοι - από το να συζητήσεις μέχρι να σηκωθείς να φύγεις αν δεν συμμορφωθείς.

Μιλώντας στη εκπομπή Πάμε Δανάη αποκάλυψες ένα αντίστοιχο περιστατικό λεκτικής βίας που σου είχε συμβεί στο παρελθόν.

Σαφώς. Δούλευα με έναν σκηνοθέτη που είχε την τάση να φωνάζει. Του είπα ότι εγώ «Αν συνεχίσεις να μου φωνάζεις έχω σηκωθεί και έχω φύγει». Και το εννοούσα. Και προφανώς κατάλαβε ότι το εννοούσα γιατί δια μαγείας σταμάτησε. Θα μου πεις ότι δεν έχουν όλοι το θάρρος να στηλώσουν τα πόδια τους. Μία συνάδελφος μου, για παράδειγμα, έβαλε τα κλάματα και έλεγε: «Δεν αντέχω, μη μου μιλάς έτσι».Όμως ξαναλέω, είμαστε σε μια κοινωνία πολιτισμένη και μπορούμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να πούμε «Φτάνει ως εδώ». Ούτε κάποιος μπορεί να μας στερήσει την εργασία μας. Αν είναι δυνατόν δηλαδή να μας εξαναγκάζει να σηκωθούμε να φύγουμε. Γι’ αυτό και σε μία παράσταση πάντα, εκτός από τον σκηνοθέτη, υπάρχει ο παραγωγός και ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Δεν είναι κανείς αρχή και τέλος. Στενοχωριέμαι πάρα πολύ όταν ακούω τέτοιου είδους ιστορίες γιατί έχει να κάνει με έναν χώρο που είναι πολύ πληγωμένος. Και ξαναλέω, θεωρώ ότι ήταν κακό το timing. Δεν φτάνει που περάσαμε όλα αυτά την τελευταία περίοδο, έσκασε κι αυτό να μας δώσει τη χαριστική βολή, είπε στο ΟΚ!

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved