Kατερίνα Παναγοπούλου: «Ο χώρος της τηλεόρασης είναι ένας σκληρός και εξαιρετικά ανταγωνιστικός»
Κατερίνα Παναγοπούλου: Το όνειρό της ήταν να γίνει δημοσιογράφος.
Πέρασε στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και παρά την «ψυχρολουσία» στο πρώτο μάθημα - είναι σύνηθες οι καθηγητές να «προσγειώνουν» τους φερέλπιδες φοιτητές-, δεν το έβαλε κάτω.
Ο χώρος της τηλεόρασης είναι εύκολος για μια γυναίκα; Εχετε αισθανθεί ότι σας υποτιμούν εξαιτίας του φύλου σας;
«Ο χώρος της τηλεόρασης είναι ένας σκληρός και εξαιρετικά ανταγωνιστικός χώρος εν συνόλω. Η αλήθεια είναι πως κάνοντας για χρόνια οικονομικό ρεπορτάζ έβλεπα ότι ήμασταν πολύ λίγες οι γυναίκες στο συγκεκριμένο πεδίο. Από την άλλη, ο φακός αγαπά τις γυναίκες. Η όποια δυσπιστία αντιμετώπισα ήταν για τον χρόνο που μεσολάβησε από το "Κατερίνα, θα πας να καλύψεις το νέο ασφαλιστικό" μέχρι το "Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι, το ασφαλιστικό περιλαμβάνει...". Εννοώ πως το βασικό είναι να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Αν δουλεύεις, πείθεις. Αν "τα λες", σε επιλέγουν. Τα ΜΜΕ κοιτούν τον ανταγωνισμό, είναι σκληρά και δεν κάνουν χάρες. Θέλουν να τους φέρνεις το ρεπορτάζ. Αν έχεις το ρεπορτάζ, είναι περιττή η πληροφορία αν είσαι άνδρας ή γυναίκα».
Ποιες οι προσδοκίες σας όταν ξεκινούσατε ως δημοσιογράφος και τι εν τέλει αντιμετωπίσατε; Μετανιώσατε που ακολουθήσατε αυτό το επάγγελμα;
«Ακόμα υπάρχουν στιγμές που νιώθω ευγνώμων για το ότι έχω την ευκαιρία να ασκώ αυτό το επάγγελμα. Και θα πω μία ιστορία, την οποία μακάρι να διαβάσουν νέα παιδιά. Πρώτη μέρα στη σχολή ΜΜΕ του Παντείου, ήμουν πολύ χαρούμενη που το ταξίδι ξεκινούσε. Μπαίνει λοιπόν στο αμφιθέατρο η καθηγήτρια κυρία Ζέρη. Μας λέει: "Ξέρω πως οι περισσότεροι έχετε όνειρο να βγείτε στην τηλεόραση. Είχα μία φοιτήτρια που όταν τη ρώτησα γιατί επέλεξες τη σχολή, μου απάντησε «γιατί θέλω να λέω ειδήσεις σαν τη Στάη». Αυτή η κοπέλα, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, έγινε καθηγήτρια αγγλικών. Να είστε προσγειωμένοι, γιατί άλλο θες, αλλού καταλήγεις". Θυμάμαι πόσο αποθαρρύνθηκα και πώς ο ενθουσιασμός που είχα καταφέρει να περάσω στη σχολή την οποία ήθελα μετά από τόσο διάβασμα έδωσε τη θέση του στην απογοήτευση. Θέλω να πω σε όποιο νέο παιδί μπορεί να διαβάσει τη συνέντευξη να μην ακούει κανέναν και τίποτα! Να κοπιάσει για να κάνει αυτό που ονειρεύεται. Γιατί πολλές φορές τα όνειρα βγαίνουν αληθινά».
Πώς διαχειρίζεστε το ελληνικό #metοο ως γυναίκα και ως παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του ΜΕGΑ;
«Στο ΜΕGΑ στηρίξαμε φανατικά το κίνημα και από την πρώτη στιγμή ο ιδιοκτήτης του σταθμού έδειξε τεράστια ευαισθησία στο θέμα λέγοντας μας να φέρουμε στο φως τα πάντα. Θεωρώ εκπληκτικό που ανοίγουν στόματα, αλλά ακόμα δεν λέγονται όλα. Πάρτε για παράδειγμα τον χώρο μας. Υπάρχει ο φόβος πως αν μιλήσεις θα σε αποβάλει το σύστημα. Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει επαρκές νομικό οπλοστάσιο, ώστε και το θύμα να αισθανθεί ασφάλεια να μιλήσει, αλλά και ο καταγγελλόμενος να μην καταοτραφεί εάν τελικά δεν είναι θύτης».
Εσείς έχετε δεχθεί κάποια απρεπή συμπεριφορά ή πρόταση στον χώρο εργασίας σας;
«Ημουν τυχερή και δεν μου έχει τύχει ευτυχώς κάτι τέτοιο. Γενικά στη δουλειά, ενώ μπορεί να κάνω πλάκα, να επιδιώκω να δημιουργείται φιλικό και οικογενειακό κλίμα, παρ' όλα αυτά παραμένω κλειστή και σχετικά αυστηρή στα όρια που θέτω. Επειδή μπήκα στον χώρο ενώ ακόμα σπούδαζα και ήμουν η "μικρή", είχα φροντίσει να δημιουργήσω τείχος προστασίας. Ενώ κάνω ασταμάτητα πλάκα, ταυτόχρονα καθιστώ σαφές ότι υπάρχει ένα οριοθετημένο πλαίσιο πέρα από το οποίο δεν επιτρέπεται τίποτα, απαιτώντας σεβασμό. Φυσικά και έχω υπάρξει σε δουλειά με ανθρώπους που ασκούσαν ψυχολογική βία στους υφισταμένους τους. Είναι συνηθέστατο», είπε στο ΒΗΜΑgazino.