Ιωάννα Παππά: «Ξέρω να δέχομαι την απόρριψη, η ζωή έχει εναλλαγές»
Η Ιωάννα Παππά γεννήθηκε στη Βοστόνη και έχει αμερικάνικη υπηκοότητα. Ήρθε στην Ελλάδα βρέφος, 7 μηνών, και μεγάλωσε στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.
«Από την Αμερική δεν θυμάμαι τίποτα φυσικά. Μέχρι και το γυμνάσιο συζητούσαμε να επιστρέψουμε, αλλά τελικά δεν το κάναμε». Πίνει μια γουλιά καφέ -δηλώνει εξαρτημένη από την καφεΐνη-, παίζει με τα μαλλιά της και μου εξηγεί: «Χαίρομαι που μεγάλωσα στην Ελλάδα, γιατί η Αμερική έκρυβε πολλούς κινδύνους, ειδικά εκείνη την εποχή, συμμορίες, κλέφτες...
Και θυμάμαι όταν επιστρέψαμε σε μια αθώα τότε Ελλάδα, τέλη της δεκαετίας του 70, που οι άνθρωποι κοιμόντουσαν με τις πόρτες ανοιχτές, τη μητέρα μου να κλειδώνει από το απόγευμα την πόρτα και να κατεβάζει τα ρολά στα παράθυρα του σπιτιού μας γιατί ήταν συνηθισμένη από τη Βοστόνη όπου κάθε 20 λεπτά ακούγονταν σειρήνες, είτε για έναν φόνο, είτε για μια επίθεση, είτε για έναν βιασμό».
«Ως παιδί ήμουν πολύ κοινωνικό, έπαιζα στις γειτονιές, έκανα πολύ εύκολα φιλίες και μισούσα να πηγαίνω σχολείο. Έτσι, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξω Λύκειο, επέλεξα Πολυκλαδικό για να αρχίσω να ασχολούμαι με το θέατρο και το σχέδιο γιατί αυτά μ' ενδιέφεραν». Ναι, η Ιωάννα ήξερε από μικρή τι ήθελε να κάνει και, όπως αποδείχτηκε από την πορεία της, το έκανε εξαιρετικά καλά.
«Καθημερινά, από 14 ετών, ασχολούμουν με το θέατρο σε μια ερασιτεχνική ομάδα. Οι γονείς μου μου είπαν "κάν' το, αλλά να ξέρεις ότι χρειάζεται πολύ γερό στομάχι". Και είχα την τύχη να βρεθώ από πριν με εξαιρετικούς ανθρώπους. Και ήμουν σίγουρη ότι αυτό με ενδιέφερε να κάνω. Έδωσα εξετάσεις στο Θέατρο Κουν και αμέσως άρχισα να παίζω».
«Άρχισα να αφήνω βιογραφικά και φωτογραφίες σε σκηνοθέτες που με ενδιέφεραν. Με είδε ο Κουτσομύτης στη φωτογραφία, με κάλεσε για οντισιόν και μου έδωσε τον ρόλο στο σίριαλ "Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες", Η πρώτη τηλεοπτική μου επιτυχία με την πρώτη μου δουλειά». Μετά από δύο χρόνια αρχίζει να παίζει πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Θέατρο Αμόρε, τότε, στα τέλη της δεκαετίας του '90, που το να ανήκεις στο δυναμικό του Αμόρε ήταν παράσημο, σημείο αναφοράς, όλα τα φώτα έπεφταν πάνω σου.
Και κάπου εκεί αρχίζουν τα εξώφυλλα, οι συνεντεύξεις, γίνεται η πρωταγωνίστρια του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο «Κλείσε τα μάτια», ακολουθούν βραβεύσεις και το βιογραφικά της παλμαρέ θα μπορούσε να καλύψει 10 σελίδες. «Νομίζω ότι όλα εξελίχθηκαν όπως επιθυμούσα. Καθετί που έκανα με οδηγούσε στην επόμενη κίνηση και το θέατρο ήταν για μένα η ζωτική μου δύναμη», σύμφωνα με το περιοδικό GALA.