Γιολάντα Μπαλαούρα: Η επιστροφή στην tv και τα μηνύματα που λαμβάνει στα social media
Γιολάντα Μπαλαούρα: Η γνωστή ηθοποιός μίλησε για τον φετινό της ρόλο αλλά και την επιτυχία της σειράς που πρωταγωνιστεί...
Τη φετινή σεζόν την παρακολουθούμε μέσα από το νέο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης και τη σειρά εποχής, Τα καλύτερά μας χρόνια. Η Γιολάντα Μπαλαούρα με μακροχρόνια πορεία στον χώρο της υποκριτικής, παραχώρησε τη νέα της συνέντευξη, όπου και αναφέρθηκε στον τηλεοπτικό της ρόλο ως "Ρούλα"
Φέτος συμμετέχετε στην επιτυχημένη σειρά της ΕΡΤ1 «Τα καλύτερα μας χρόνια». Πώς προέκυψε η συνεργασία;
Όταν έμαθα ότι θα γίνει η συγκεκριμένη σειρά, που αναφέρεται σε αυτή την εποχή, το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το σενάριο φέρει την υπογραφή του Νίκου Απειρανθίτη
και της Κατερίνας Μπέη, που πάντα ξεχωρίζουν. Επίσης, για μένα ήταν
διακαής πόθος να συνεργαστώ με την 'Ολγα Μαλέα. Όλα αυτά με έκαναν να ποθήσω αυτή τη συνεργασία. Κι έτσι συμμετείχα στο κάστινγκ και βρέθηκα στη σειρά.
Ο κόσμος την έχει αγκαλιάσει. Πού πιστεύετε πως οφείλεται αυτό;
Έχουμε μια πολύ ωραία ιστορία, μια σκηνοθεσία με κινηματογραφική ματιά, μια παραγωγή που μας στηρίζει, ένα εξαιρετικό συνεργείο και όλοι οι ηθοποιοί είμαστε δοσμένοι σε αυτό που κάνουμε. Είναι μια δουλειά που εγείρει τη νοστολγία. Η δεκαετία του 70 μπορεί στην Ελλάδα να ήταν υπό το ασφυκτικό πλαίσιο της δικτατορίας, αλλά ήταν και μια εποχή που στον υπόλοιπο κόσμο συνέβαιναν μεγάλες αλλαγές. Παράλληλα, βλέπουμε και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η οικογένεια, η γειτονιά, η αίσθηση της κοινότητας, είναι κατά τη γνώμη μου αυτά που κάνουν το κοινό να μας παρακολουθεί. Αλλά και το αισθητικό κομμάτι, τα ρούχα, το μακιγιάζ. Η σειρά έχει αυτή την ανθρωπιά που ζήσαμε από τους γονείς και τους παππούδες μας.
Το κοινό, λοιπόν, παρακολουθεί μία γειτονιά άλλων δεκαετιών, με διαφορετικούς χαρακτήρες μέσα της. Είναι αυτός ένας λόγος για να ταυτιστεί;
Παίρνω πολλά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από φίλους, που εκείνα τα χρόνια ήταν στην ηλικία των παιδιών. Νοσταλγούν και της σειράς. Όλοι οι ήρωες είναι αναγνωρίσιμοι και προκαλούν συγκίνηση. Οι γιαγιάδες, που ζούσαν με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους στην ίδια στέγη. Ο περιπτεράς, που ανάλογα με την εφημερίδα που αγόραζε κάποιος ήξερε και τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Ο εργολάβος στην Αθήνα της ανοικοδόμησης. Ακόμη και οι λιγότερο συμπαθείς ήρωες έχουν μια ανθρωπιά που σήμερα μοιάζει να έχει χαθεί.
Εσείς υποδύεστε μια γυναίκα της εποχής, με δυναμικό χαρακτήρα και σχολιασμό. Πείτε μας λίγα λόγια τη Ρούλα...
Η αγαπημένη μου Ρούλα είναι το 'Ιντερνετ της εποχής της. Ξέρει τα πάντα για όλους. Ασχολείται με τη ζωή των άλλων για να γεμίσει τη μοναχική της ζωή. Είναι μια γυναίκα στερεότυπο της εποχής, που για να γίνει αποδεκτή από τον κοινωνικό της περίγυρο έπρεπε να παντρευτεί. Τελικά, το έκανε! Αλλά παρόλο που βρήκε τον άντρα της καρδιάς της, αλλά και της τάξης της, δεν άλλαξε. Ωστόσο, δεν είναι κακός άνθρωπος. Προσπαθεί να διατηρήσει κάποιες αρχές και αξίες που διδάχτηκε από τον εισαγγελέα πατέρα της σε πείσμα μιας εποχής που πάει να αλλάξει.
Είναι, επομένως, ο τρόπος με τον οποίο μεγάλωσε ένας σημαντικός λόγος, που πυροδοτεί το έντονο του χαρακτήρα της;
Σαφώς και έχει παίξει ρόλο ο τρόπος που μεγάλωσε. Όπως έχει πει, κουβαλάει μια τραυματική κατάσταση ζωής. Η μητέρα της εγκατέλειψε την οικογένεια τους όταν η Ρούλα ήταν μικρή και μεγάλωσε με τον αυστηρό εισαγγελέα πατέρα της. Προφανώς ο τρόπος που μεγάλωσε δεν της άφησε και πολλά περιθώρια για την προσωπική της επανάσταση.
Πόσο αποδεκτά πιστεύετε ότι ήταν τέτοια πρόσωπα εκείνη την εποχή και πόσο αυτό έχει διαφοροποιηθεί σήμερα; Η περίοδος της δικτατορίας, με το σύνθημα «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για ανθρώπους σαν τη Ρούλα. Στη γειτονιά λειτουργεί σαν θεματοφύλακας για τα χρηστά ήθη της εποχής. Σε αυτή την αποστολή, βέβαια, έχει σύμμαχο και τον κύριο Νίκο, τον περιπτερά. Μπορεί σήμερα να μαςφαίνεται περίεργο, αλλά εκείνη την εποχή υπήρχαν άνθρωποι που δεν τους ενοχλούσε η 6ι-κτατορία.Όπως και ακόμη περισσότεροι, οι οποίοι, ενώ ασφυκτιούσαν από το καθεστώς, φοβούνταν να μιλήσουν. Υπήρχαν άνθρωποι που βασανίζονταν.Ήταν μια ολόκληρη χώρα κυριολεκτικά στον γύψο. Η Ρούλα ανήκει σε αυτούς που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν την ενοχλεί, μάλλον της δημιουργεί ασφάλεια. Στη σημερινή εποχή, η Ρούλα θα ήταν σίγουρα τρολτου Διαδικτύου. (Γελάει!)
Πηγή: ΜΥtv