Γεράσιμος Ανδρεάτος: «Βασανιζόμαστε αλλά αγωνιζόμαστε»
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη με αφορμή την κυκλοφορία τον καινούργιου του δίσκου, αλλά και τα δυσάρεστα της σημερινής μουσικής βιομηχανίας.
Με νέο δίσκο επιστρέφει στα μουσικά δρώμενα ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο τίτλος της νέας του δουλειάς, «Ψυχές γενναίες», είναι αφιερωμένος σε όλους εμάς. «Μετά την εποχή του μνημονίου, βασανιζόμαστε, αλλά αγωνιζόμαστε, έστω και αν ο αγώνας είναι άνισος», λέει μιλώντας στην εφημερίδα. Οι στίχοι είναι του Μάκη Ψαραδέλλη, ενώ τα τραγούδια και τις μουσικές έχουν γράψει οι Νίκος Πλατύραχος, Αντώνης Απέργης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Μουκίδης και ο ίδιος.
Ο δίσκος ήδη κυκλοφορεί, αλλά έχουν κοινοποιηθεί μόνο δυο τραγούδια. «Πρώτα κυκλοφόρησε το τραγούδι "Επιβάτες δίχως θέση", που μιλάει για τη δική μας συμμετοχή στο λάθος, για τη δική μας ευθύνη που φέρουμε και ότι θέλουμε να φορτώνουμε πάντα τις ευθύνες σε άλλους. Το άλλο τραγούδι είναι το "Ψυχές γενναίες", που έχει δώσει και τον τίτλο του δίσκου», μας λέει. Ο Γ. Ανδρεάτος έχει διανύσει μεγάλη πορεία στη μουσική ερμηνεία τόσο στο έντεχνο όσο και στο λαϊκό τραγούδι. Σήμερα, βλέπει μια ανακολουθία στα τραγούδια με τα οποία γλεντά ο κόσμος στα νυχτερινά κέντρα και σε αυτά που μεταδίδει η ελληνική ραδιοφωνία; «Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα.
Πραγματικά, τα τραγούδια που μας κρατάνε στην παρέα και ανεβάζουν τη διάθεση για διασκέδαση, για να πιούμε ένα ποτό και να πούμε νια όλα όσα έχουμε ζήσει και έχουμε μοιραστεί είναι ία πολύ σπουδαία λαϊκά. Ο στίχος τους ξεφεύγει από τον ορισμό του στίχου και γίνεται λαϊκή ποίηση πολλές φορές, όπως είναι του Κώστα Βίρβου, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου κ.ά. Αυτά στα ραδιόφωνα δεν ακούγονται. Υπάρχει μια τάση να προβάλλονται άλλα προϊόντα, που είναι αποτέλεσμα κάποιων ομάδων και "συμφερόντων". Μας πηγαίνουν σε μια νέα Ελλάδα, άσχετη με αυτήν που ξέραμε και αγαπήσαμε. Πονάει πολύ αυτό».
Αυτό το λέει κυρίως από την πλευρά του ακροατή, μας εξηγεί, και όχι επειδή τυχαίνει να είναι 3 ίδιος λαϊκός τραγουδιστής. «Ακούω συνεχώς φόρμες ερωτικές και εγωιστικά συνθήματα, ενώ και οι ήχοι που τα συνοδεύουν είναι ξενόφερτοι. Είναι μια κατάσταση ανησυχητική πως βλέπω μέσα και από τα μηνύματα και τα ΤΘ6ΚΠ5Η ότι π γλώσσα σιγά-σιγά υποχωρεί, έτσι βλέπουμε και τη μουσική μας παράδοση α υποχωρεί σιγά-σιγά. Το ίδιο κάνουν τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις», όσο για το άνοιγμα των συναυλιών και την πανδημία, δηλώνει αισιόδοξος: «Οι καλλιτέχνες πάντα θα αγωνιζόμαστε για το καλύτερο. Και το εμβόλιο θα κάνω, όπως πάρα πολύς κόσμος το έχει κάνει, και πιστεύω ότι π κατάσταση θα βελτιωθεί. Μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε σχεδόν αποκτήσει αυτό που λέμε ανοσία της αγέλης και θα σταματήσει να διασπείρεται ο ιός. Βγαίνουν και καινούργια φάρμακα, που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη φοβερή αρρώστια πιο αποτελεσματικά.
Βέβαια, έναν χρόνο τώρα σταμάτησε γενικά η μηχανή. Υπάρχει αντίστοιχη εικόνα στα οικονομικά του καθενός μας, γι' αυτό θα χρειαστεί μεγάλος αγώνας για να ξαναέρθουμε σε ένα επίπεδο κανονικότητας». Ο ίδιος ετοιμάζει για το καλοκαίρι μερικές συναυλίες μαζί με τον Μάκη Ψαραδέλλη και τη Σταυρούλα Σαπαλίδη (ταινία «Ευτυχία»). «Το άλλο εγχείρημα είναι για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στους συνεργάτες προστίθεται και ο Γρηγόρης Βαλτινός, που έχει σκηνοθετήσει μία μουσική παράσταση με αυτό το θέμα», μας αποκαλύπτει. «Περιλαμβάνει εκπλήξεις και τραγούδια συνθετών όπως του Χρήστου Λεοντή, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Δημήτρη Λόγιου. Τα πολύ σπουδαία κείμενα επιμελήθηκε ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Ο ίδιος αφηγείται, αλλά και τραγουδάει στην παράσταση». Το θέμα μιλά γενικά για τους μεγάλους Έλληνες, αλλά και τη δική μας ευθύνη, που είχαμε και έχουμε, για να γυρίσουμε στις μεγάλες αξίες και σταθερές μας. «Αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά, γιατί ο Γρηγόρης Βαλτινός είναι ένας άνθρωπος που αγαπάω και θαυμάζω και αυτό επίσης μου δίνει τη δύναμη να πιστεύω ότι μαζί του θα κάνουμε πάρα πολλές παραστάσεις. Ακόμη, θα γίνει μια μουσική παράσταση στο Θέατρο Βράχων, στις 17 Ιουνίου, μαζί με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, την Ανδριάνα Μπάμπαλπ και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη. Είναι ένα αφιέρωμα στην προσφυγιά και τη μετανάστευση», είπε στο Secret.