Γιώργος Καραμίχος: «Είναι αβάσταχτο να μη βλέπεις το παιδί σου, έχω ζήσει τον πόνο»!
Ο Γιώργος Καραμίχος σε συνέντευξη που παραχώρησε, μεταξύ άλλων μίλησε για το θέμα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα την ελληνική κοινωνία που είναι η συνεπιμέλεια των παιδιών μετά από ένα χωρισμό.
Ήταν παντρεμένοι, χώρισαν, όμως εκείνη επέστρεψε αιφνιδιαστικά στη ζωή του όταν ήταν έτοιμος να κάνει μια νέα αρχή με μία άλλη γυναίκα. Στο νέο κύκλο του «Ήλιου», ο Δημήτρης και η Ελένη προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους και να βάλουν σε νέες, πιο υγιείς βάσεις τη σχέση τους.
Ο Γιώργος Καραμίχος σε πρόσφατη συνέντευξή του, μάς αποκαλύπτει πώς γίνεται αυτό αλλά μιλά και για ένα από τα φλέγοντα θέματα της εποχής μας ανάμεσα στα οποία είναι η κηδεμονία των παιδιών όταν χωρίζει ένα ζευγάρι.
Μετά την έκρηξη και την καταστροφή που έρχεται στη σειρά, όλα αλλάζουν για τον Δημήτρη. Πώς θα αλλάξουν οι σχέσεις της ζωής του;
Η αλήθεια είναι ότι μετά την έκρηξη -και κυρίως λόγω των ανθρώπινων απωλειών- αλλάζει η δυναμική όλων των σχέσεων στον «Ήλιο». Ο χαμός κυρίως του Φίλιππου φέρνει σε σύγκρουση τον Δημήτρη με την Εύα, την κόρη της Αλίκης, και με την Αλεξάνδρα, τη μητέρα του Φίλιππου. Η διαδικασία του πένθους είναι μια επώδυνη συνθήκη και δεν μπορούν όλοι να τη διαχειριστούν με σύνεση. Φέρνει στην επιφάνεια συναισθήματα που, αν δεν έχει κάνει κάποιος δουλειά με τον εαυτό του, στρέφονται ενάντια σε άλλους ανθρώπους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Δημήτρης βρίσκεται στο στόχαστρο όλου του θυμού ως αστυνομικός και ως νυν σύντροφος της Αλίκης.
Πώς προσεγγίζετε έναν πατέρα που η πρώην σύζυγος του τον εκδικείται με το να τον εμποδίζει να δει το παιδί του;
Είναι ένα φλέγον θέμα στην εποχή μας και δυστυχώς τα θύματα είναι πάντα τα παιδιά. Η νομοθεσία στην Ελλάδα μέχρι πρότινος έδινε τα δικαιώματα κηδεμονίας κυρίως στη μητέρα, σε αντίθεση με τις περισσότερες πολιτισμένες χώρες του κόσμου, όπου η συν-κηδεμονία είναι αυτονόητη, εκτός αν υπάρχουν λόγοι να αρθεί. Έχω ζήσει από πρώτο χέρι τον πόνο του να μη σου δίνεται η ευκαιρία να βλέπεις το παιδί σου και είναι αβάσταχτος. Όταν, δε, το χρησιμοποιείς ως μέσο διεκδίκησης προσοχής είναι ανεπίτρεπτο και για τους μπαμπάδες και για τις μαμάδες και κυρίως για το ίδιο το παιδί.
Ο Δημήτρης πάει από τη Λήδα στην Αλίκη. Αυτή γιατρεύει τις πληγές του;
Ο έρωτας είναι πέραν του λόγου. Όταν μάλιστα συμβαίνει δύο άτομα να αφεθούν στην αμοιβαία έλξη και αποδοχή, μπορεί να οδηγήσει στην απόλυτη οικειότητα, που είναι και η πιο ευτυχισμένη συνθήκη για ένα ζευγάρι. Η εμπιστοσύνη είναι το πάν - σπάνια εκδοχή, αλλά το ζητούμενο για όλους. Οδηγεί σε μια ουσιαστική ελευθερία και αναγνώριση του εαυτού. Η Αλίκη και ο Δημήτρης έχουν αυτό το δυνάμει ιδανικό ταίριασμα. Αρκεί βέβαια να μην κρατούν μυστικά.
Η ζωή μοιάζει να προκαλεί διαρκώς τον Δημήτρη, κι αυτός καλείται να εξελιχθεί ως άνθρωπος...
Μέσα από τη δουλειά του, ο Δημήτρης θέλει να κατανοήσει την ανθρώπινη φύση και, ιδανικά, να θεραπεύσει τα τραύματα που οδηγούν τους ανθρώπους σε παραβατικές συμπεριφορές. Κι έτσι χρησιμοποιεί τις υποθέσεις που έχει να διαλευκάνει ως αναγκαστικά μαθήματα αυτοβελτίωσης. Όλοι οι άνθρωποι αυτό θέλουμε να κάνουμε, πιστεύω. Απλώς στην πορεία συνήθως οι φόβοι μας μας κάνουν επικριτικούς ή αλαζόνες.
Πώς είδατε το κίνησα #eimaste oloi mazi, για τη σωματική, ψυχική και λεκτική βία;
Ως μια ανάγκη να αλλάξει η κοινωνία μας προς το καλύτερο. Η αποδοχή του άλλου είναι απαραίτητη, είπε ο Γιώργος Καραμίχος στο 7μερες TV.