Μίκης Θεοδωράκης: Γενέθλια στο Πλανητάριο
Στον θόλο του Πλανητάριου απλώνονται η ζωή και το έργο του συνθέτη, µε αφορµή τα 85 χρόνια του γενέθλια.
Τα 85α γενέθλιά του πλάι στα άστρα θα γιορτάσει ο Μίκης Θεοδωράκης. Το Ίδρυμα Ευγενίδου ετοίµασε µια πλανηταριακή παράσταση, µια ταινία και εκθέσεις ως ακόµη ένα ξεχωριστό δώρο προς τον µεγάλο Ελληνα συνθέτη.
Ο θόλος του Πλανητάριου θα σκορπίσει ηχοχρώµατα και στίχους από τη Συµφωνία Νο2 «Το τραγούδι της Γης», που έχει χαρακτηριστεί και µουσικό µανιφέστο του συνθέτη, µε την παρουσίαση της οµότιτλης παραγωγής αύριο και στις 20 ∆εκεµβρίου. Είναι µια από τις πολλές εκδηλώσεις που έχουν προγραµµατιστεί φέτος για τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη.
Έτσι τα έργα του µπαίνουν και στο Πλανητάριο.Ο ίδιος τα είχε «τοποθετήσει» και σε έναν «Μουσικό Γαλαξία», που σχεδίασε το 2003. Το «µουσικόραµα» στο Ίδρυμα Ευγενίδου δηµιούργησε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Σιµόπουλος, όπως σηµειώνει, µε τον τρόπο που θα ήθελε και έζησε o Μίκης: ελεύθερο αλλά συγχρόνως αιχµάλωτο των ονείρων του.
Θέλησε µε αυτό τον τρόπο να αποδώσει φόρο τιµής στον συνθέτη µε την παρουσίαση της πολύπλευρης δηµιουργικότητάς του και την «αφηγηµατική ψηφιοποίηση» της Συµφωνίας Νο 2 «To τραγούδι της Γης», που συνέθεσε στο Παρίσι το 1981 για παιδική χορωδία, ορχήστρα και πιάνο, σε ποίηση του ιδίου. Επέλεξε µάλιστα ηχοχρώµατα, ρυθµούς και στίχους που µπορεί να συνδυαστούν µε την πλανηταριακή αφήγηση.Η εορταστική προβολή γίνεται αύριο (Τρίτη), παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισµού Τηλέµαχου Χυτήρη, µε προσκλήσεις, αλλά και τη ∆ευτέρα 20 ∆εκεµβρίου µε ελεύθερη είσοδο.
Στο ισόγειο του Ιδρύµατος Ευγενίδου φιλοξενείται η έκθεση του Νικόλα Κληρονόµου «Τα παιδικά χρόνια του… ένα ταξίδι» µε έργα εµπνευσµένα από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, προσφορά του ζωγράφου στον µεγάλο συνθέτη. Θα διαρκέσει µέχρι τα τέλη του χρόνου.
Ακόµη, στο Παλαιό Πλανητάριο παρουσιάζεται οµαδική έκθεση µε τον τίτλο «85 χρόνια Μίκης», µε έργα µεταξύ των άλλων των Γ. Αδαµάκου, Αχ. ∆ρούγκα, Χ. Καρρά, ∆. Κοκκινίδη, Γ. Λογοθέτη (Λογό), ∆. Μυταρά κ.ά.