Ιωάννα Βλάχου στο gossip-tv: «Όταν ήμουν μικρή δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από οικογενειακό φίλο»
Η Ιωάννα Βλάχου είναι μια γυναίκα που έχει περάσει πολλά. Μια γυναίκα που δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι και συνέχισε να μάχεται στο πλευρό της 7χρονης κόρη της στην μεγάλη περιπέτεια της υγείας που πέρασε πριν από χρόνια.
Η Ιωάννα Βλάχου είναι μια γυναίκα που σε κερδίζει με την ηρεμία της. Όταν της μιλάς ο τόνος της φωνής της και ο τρόπος που σε κοιτάει σε κάνει να αισθάνεσαι μια οικειότητα που δεν ξέρεις από που πηγάζει. Την κοιτάς και δεν μπορείς να σκεφτείς ότι αυτή η γυναίκα πάλευε για χρόνια, στο πλευρό της κόρης της στο Παρίσι, και κατάφεραν να βγουν νικήτριες μέσα από εκείνο το νοσοκομείο. Σε μια χώρα, μόνες τους, η μια για την άλλην.
Η Ραφαέλα ήταν μόλις 7 χρονών όταν διαγνώστηκε με μια σπάνια ασθένεια και χρειάστηκε να μεταβεί στη Γαλλία για να σωθεί. Η Ιωάννα Βλάχου έβαλε στην άκρη την πολλά υποσχόμενη καριέρα της, δίνοντας τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής της για χάρη του παιδιού της και τα κατάφερε. Μετά από 5 χρόνια σε νοσοκομείο στο Παρίσι η Ραφαέλα σώθηκε και ήταν το πρώτο κορίτσι παγκοσμίως που μεταμοσχεύτηκε επιτυχημένα με βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου. Τώρα πια η Ραφαέλα είναι φοιτήτρια και η μητέρα της, Ιωάννα, μια γυναίκα που χαίρεται να την βλέπει να μεγαλώνει.
Την Ιωάννα Βλάχου την συναντήσαμε στην Κέρκυρα, από όπου και κατάγεται και ζει μόνιμα. Αφορμή για τη συνάντησή μας στάθηκε η φιλανθρωπική συναυλία που έδωσαν με την Μαριάννα Μασάδη στο Δημοτικό Θέατρο του νησιού. Στο ενεργητικό της η Ιωάννα έχει μια σειρά από μεγάλες συνεργασίες: Χρήστος Λεοντής, Θάνος Μικρούτσικος, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Χατζηνάσιος και Λίνα Νικολακοπούλου.
Αναρωτιέμαι αν και έχεις συνεργαστεί με πολλά και μεγάλα ονόματα στο χώρο της μουσικής γιατί δεν ήρθες ποτέ στην Αθήνα να κάνεις καριέρα;
«Ξεκινώντας να σπουδάζω κλασσικό τραγούδι, ήρθε στη ζωή μου ο γάμος και η κόρη μου. Μετά ήρθαν κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας με την μικρή και έτσι αναγκάστηκα να κάνω μια παύση σε όλα αυτά και ίσως και για αυτό το λόγο πήγε πίσω η δουλειά μου. Βέβαια, η μουσική και το τραγούδι ήταν πάντα στην καρδιά μου και πάντα το είχα να με ακολουθεί. Δηλαδή δε θεωρώ ότι είχα σταματήσει, απλά δεν είχα τη δυνατότητα για προσωπικούς λόγους να φύγω προς τα έξω και να κάνω κάποια βήματα μεγαλύτερα που θα είχα ίσως κάνει σε κάποιες ευκαιρίες που είχα».
Απέδειξες ότι ακόμη και αν δεν είσαι στην Αθήνα μπορεί κάποιος να κάνει καριέρα
«Και είμαι πολύ περήφανη για αυτό. Εδώ στην Κέρκυρα έχω κάνει πολλές δουλειές και μεγάλες συνεργασίες. Χαίρομαι που ξεκινάνε μεγάλα πράγματα από την Κέρκυρα και τα θαυμάζουν άνθρωποι που δεν ζουν εδώ».
Είσαι μια γυναίκα με έντονη φιλανθρωπική δράση. Αυτό γεννήθηκε από τότε που υπήρξε το πρόβλημα υγείας της κόρης σου;
«Το είχα πάντα. Είχα μια ευαισθησία στα παιδιά και σε αυτό το κομμάτι. Μέσα στο μυαλό μου είχα ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ένα θέατρο ή σε ένα κέντρο πώς θα μπορούσανε να απολαύσουνε ένα ωραίο θέαμα. Έτσι παρότρυνα φίλους και συναδέλφους καλλιτέχνες και πήγαινα πάντα σε ιδρύματα για να τραγουδήσω».
Είσαι σε ένα χώρο, εδώ και χρόνια, δύσκολο, ειδικά για μια γυναίκα. Έχεις νιώσει αυτή τη διάκριση φύλου;
«Αρκετές φορές γιατί η δουλειά μας είναι ανδροκρατούμενη. Και όταν δούνε μια γυναίκα που έχει δυναμισμό και χτυπάει το χέρι στο τραπέζι δεν τους πολυαρέσει. Βέβαια εγώ έχω αποδείξει ότι δεν χαμπαριάζω, μου αρέσει η δουλειά μου, την αγαπάω, συνεργάζομαι με όλους και για αυτό έχω μείνει… αλλά θέλει πυγμή. Εκεί που βλέπεις ότι κάτι πάει στραβά, δεν το δείχνεις προχωράς και στέκεσαι στο ύψος σου».
Το τελευταίο διάστημα έχουν βγει προς τα έξω κακοποιητικές συμπεριφορές από ανθρώπους του χώρου
«Και καλά κάνανε και βγήκανε και θεωρώ ότι αργήσανε κιόλας. Πάντα αυτό συνέβαινε, συμβαίνει και ίσως να συμβαίνει μέχρι εμείς να το αποκαλύψουμε. Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα είτε στο χώρο του τραγουδιού, είτε σε άλλο επαγγελματικό χώρο, είτε στο ίδιο μας το σπίτι. Εγώ θεωρώ ότι κάθε είδους βίας πρέπει να καταγγέλλετε και πρέπει να σταματάει».
Είχες περιστατικό παρενόχλησης;
«Ναι αλλά το χειρίστηκα με μαεστρία. Και εντάξει…»
Τον έχεις ξαναδεί αυτόν τον άνθρωπο;
«Ήταν ένα άτομο από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Δεν θεώρησα όταν είχε συμβεί ότι ήταν κάτι άσχημο όπως το ‘πρόσφερε’»
Σε τι ηλικία ήσουν όταν συνέβη αυτό;
«Γυμνάσιο- Λύκειο πήγαινα. Τον έχω ξαναδεί φυσικά. Δεν το έχω πει ούτε στους γονείς μου. Πρώτη φορά το συζητάμε μαζί. Είχε συμβεί ένα μεγάλο πρόβλημα στη δουλειά και λέω τι με αυτόν τον άνθρωπο να ζητήσω βοήθεια; Αυτός που έκανε αυτό και αυτό και αυτό; Το ανακοίνωσα στην μητέρα μου και μου είπε τι είναι αυτά που λες; Αυτά που δεν σου έχω πει ποτέ!»
Ήσουν σε μια ηλικία που καταλάβαινες τι είναι αυτό που κάνει..
«Ναι εννοείται και το αντιμετώπισα θαρραλέα».
Αυτός ο άνθρωπος έμπαινε σπίτι σου;
«Ναι ήταν οικογενειακός φίλος. Συνήθως κάτι τέτοιο δεν γίνεται από κάποιον άγνωστο αλλά από κάποιον που είναι στο κοντινό περιβάλλον».
Τον τελευταίο καιρό έχει αποκαλυφθεί και μια άλλη καταγγελία και αναφέρομαι στον Στάθη Παναγιωτόπουλο. Είσαι μάνα, πώς θα αντιδρούσες αν είχε συμβεί αυτό στην κόρη σου;
«Τι θα έκανα; Είμαι και λίγο ακραία και παρορμητική! Δεν ξέρω τι θα έκανα πάντως όχι κάτι καλό…»
Μου έκανε εντύπωση όλα εκείνα τα χρόνια που ήσουν στο πλευρό της κόρης σου στο νοσοκομείο στο Παρίσι δεν έκλαψες ποτέ, δεν άφησες ποτέ τον εαυτό σου ατημέλητο.. Που την βρήκες αυτή την δύναμη;
«Δεν ξέρω. Ακόμη και τώρα αναρωτιέμαι που έβρισκα αυτή τη δύναμη. Εννοείται ότι μου έδινε δύναμη η κόρη μου γιατί είμαστε πολύ δεμένες. Ίσως μας ένωσαν περισσότερο και αυτά τα προβλήματα που ήρθαν στη ζωή μας, αλλά έλεγα αυτό το παιδί περνάει τόσο προβλήματα ,εγώ θα μπορούσα να αντέξω; Και αν δεν μπορούσα, πρέπει να της συμπαρασταθώ. Είχα όμως πίσω μου την αίσθηση ότι είχα πίσω μου μια δύναμη να με σπρώχνει και να με κρατάει».
Ένιωθες σαν να είχες βγει από τον εαυτό σου; Σα να το ζούσε κάποιος άλλος;
Κάποιες φορές ναι. Έλεγα, δεν είναι δυνατόν να συμβεί και αυτό και το άλλο. Αλλά πάντα εκεί που ερχόντουσαν τα πολύ δύσκολα, έλεγα, δεν είναι δυνατόν θα το σταματήσω δεν γίνεται. Θα το αλλάξω. Με το πείσμα καμιά φορά, θεωρώ, ότι γυρνάει το κακό και γίνεται καλό».
Υπάρχουν πολλοί γονείς που αυτό το διάστημα βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών τους σε ένα νοσοκομείο. Το μήνυμα θέλεις να τους δώσεις;
«Να ξέρετε ότι αυτοί οι γονείς είναι ήρωες. Είναι ήρωες διότι κλονίζονται πάρα πολλοί. Και οι οικογένειες και τα ζευγάρια και τα ίδια τα παιδιά. Γενικά όλη η ψυχολογία αλλάζει. Θέλω να τους πω κουράγιο, να έχουν μεγάλη πίστη και θα πάνε όλα καλά και θα επιστρέψουν όλοι μαζί στο σπίτι, γιατί σε μια τέτοια κρίσιμη και δύσκολη στιγμή, το μόνο που εύχεσαι, είναι να επιστρέψεις σπίτι με το άτομο που έχει πρόβλημα όχι μόνος σου.
Δείτε όσα είπε η Ιωάννα Βλάχου στο βίντεο που ακολουθεί:
Διαβάστε επίσης:
Ιωάννα Βλάχου στο gossip-tv: «Εύχομαι να μη ζήσει κανένας γονιός αυτό που ζήσαμε εμείς!»
Ιωάννα Βλάχου: Η σοβαρή περιπέτεια υγείας της κόρης της, η νίκη με αντίπαλο τον Ρουβά και ο Αλιάγας!