Προκόπης Αγαθοκλέους: «Προσπάθησα με νηστεία, προσευχή, να μπω στο πνεύμα της ζωής του αγίου»
Το πιο πολυσυζητημένο -τηλεοπτικά - πρόσωπο των τελευταίων μηνών είναι ο Προκόπης Αγαθοκλέους.
Ο ηθοποιός υποδύεται τον Άγιο Παΐσιο στην ομώνυμη σειρά του ΜΕGΑ «Αγιος Παΐσιος - Από τα Φάρασα στον Ουρανό».
Το όνομα σου κάνει τον γύρο του Διαδκτύου, καθώς όλοι ψάχνουν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για τον ηθοποιό που ενσαρκώνει τον Αγιο Παΐσιο. Με Λίγες φράσεις, πώς θα περιέγραφες την πορεία σου μέχρι τώρα;
Κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, διότι ενσαρκώνω μια προσωπικότητα που λατρεύτηκε και λατρεύεται σε πάρα πολύ μεγάλο εύρος. Γι’ αυτήν ακριβώς την εμβληματική φυσιογνωμία δημιουργήθηκε μια σειρά πολύ προσεγμένη για την οποία δούλεψαν όλοι με επαγγελματισμό και αγάπη. Η μέχρι τώρα πορεία μου είναι γεμάτη, ουσιαστική, τυχερή, αλλά και μία πορεία που χαρακτηρίζεται από κόπο και πολλή δουλειά. Εύχομαι χα έχω την υγεία να συνεχίσω με το ίδιο πάθος, να καταβάλλω τον ίδιο κόπο και ακόμα περισσότερο για αυτά που θα έρθουν.
Ποιες ήταν οι συνεργασίες-σταθμοί που σε έφτασαν στο σήμερα;
Είχα την τύχη να βρεθούν στην πορεία μου, και να βρεθώ κι εγώ με τη σειρά μου σε άλλες πορείες, αυτά είναι αλληλένδετα άλλωστε, πολλές συνεργασίες που με καθόρισαν, βγαίνοντας από τη σχολή δούλεψα σε μία καταπληκτική δουλειά που μου έδωσε τεράστια εφόδια και εμπειρίες, την «Αντιγόνη» του Τάκη Τζαμαργιά. Το εφηβικό πρόγραμμα του Εθνικού θεάτρου σε διεύθυνση του Γιάννη Χουβαρδά, όπου με. ία μπογαλάκια μας φτάναμε σε, διάφορα σχολεία της Αττικής, πάνω από 150 σε αριθμό, και δίναμε, παραστάσεις μέσα σε τάξεις, κλειστά γυμναστήρια, θεατράκια των σχολείων. Ακόμα, βρεθήκαμε σε ιδρύματα, στις φυλακές του Κορυδαλλού, σε ειδικά σχολεία, σε πλατείες. Μία μοναδική εμπειρία από την οποία πήρα τρομερά εφόδια. Μετά ήρθε μία παράσταση-σταθμός, το «Σύρανό ντε Μπερζεράκ», σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού Νίκου Καραθάνου. Ακολούθησε η συνεργασία με τον Μιχαήλ Μαρμάρινο, με τον οποίο φτάσαμε στην Επίδαυρο, στο Φεστιβάλ Αθηνών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, για την παράσταση «Ηρακλής μαινόμενος». Μαθήτευσα δίπλα του μετά τη σχολή και πήρα πολλά. Πολύ σημαντική η συνεργασία μου, επίσης, με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, όπου ευτύχησα να κάνω αντικατάσταση στον Αρη ΣερΒετάλη και να βρεθώ σε όλες τις ηπείρους νια χάρη του «Still Life». Πήρα πολλές εμπειρίες και εφόδια από σπουδαίους καλλιτέχνες. Τέλος, μία συνεργασία που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν με τον Θόδωρο Τερζόπουλο στο θέατρο Αττις για τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.
Πώς έγινε η πρόταση για τη σειρά και ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις;
Η πρόταση ήρθε από τον σεναριογράφο Γιώργο Τσιάκκα, τον οποίο εκτιμώ και ευχαριστώ πολύ. Οι πρώτες σκέψεις ήταν ένας τεράστιος ενθουσιασμός, σε συνδυασμό, όμως, με έναν φόβο για τον αν θα μπορέσω να αντεπεξέλθω γύρω από το όνομα αυτό που επρόκειτο να υποδυθώ. Στη συνέχεια, όμως, ο φόβος και οι ανησυχίες καταλάγιασαν και καλύφθηκαν από τον ενθουσιασμό της απίστευτης αυτής πρόκλησης του να υποδυθώ μία τόσο σημαντική προσωπικότητα. Είμαι ευγνώμων.
Παίρνοντας το σενάριο στα χέρια σου, πού στάθηκες περισσότερο;
Το υπέροχο αυτό σενάριο δια χειρός Γιώργου Τσιάκκα... Στα δύο πρώτα επεισόδια γίνεται ένας ύμνος στους πρόσφυγες, στον ξεριζωμό των ανθρώπων που βλέπουμε να συμβαίνει και τώρα που μιλάμε. Στάθηκα, λοιπόν, στο να Βρω ιόν άνθρωπο πίσω από τον άγιο. Τον άνθρωπο αυτόν που με τη στάση της ζωής του, την αγάπη του και το ολοκληρωτικό δόσιμο στον θεό αγιοποιήθηκε και αυτήν τη στιγμή τιμάται από όλους τους χριστιανούς του κόσμου. Το να γνωρίσω τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά που «έστειλαν» ιόν άνθρωπο αυτό στην αγιοποίηση ήταν η κινητήριος δύναμη νια να συνεχίσω να μελετάω και να υποδυθώ το πρόσωπο αυτό.
Γνώριζες για τον Αγιο Παΐσιο;
Γνώριζα νια την ύπαρξη του Αγίου Παϊσίου, του οσίου και μετέπειτα αγίου. Ηταν ένας άνθρωπος για τον οποίο μιλούσε πολύς κόσμος. Ακόμα και μέσα στην οικογένεια μου και στον στενό μου κύκλο. Δεν γνώριζα πολλά. Φρόντισα, όμως, να μάθω μέσα από μία πολύμηνη μελέτη που έκανα, διαβάζοντας βιογραφίες, δικά ίου κείμενα, επιστολές κ.λπ. Διάβασα πολύ περισσότερα, φυσικά, αφότου ανατέθηκε ο ρόλος και όχι πιο νωρίς.
Πώς προσέγγισες τον ρόλο του αγίου; Ίσως να προσπάθησες να ζήσεις ασκητικά έστω για λίγο;
Ούτε ο Αγιος Παΐσιος δεν προσπάθησε να ζήσει σαν άγιος. Το να ζει κάποιος σαν άγιος δεν προϋποθέτει κάποια προσπάθεια. Η ζωή, οι πράξεις, οι ενέργειες, οι δράσεις, η στάση απέναντι στη ζωή είναι αυτή που ουσιαστικά αγιοποίησε και τον Αγιο Παΐσιο. Εγώ δεν προσπάθησα να ζήσω σαν άγιος. Προσπάθησα μέσα από μια πνευματική ζωή με νηστεία, προσευχή, συζητήσεις και μελέτη για τη ζωή του, να καταλάβω και να μπω όσο περισσότερα μπορούσα στο πνεύμα της ζωής αυτού του ανθρώπου, του μετέπειτα αγίου.
Ενιωσες την ανάγκη να έρθεις σε επαφή με πρόσωπα που τον είχαν γνωρίσει ή που έζησαν κάποιο από τα θαύματα του;
Ενιωσα την ανάγκη και ήρθα σε επαφή. Συζητήσαμε με πρόσωπα που τον είχαν γνωρίσει. Και ήταν πολλές οι φορές που εντελώς τυχαία στο άκουσμα και μόνο ότι πρόκειται να υποδυθώ αυτόν τον ρόλο πολλοί άνθρωποι μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες, ακόμα και θαύματα που οι ίδιοι βιώσαν μέσα από τη συνύπαρξη τους και τη ζωή με τον άγιο.
Πηγή:ΤύποςTV