Ο Δημήτρης Μαμιός στο gossip-tv: Το ανατρεπτικό spoiler για την επιστροφή του και η εξομολόγηση
Χαρισματικός, δημιουργικός και με προσωπικότητα που ξετυλίγεται μπροστά σου σαν να τον ξέρεις χρόνια. Ο άνθρωπος, λένε, που μιλά χαμογελώντας, είναι ξεκάθαρα ο ορισμός του «όμορφου» ανθρώπου. Αυτός είναι ο Δημήτρης Μαμιός.
Η αυθόρμητη έκφραση των σκέψεων του, η επίμονη αφιέρωση σε πραγματοποιήσιμους στόχους και δημιουργικές αναζητήσεις αλλά και η ικανότητα να δημιουργεί ένα κλίμα οικειότητας, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα συναντήσει κανείς, γνωρίζοντάς τον από κοντά.
Συναντηθήκαμε ένα απόγευμα στο υπόγειο του θεάτρου Τέχνης, εκεί οπού ο Δημήτρης Μαμιός ή αλλιώς ο αστυνόμος της καρδιάς μας «Μύρωνας» του Σασμού μεγαλουργεί επί σκηνής στην παράσταση «Η Αντιγόνη του Ανουίγ».
Δεν περίμενα με τίποτα να συναντήσω έναν τόσο «διαβασμένο» και με τόσο «δομημένη» σκέψη άνθρωπο. Είναι από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις καλλιτεχνών που έχει βρει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στους χαρακτήρες που καλείται κάθε φορά να υποδυθεί και στον ίδιο του τον εαυτό.
O Δημήτρης Μαμιός μιλά αποκλειστικά στο gossip-tv.gr για τη ζωή του, τον λόγο που τον οδήγησε στην πόρτα του ψυχοθεραπευτή, την απίθανη σχέση με τους γονείς του ενώ αναφέρεται και στο μεγάλο αυτό τηλεοπτικό κεφαλαίο που λέγεται «Σασμός» ανατρέποντας όλα τα spoilers που μιλούν για εκείνον.
Αποκαλύπτει τις δύσκολες σκηνές, τα γέλια στο backstage, τα τρομερά ευτράπελα ενώ εξομολογείται και τη σχέση του με τον τηλεοπτικό Φραγκιαδάκη.
Πώς ξεκίνησε το ταξίδι στην υποκριτική;
«Σε μικρή ηλικία ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέατρο. Η μητέρα μου, ήταν εκείνη που ουσιαστικά με «έσπρωξε» προς την υποκριτική. Με είχε πάει σε μια ομάδα θεατρική στην οποία μάλιστα ήταν και η μητέρα μου μέλος και κάπως έτσι ήρθε η πρώτη επαφή με την Τέχνη της υποκριτικής. Εκεί, κατάλαβα ότι η ενασχόληση μου με την υποκριτική με βοηθούσε να «λύσω» δικά μου εσωτερικά θέματα»
Ασχολήθηκες δηλαδή με την υποκριτική λόγω προσωπικής ανάγκης περισσότερο;
«Ναι και νομίζω σε ό, τι αποφασίσουμε να κάνουμε χρειάζεται να υπάρχει η ανάγκη να το κάνουμε. Είτε είσαι γιατρός και πρέπει να βοηθάς κόσμο είτε είσαι ηθοποιός για να τον ψυχαγωγείς. Είναι μια ανάγκη που έχει κανείς»
Η πρώτη σου επαφή όμως επαφή με την Τέχνη δεν ήταν η υποκριτική αλλά η μουσική
«Ναι, και πάλι λόγω της μητέρας μου. Γενικά υπάρχει καλλιτεχνική φλέβα στην οικογένεια. Η γιαγιά μου ήταν καθηγήτρια πιάνου. Εγώ βέβαια κιθάρα έκανα χρόνια και σαν παιδί, είχα δημιουργήσει και την δική μου μπάντα. Κάναμε πανκ μουσική και γενικά πειραματιζόμασταν με τα είδη. Ήταν μάλιστα και ωφέλιμη η ενασχόληση μου με τη μουσική αφού με βοήθησε αργότερα και στο θέατρο. Η υποκριτική είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και όσο πιο πολλά εφόδια έχεις τόσο πιο πολύ δουλεύεις τα «εργαλεία» σου τα οποία χρησιμοποιείς και στη σκηνή για να έχεις επικοινωνία με το κοινό. Είτε αυτό είναι μουσική, είτε κίνηση. Όλα αυτά με βοήθησαν στο να μπορώ να απελευθερώνομαι στη σκηνή έχοντας δουλέψει τα «εργαλεία» μου για να επικοινωνώ με τον κόσμο. Εξάλλου το θέατρο αν δεν υπάρχει επικοινωνία με τον κόσμο, δεν υπάρχει»
Σε ποια φάση της ζωής σου εργάστηκες ως ναύτης;
«Ο πατέρας μου είναι καπετάνιος. Εγώ σαν παιδί δεν τον έβλεπα τα καλοκαίρια κι έτσι ξεκίνησα να πηγαίνω μαζί του για να μπορώ να είμαι λίγο με τον μπαμπά μου. Σκέψου ότι διακοπές δεν είχαμε πάει ποτέ μαζί. Τότε ένιωθα άσχημα γιατί έβλεπα τα άλλα παιδιά που πήγαιναν διακοπές με τους γονείς τους, εγώ ήμουν μόνο με τη μαμά. Όποτε ήταν μια ευκαιρία να είμαι κοντά του και ήταν και μια ευκαιρία να είμαι και πολύ κοντά στη γιαγιά μου. Με μεγάλωσε η γιαγιά μου. Δεν ξέρω τι να πω για τη σχέση μου μαζί της, όποιος δεν το έχει ζήσει δεν μπορεί να το καταλάβει. Θα είναι τεράστια η απώλεια, έχω πάρει πολλή αγάπη», λέει και με συγκίνηση.
Πώς έφτασες στην πόρτα του ψυχοθεραπευτή;
«Πάλι λόγω της μητέρας μου (γελάει). Είμαι πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος που μεγάλωσα με αυτούς τους γονείς. Είναι σημαντικό να θέλουν οι γονείς να είναι καλά το παιδί. Η ψυχοθεραπεία είναι κι ένα κομμάτι πολυτέλειας και οι γονείς θυσιάζουν κάποια πράματα ώστε το παιδί να είναι καλά, δίνουν προτεραιότητα σε αυτό. Επειδή είχαν χωρίσει οι γονείς μου ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω κάποια πράγματα νωρίς, πριν μου βγουν αργότερα αλλιώς. Ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό το ταξίδι με τον εαυτό του και καμιά φορά μόνοι μας δεν μπορούμε. Ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει σε βοηθάει να ανακαλύψεις πράγματα και να γίνεις καλύτερος και για σένα και για τους άλλους. Είναι ένα βασικό κομμάτι στη ζωή μας, να είμαστε καλά με τον εαυτό μας. Και μετά όλα έρχονται»
Ο Σασμός είναι η πρώτη δουλειά στην τηλεόραση;
«Ναι, ο Σασμός είναι η πρώτη μου επαφή με την τηλεόραση. Όταν τελείωσα τη σχολή, μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι στο θέατρο και δεν είχα μπλέξει καθόλου με την τηλεόραση. Είναι ένας άλλος χώρος η τηλεόραση. Πρέπει κάπως μέσα από την τηλεόραση να σε γνωρίσει ο κόσμος. Λόγω της καραντίνας και του κορονοϊού είπα να ασχοληθώ και με αυτό το κομμάτι. Σαν ηθοποιός θέλω να δίνω ένα κομμάτι του εαυτού μου σε ό, τι κι αν κάνω, είτε αυτό είναι τηλεόραση είτε θέατρο. Όταν το κάνεις με μεράκι, παίρνεις την ικανοποίηση, αν δεν το κάνεις σωστά δεν έχει νόημα»
Πώς είναι το κλίμα στα γυρίσματα;
«Πολύ καλό και μάλιστα είναι αυτό που βοηθάει στο αποτέλεσμα. Γενικά το καλό κλίμα το επιδιώκω κι εγώ στις συνεργασίες μου. Όλα βέβαια ξεκινάνε από το πώς είσαι ως άνθρωπος. Να είσαι καλά με τον εαυτό σου για να μπορείς να είσαι καλά και με τους άλλους»
Η συμμετοχή σου στο Σάσμο, είναι ένα κεφάλαιο στο να ανοιχτεί μπροστά σου μια τηλεοπτική καριέρα; Θα ήθελες μετά το Σασμό να κάνεις κι άλλες δουλειές στην τηλεόραση;
«Θα ήθελα να ξανακάνω κάτι τηλεοπτικό. Να μου αρέσει αρχικά, να έχει καλούς συνεργάτες… ανάλογα τις συγκυρίες. Μπορεί να κάνω τόσο θέατρο που χρονικά να μην μου επιτραπεί. Για του χρόνου όμως θα ήθελα. Κάτι υπάρχει αλλά θα δούμε. Όλα είναι σε συζητήσεις»
Έπαιξε πιστεύεις ρόλο και το γεγονός ότι το τηλεοπτικό κοινό είναι πιο υπεύθυνο και συνειδητοποιημένο σε αυτό που θέλει να δει
«Βέβαια. Είναι η εποχή τέτοια που ο κόσμος έχει ανάγκη να δει ωραίες δουλειές. Υπάρχουν άνθρωποι που αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από μένα. Δηλαδή τι έχει ανάγκη να παρακολουθήσει το τηλεοπτικό κοινό ανάλογα με την εποχή»
Τι ήταν αυτό που σε έφερε κοντά με την Άσπα;
«Η βάση ήταν η εμπειρία της κακοποίησης. Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τον back story του ήρωα γιατί διαμορφώνει και τον χαρακτήρα του και πώς λειτουργεί. Έτσι τον δόμησα κι εγώ μαζί με τον σεναριογράφο και τον σκηνοθέτη. Έχει περάσει αυτή την εμπειρία και θέλει να έχει μεγαλύτερο αίσθημα δικαιοσύνης και να θέλει να βοηθάει και να είναι όλοι καλά. Αυτό καμιά φορά δεν πετυχαίνει πάντα, θέλει έναν ιδιαίτερο χειρισμό γιατί είναι και άπειρος. Ήταν η πρώτη δουλειά του Μύρωνα. Όπως κι εμένα η πρώτη επαφή με την τηλεόραση, υπάρχει ένας συσχετισμός. Υπάρχει ένα κοινό ταξίδι, έχω και αδερφή μεγαλύτερη όπως στη σειρά. Ξεκίνησε λοιπόν από την κακοποίηση κα βλέποντας όλο αυτό κάτι «χτύπησε» μέσα του. Ήθελα να είναι προστατευτικός, όπως με την αδερφή του. Γεννήθηκαν κάποια τρυφερά αισθήματα…»
Θα την ακολουθήσεις στα Γιάννενα;
«Αυτό δεν το ξέρω. Ειλικρινά δεν ξέρω. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι αυτή τη στιγμή με τη σειρά έχω τελειώσει. Δεν ξέρω αν θα με ξαναδείτε, δεν έχω κάνει άλλα γυρίσματα. Το τελευταίο ήταν αυτό που έφυγα»
Επιστρέφεις όμως;
«Αυτό ακόμη δεν το γνωρίζω. Εσύ μπορεί να έχεις κάνεις το story αλλά αν δεις την Άσπα με κάποιον άλλον;»
Η πιο δύσκολη σκηνή
«Δύσκολες σκηνές ήταν όλες εκείνες με τα μεγάλα συμβάντα, όπως η σκηνή που πέθανε ο Πετρής. Έβλεπες ας πούμε τη σκηνή και έλεγες «τώρα σιωπή». Συγκλονιστικές αυτές οι σκηνές»
«Ο Μύρωνας έχει πολλά κοινά στοιχεία με μένα. Είναι ένας άνθρωπος που θέλει να δίνει χαρά. Αυτό το comedy relief του Μύρωνα στο τόσο βαρύ σενάριο, μου άρεσε πολύ και γενικά ήμουν χαρούμενος με όλες τις σκηνές»
Backstage κλάμα ρίξατε;
«Όχι, αλλά μπορεί να γελάσεις κιόλας. Όταν κάτι είναι πολύ βαρύ θες να το ξορκίσεις. Σε πολλές σκηνές γελάσαμε, όπως αυτή με τον νεκρό «Πέτρο» στο ασθενοφόρο»
Τι μπορεί να φέρει «σασμό» στη ζωή του Μύρωνα
«Θα μπορούσε να φέρει «σασμό» η κοινή ζωή με την Άσπα. Αλλά μπορεί να έχει κι άλλο φλερτ. Μπορεί… δεν ξέρω. Μπορεί ο ήρωας να μην υπάρξει καθόλου. Δεν γνωρίζω. Δεν διαβάζω συνήθως όλο το σενάριο»
Τα ευτράπελα στα γυρίσματα
«Έχουν συμβεί ευτράπελα και λόγω του καιρού πολλές φορές. Γιατί είναι κι ένας παράγοντας που δεν μπορείς να προβλέψεις. Τότε ας πούμε, που είχα κάνει τη σκηνή με την Αγγλίδα, εκεί έφυγε όντως η ομπρέλα από τον αέρα και έκατσε τέλεια. Ξέρεις αν γίνει αυτό, είναι ευκαιρία και συνεχίζεις το γύρισμα. Εγώ στην αρχή νόμιζα πως κάτι θα γίνει με την Αγγλίδα»
Αυτή την περίοδο είναι σε δύο παραστάσεις
«Είμαι σε δύο παραστάσεις. Στην «Πανούκλα» και στην «Αντιγόνη». Δευτέρα Τρίτη είμαι στην Πανούκλα και Πέμπτη με Κυριακή στην «Αντιγόνη». Πάει πολύ καλά και είμαι πολύ χαρούμενος. Είμαστε πολύ αγαπημένη με όλη την ομάδα και με τη Μαρία Πρωτόπαππα έχουμε υπέροχη συνεργασία και με όλους τους συναδέλφους»
Τις Τετάρτες που έχει ρεπό τι κάνεις;
«Είναι μια μέρα ρεπό. Σπίτι, βλέπω καμιά σειρά με το κορίτσι μου. Έχουμε λίγο χρόνο για εμάς. Συγκατοικούμε και είμαι πολύ ευτυχισμένος»