Πάνος και Γιώργος Σόμπολος: «Αυτή η δουλειά δεν σε κάνει να πλήττεις»
Ο «μετρ» του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος και ο γιος του, Γιώργος, που ακολούθησε τα επαγγελματικά βήματα του πατέρα του, μίλησαν για το πώς επέλεξαν το αστυνομικό ρεπορτάζ.
Επίσης, οι δύο δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στις ηρωίδες της ζωής τους.
Πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε το αστυνομικό ρεπορτάζ;
Πάνος: Στα δικά μου χρόνια δεν είχες ακριβώς επιλογή για το ρεπορτάζ που θέλεις να κάνεις. Τότε λέγαμε πώς θα καταφέρουμε να μπούμε σε μια εφημερίδα. Αυτό ήταν το δύσκολο.
Τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν υπήρχαν. Όταν λοιπόν κατάφερα και μπήκα στην εφημερίδα -ξεκίνησα από την Αθηναϊκή και την Ακρόπολη-, με έβαλαν βοηθό στο αστυνομικό ρεπορτάζ και εκεί αγκυροβόλησα.
Γιώργος: Εγώ γνώριζα από πρώτο χέρι και τα καλά και τα κακά της δουλειάς. Επέλεξα αυτό το επάγγελμα γιατί μου άρεσε. Στη δουλειά μας το ξέρεις ότι δεν υπάρχει ωράριο. Δουλεύεις 24 ώρες το 24ωρο και σχεδόν όλο τον χρόνο. Σίγουρα όμως αυτή η δουλειά δεν σε κάνει να πλήττεις. Δεν υπάρχει ούτε μία ήμερο που να είναι ίδια με την προηγούμενη κι αυτό θεωρώ ότι είναι γοητευτικό.
Κύριε Σόμπολε, είχατε χαρακτηρίσει στο παρελθόν τη γυναίκα σας και μητέρα των παιδιών σας Τζένη ως ηρωίδα. Πώς διαχειριζόταν τη συνεχή απουσία σας από το σπίτι λόγω δουλειάς;
Πάνος Σόμπολος: Η Τζένη διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά μου. Εκείνη την εποχή καλύπταμε και το παραμικρό γεγονός. Ακόμα και ένα τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό να γινόταν στην Κόρινθο, έπαιρνα το συνεργείο και πήγαινα.
Όπως καταλαβαίνεις, τον περισσότερο καιρό έλειπα από το σπίτι. Μάλιστα σε περιπτώσεις σεισμών ή πυρκαγιών, μπορεί να έφευγα από το σπίτι Δευτέρα και να επέστρεφα έπειτα από δέκα μέρες.
Φαντάζομαι πως τότε δεν ήταν και εύκολη η επικοινωνία.
Πάνος: Ακριβώς. Τώρα έχεις το κινητό, παίρνεις τηλέφωνο τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου, την υπηρεσία που δουλεύεις. Τότε πώς να ενημερώσεις; Θυμάμαι ότι μια φορά την πήρε τηλέφωνο μια φίλη της και τη ρώτησε «πότε πήγε ο Πάνος στα Γιάννενα;». «Δεν πήγε, εδώ είναι» της είπε. «Αφού τώρα τον είδα στην τηλεόραση» απάντησε.
Τότε ήταν δύσκολες οι καταστάσεις. Το κινητό μάς έλυσε πολλά προβλήματα. Όσο για την ερώτηση που μου έκανες για την Τζένη, θα σου πω ότι, ναι, αυτή ήταν η ηρωίδα της οικογένειας, που κράτησε τη συνοχή και μεγάλωσε τα παιδιά μας με αρχές δίνοντάς τους όλα τα εφόδια. Σε εκείνη οφείλω αυτό που έγινα.
Σήμερα έχω τέσσερα εγγόνια. Δύο από την κόρη μου και δύο από τον γιο μου. Δυστυχώς η Τζένη δεν αξιώθηκε να δει εγγόνια. Να έχεις υπόψη σου τη λαϊκή ρήση που λέει «του παιδιού μου τα παιδιά είναι δυο φορές παιδιά μου». Δηλαδή τα εγγόνια μας.
Εγώ δεν χάρηκα τα παιδιά μου. Πόσες φορές μού έλεγε η Τζένη «έλα να δεις στο σχολείο αυτή την εκδήλωση». Δεν είχα τη δυνατότητα. Τώρα όμως έχω τη δυνατότητα, τη διάθεση και την υγεία και παρακολουθώ τα πάντα. Αυτά που μου έλειψαν στα παιδιά μου λόγω της δουλειάς τα βλέπω στα εγγόνια μου. Αυτή είναι η πραγματική ευτυχία.
Γιώργο, η δική σου σύζυγος πώς διαχειρίζεται τα ωράρια και τις απαιτήσεις της δουλειάς σου;
Γιώργος Σόμπολος: Η γυναίκα μου η Βίκυ τα γνώριζε από την πρώτη στιγμή αυτά. Έτσι κι αλλιώς, είναι συνάδελφος σε άλλο ρεπορτάζ. Γνώριζε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να φύγω και να λείψω μέρες.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο για την ίδια. Είναι η ηρωίδα του σπιτιού. Πραγματική καπετάνισσα. Αυτή κρατάει το σπίτι και ασχολείται με ό,τι αφορά τα δυο παιδιά μας. Το έργο της είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολο από το δικό μου.
Για να καταλάβεις, αυτούς τους μήνες που ασχολούμαι με την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου βρίσκομαι για μιάμιση μέρα στην Αθήνα και όλες τις υπόλοιπες στην Πάτρα.
Πηγή:ΟΚ