Χάρης Ασημακόπουλος: «Στη ζωή είμαστε όλοι εν δυνάμει πρόσφυγες»
Πάνω από δέκα χρόνια πίσω, τον βλέπαμε να δίνει ρέστα ως Μάρκος στην εξαιρετικά επιτυχημένη «Πολυκατοικία» του Mega. Έκτοτε απείχε από τη μικρή οθόνη, μέχρι που φέτος ήρθε ο «Γλυκάνισος» και μαζί του η ώρα της επιστροφής.
Ο Χάρης Ασημακόπουλος μας συστήνει τον αστυνόμο Ευστρατίου, το χαρακτήρα που υποδύεται στη νέα σειρά του Σκαι, και μας μιλά για μια ιστορία που γκρεμίζει σύνορα και προκαταλήψεις.
Πώς αποφασίσατε μετά από δέκα σχεδόν χρόνια να επανέλθετε στη μικρή οθόνη;
Μετά την πανδημία και το λουκέτο που μπήκε στα θέατρα, αποφάσισα ότι έκατσα αρκετά σπίτι και είπα ότι έφτασε η ώρα να ψαχτώ και τηλεοπτικά γιατί καλλιτεχνικά ήμουν πάντοτε παρών στη σκηνή.
Η «Πολυκατοικία» και ο ρόλος του Μάρκου με έκανε αγαπητό στο κοινό και μου έγιναν αρκετές προτάσεις από τότε, αλλά καμία δεν είχε τη γραφή εκείνης της σειράς. Σημείωσα διάφορες εταιρείες παραγωγής και τα βήματά μου με πήγαν στην Tanweer. Εκεί ήρθα σε επαφή με τον Γιώργο Κυρίτση, ο οποίος μου μίλησε για τη σειρά «Γλυκάνισος» στο Σκαι, μια σειρά που θίγει ένα τόσο επίκαιρο θέμα όπως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Διάβασα τα πρώτα σενάρια και είδα την ευαίσθητη ματιά του Γιώργου, ο οποίος είναι γνώστης του θέματος και με έκανε να νιώσω εμπιστοσύνη. Όταν συζήτησα μαζί του το ρόλο μου, δεν είχα λόγο να πω «όχι». Και πρόκειται για ένα ρόλο που είναι αρκετά κόντρα σε σχέση με εκείνον στην «Πολυκατοικία».
Ποιος είναι λοιπόν ο ήρωάς σας;
Υποδύομαι τον αστυνόμο Ευστρατίου, ο οποίος είναι αρκετά χρόνια στο Σώμα και εμπλέκεται ενεργά στο προσφυγικό ζήτημα. Όλες οι υποθέσεις, η λειτουργία των δομών, τα πάντα, περνάνε από τα χέρια του, έχει ευθύνη. Θα δούμε, λοιπόν, αργά η γρήγορα, αν πρόκειται για ένα θετικό ή έναν αρνητικό ήρωα. Θα δούμε και τα κίνητρά του, όλα θα καθρεφτιστούν.
Ο έρωτας, βασικό στοιχείο της σειράς, είναι επαναστατική πράξη;
Ο έρωτας μηδενίζει το κοντέρ. Στη σειρά τι βλέπουμε; Μια κοπέλα από τη Συρία, πρόσφυγα πολέμου, που της έπεφταν βόμβες στο κεφάλι στη χώρα της, να ξεσπιτώνεται για να σωθεί από το θάνατο. Στη ζωή είμαστε όλοι μας εν δυνάμει πρόσφυγες κι αλίμονο αν σε βρουν ο πόλεμος και η καταστροφή! Το είδαμε στη Συρία, το είδαμε και στην Ουκρανία. Η ηρωίδα του «Γλυκάνισου» ερωτεύεται έναν ευκατάστατο Έλληνα ναυτικό, ένα χριστιανό. Είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι από πλευράς κουλτούρας, τάξης και θρησκείας. Η αγάπη τους όμως θα τα βάλει με όλη την κοινωνία και τα «πρέπει». Το νησίτης Λέσβου έχει πάρει στους ώμους του μεγάλο βάρος από το προσφυγικό, δυσανάλογο με αυτό που μπορούσε να αντέξει. Και οι ίδιοι οι Σύριοι δεν έφταιγαν σε τίποτα που ήρθαν σε μια ξένη χώρα και ζήτησαν άσυλο. Και οι δυο πλευρές δίκιο έχουν. Και παρ’ όλα τα διαφορετικά τους πιστεύω και του φόβου του ξένου, σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι άνθρωποι ήταν φιλόξενοι με τους πρόσφυγες.
Σας έχει λείψει το να παίξετε σε μια κωμική σειρά;
Η «Πολυκατοικία» βγήκε στον αέρα πριν τα μνημόνια και ήταν μια πολύ δομημένη πρόταση για το τι σημαίνει κωμωδία. Τα «όχι» που είπα στην τηλεόραση ήταν γιατί είχα στο μυαλό μου τις προδιαγραφές εκείνης της σειράς. Όμως, ασχολήθηκα με το θέατρο. Όλα είναι συγκυρίες στη ζωή. Αφήνω τα πράγματα να με πάνε και τώρα χαίρομαι πολύ που επιστρέφω στη μικρή οθόνη με ένα δραματικό ρόλο, σε άριστες συνθήκες, αφού η σειρά γυρίζεται με κινηματογραφική αισθητική. Η παραγωγή, ο ΣΚΑΙ, το καστ, οι σκηνοθέτες, ο σεναριογράφος, όλοι θέλουν να κάνουν το καλύτερο για τον «Γλυκάνισο». Και είναι υπέροχο για μένα που κάνουμε γυρίσματα στη Λέσβο. Η Μυτιλήνη είναι τόσο αρχοντική! Είναι ένα πανέμορφο νησί με φιλόξενους κατοίκους. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο Κώστας Μουτζούρης, μας έχει βοηθήσει πολύ, είναι πολύ φιλικός άνθρωπος. Εύχομαι το σίριαλ αυτό να βρει το κοινό του και την ώρα του για να ευχαριστηθεί ποιοτική τηλεόραση και να έχουν δουλειά οι ηθοποιοί, οι τεχνικοί και όλος ο οπτικοακουστικός κλάδος, που είναι τεράστιος. Ο Έλληνας αγαπά πολύ την ελληνική μυθοπλασία, τα σίριαλ, και ταυτίζεται με τους ήρωες. Μην ξεχνάτε ό στην καραντίνα, η Τέχνη και τα σίριαλ μας έκαναν συντροφιά. Και πλέον η τηλεθέαση θα πρέπει να προσμετράται αλλιώς, αφού πολλοί τηλεθεατές δε βλέπουν μια σειρά στην ώρα της προβολής της αλλά όποτε μπορέσουν, μέσω άλλων εφαρμογών.
Πηγή: 7μερες tv
Διαβάστε επίσης: