Κατερίνα Διδασκάλου: «Για να είσαι καλός άνθρωπος, αυτό πάντα προέρχεται από μια δυστυχία»
Μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε σε εβδομαδιαίο περιοδικό η πρωταγωνίστρια της σειράς Μαύρο Ρόδο, Κατερίνα Διδασκάλου.
Η αγαπημένη ηθοποιός, μίλησε, μεταξύ άλλων, για
- Σε διευκολύνει ερμηνευτικά να μην ξέρεις τι θα συμβεί στην ηρωίδα σου;
Με ιντριγκάρει, έχει πολύ ενδιαφέρον. Έτσι γίνεται και στη ζωή. Δεν θέλω να ξέρω το μέλλον ενός ρόλου. Αναγκαστικά κάποια στοιχεία τα μαθαίνεις, αλλά όχι την κατάληξή του. Βέβαια ξέρω, ας πούμε, τι ζώδιο είναι η Φιλαρέτη, με πόσα αδέλφια μεγάλωσε, ξέρω το όνομά της στην πρώτη της ζωή. Ζωή δεν την έλεγαν; Κατερίνα: Ναι, έχει κάνει μάλιστα μια περίοδο στη φυλακή και έχει ένα παιδί.
- Έχει δηλαδή κι αυτή το ένοχο παρελθόν της;
Για να είσαι καλός άνθρωπος, αυτό πάντα προέρχεται από μια δυστυχία, από μια πολύ δύσκολη πορεία. Όταν πήγαινα στις φυλακές –είχα κάνει εθελοντική εργασία, θεατρικό παιχνίδι στις φυλακές Κορυδαλλού– είχα γνωρίσει μια τύπισσα που είχε σκοτώσει τον πατριό της, βίαζε τα κορίτσια και χτύπαγε τη μάνα τους. Αυτή είναι μια ηρωίδα για μένα.
- Τον Αύγουστο έζησες μια εβδομάδα στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο. Συμμετείχες πιστά στο καθημερινό πρόγραμμα, κάνοντας διακονήματα και παρακολουθώντας τις Λειτουργίες πλάι στην ηγουμένη Θέκλα. Σου πέρασε από το μυαλό να ασπαστείς τον μοναχισμό;
Είναι βαριά η καλογερική, που λένε. Δεν θα μπορούσα μόνιμα, είμαι κοσμικός άνθρωπος. Είχα το καλοκαίρι στην Κρήτη περιοδεία, στο Ρέθυμνο, και είχα πάει άλλη μια φορά στο μοναστήρι, όχι για να μείνω, ως επισκέπτρια, το 2016. Και μου άρεσε. Οπότε τους είπα: «Θα με δεχτείτε;». Και έτσι έγινε. Εκεί μου έμαθαν οι μοναχές πώς να βάζω το μαντίλι. Έχει συγκεκριμένη τεχνική. «Να προσέχεις να μην έχει πολλές δίπλες» μου έλεγαν οι γλυκούλες μου. Είμαι τυχερή. Τυχαία έρχονται στη ζωή μου πολύ ωραίοι άνθρωποι, όπως η ηγουμένη Θέκλα του μοναστηριού.
- Έχετε διατηρήσει επαφή;
Ναι, έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία. Είναι πολύ φωτισμένος άνθρωπος. Μάλιστα, γνώρισα και μια μοναχή εκεί, στο μοναστήρι, που πήγε 17 χρόνων να μονάσει και της είπε η ηγουμένη Θέκλα: «Κοριτσάκι μου, να τελειώσεις πρώτα το σχολείο». «Εγώ θέλω να μείνω εδώ» της απάντησε η μικρή. «Ναι, θα το τελειώσεις όμως» και μόλις τελείωσε το σχολείο τής είπε: «Ωραία, τώρα θα πας και πανεπιστήμιο». «Και τι θα κάνω; Θέλω να σπουδάσω θεολογία». «Όχι, η θεολογία είναι βίωμα. Θα κάνεις Φιλοσοφική να μπεις στην αρχαία ελληνική γραμματολογία» τη συμβούλεψε η ηγουμένη. Και έχει κάνει η μοναχή αυτή δύο μεταπτυχιακά. Και εξακολουθεί να είναι μοναχή γιατί αυτό θέλει. Και θα μπορούσε κάποιος καλοθελητής να πει: «Μα αυτό δεν είναι επικίνδυνο, να τη διώξει από το μοναστήρι;». Και σου απαντάει η Θέκλα: «Μα αυτή το ήθελε. Στο μοναστήρι δεν πρέπει να μείνεις με το ζόρι, αλλά από επιλογή». Πώς να μην τη θαυμάζω αυτή τη γυναίκα;
- Η Μυρτώ Αλικάκη, που ερμηνεύει τη μοναχή Κασσιανή στο «Μαύρο ρόδο», στην τελευταία της συνέντευξη στο ΟΚ! δήλωσε ότι δεν ένιωσε την ανάγκη να πιστεύει και να έχει σχέση με την εκκλησία.
Είναι μεγάλη ελευθερία αυτό. Εγώ δεν δογματίζω γιατί αγνοώ. Δεν μπορώ να λέω από τη μια «δεν υπάρχει τίποτα» και από την άλλη «υπάρχει αυτό». Όχι, δεν ξέρουμε τι υπάρχει. Ο Θεός, η ανώτερη δύναμη που μας διέπει, είναι μέσα μας, γύρω μας, είπε η Κατερίνα Διδασκάλου στο Ok!