Γιάννης Ζουγανέλης: «Η ζωή τελικά δεν προχωράει με τους πολλούς, προχωράει με τις εξαιρέσεις»
Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι από τους σημαντικότερους και πιο διακεκριμένους καλλιτέχνες. Είναι πολυτάλαντος και έχει ασχοληθεί το ίδιο καλά, τόσο με το τραγούδι, όσο και με την σύνθεση μουσικής, την υποκριτική, το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και την τηλεόραση. Έγραψε μουσική για εκατοντάδες θεατρικά έργα, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.
Ο ηθοποιός μίλησε σε συνέντευξη του για την παράσταση που πρωταγωνιστεί αλλά και για το τι εννοούσε με τη δήλωση «το κακό στις μέρες μας έχει πολλές νίκες».
Συνθέτης, μουσικός, ηθοποιός, παρουσιαστής και δάσκαλος. Διαφορετικοί κόσμοι με κοινό σημείο αναφοράς τη δημιουργικότητα. Τι νιώθετε πιο κοντά στην ψυχή σας;
Στην ψυχή μου πάνω από όλα ενεργώ με το να ισορροπήσω με τον άνθρωπο. Εγώ καλώς ή κακώς έχω πολλές διαστάσεις, τις υπερασπίζομαι, επικοινωνώ δηλαδή με αυτές και με τη μουσική μόνο. Βεβαίως έχω κάνει πολλά έργα μουσικά, οργανικής μουσικής, έχω γνωρίσει την Ευρώπη, ήμουν υποψήφιος για grammy για έναν αμερικάνικο δίσκο. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό όχι γιατί το δημιουργώ μόνο αλλά γιατί επικοινωνείτε έτσι η ελληνική κουλτούρα σε μία ήπειρο όπως είναι η Αμερική.
Δηλώσατε πρόσφατα ότι το κακό στις μέρες μας έχει πολλές νίκες. Γιατί νομίζετε ότι έχει συμβεί αυτό; Ο Κορονοϊός έχει παίξει τον ρόλο του;
Πιστεύω πως έπαιξε ρόλο αλλά γενικά είναι πολύ εύκολο να νικήσει το κακό. Δηλαδή αν πω για εσένα σε έναν φίλο μου πως είσαι ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος και πω σε κάποιον άλλον ότι είσαι ένας απατεώνας, το τελευταίο είναι αυτό που θα επικοινωνηθεί. Είμαστε σε συνεχή πάλη. Έτσι κι αλλιώς στη ζωή υπάρχει το συν και το πλην και τα Μαθηματικά είναι μία επιστήμη. Παλεύει το καλό με το κακό και το συν με το πλην, το θέμα είναι να νικήσει το καλό. Η παγκοσμιοποίηση έφερε την ισοπέδωση των λαών. Έχουμε γίνει όλοι ένα και αυτό είναι το Life style της πολιτικής. Πιστεύω πως η ζωή τελικά δεν προχωράει με τους πολλούς, δεν το λέω με σνομπίστικη αντίληψη, η ζωή προχωράει με τις εξαιρέσεις.
«Μπακαλόγατος». Ο Γιώργος Βάλαρης μεταφέρει στη σκηνή την εμβληματική κωμωδία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που έμεινε στην ιστορία για την ερμηνεία του Κώστα Χατζηχρήστου στον ομώνυμο ρόλο.
Ο Γιώργος Βάλαρης εμπνεύστηκε να ανεβάσει αυτό γιατί είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει πολύ την αλήθεια. Έκανε την παράσταση αυτή μουσική κωμωδία. Δηλαδή υπάρχει έντονο το μουσικό στοιχείο τόσο όσο ώστε να ισορροπεί το έργο. Δεν κάνουμε νεοτερισμούς και καινοτομίες απλώς βάζουμε και τα δικά μας στοιχεία γιατί ο κόσμος είναι τόσο ταυτισμένος με την ταινία, θέλει να ξανακούσει και τις ατάκες ενδεχομένως αλλά βλέπω τώρα που έχουμε ξεκινήσει ότι και με αυτά που βάλαμε εμείς γελάει. Εγώ χαίρομαι γιατί ξαφνικά βρίσκομαι να υπηρετώ κάτι που εγώ θαύμαζα. Δηλαδή αναφέρομαι στις παλιές ελληνικές ταινίες που κάποτε τις αφόριζαν και τις λέγανε ο κακός εμπορικός κινηματογράφος και δεν το καταλάβαινα ποτέ γιατί το έλεγαν αυτό. Χωρίς τις ταινίες αυτές θα ήταν όλα εντελώς διαφορετικά στην Ελλάδα, θα είχαμε άλλη αντίληψη, άλλες μνήμες. Κάποτε έλεγαν για την Βουγιουκλάκη την αμφισβητούσανε και τώρα βλέπω παιδιά που είναι 10 χρονών και την θαυμάζουν και έχει πεθάνει εδώ και 25 χρόνια. Στην παράσταση υποδύομαι τον Ζήκο, έναν τύπο που ζει το 60 και εμείς τον παρουσιάζουμε το 2022. Έχει αγκαλιάσει ο κόσμος την παράσταση στο Πειραιώς 131. Μαζί μου είναι οι Θανάσης Βισκαδουράκης, Ευτυχία Φαναριώτη, Κατερίνα Τσάβαλου, Ασπασία Κοκόση, Αιμίλιος Ράφτης, ο Σταμάτης Τζελέπης και ο Πέτρος Ξεκούκης.
Η δημιουργία είναι για σας θέμα στιγμής, είναι θέμα καλού υλικού που έρχεται στα χέρια σας, είναι θέμα προγραμματισμού;
Είναι όλα μαζί. Μου έρχεται κάτι, θέλω να γράψω ένα τραγούδι, αν δεν μου βγαίνει ο στίχος συνεργάζομαι με άλλους ανθρώπους. Θέλω να γράφω τραγούδια με θέση, να λένε πράγματα, να μιλάνε για τον έρωτα με έναν τρόπο όμως. Εγώ φοβάμαι τους ανθρώπους που δεν έχουν θέση.
Πηγή: Λοιπον
Διαβάστε επίσης: