Σαν σήμερα γεννήθηκε ο θρύλος Δημήτρης Μητροπάνος - Η άγνωστη ιστορία της Ρόζας
Η Ρόζα ήταν ποίημα που έγραψε ο Άλκης Αλκαίος το 1976, το οποίο και έστειλε στον Θάνο Μικρούτσικο με σκοπό να το μελοποιήσει και παρότι ο ίδιος το έκανε το τραγούδι καθυστέρησε μια δεκαετία να βρει τον ερμηνευτή του Δημήτρη Μητροπάνο.
Σαν σήμερα στις 2 Απριλίου του 1948 γεννήθηκε ο αξέχαστος και πολυαγαπημένος τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος, τα τραγούδια του οποίου θα είναι πάντα επίκαιρα.
Η ξεχωριστή φωνή του τραγουδιστή θα ηχεί για πάντα στα αυτιά μας παρότι ο ίδιος σώπασε στις 17 Απριλίου του 2012, σε ηλικία 64 ετών.
Οι μεγάλες επιτυχίες του λαϊκού αυτού βάρδου θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες στις ψυχές όλων μας αλλά αποτελούν και παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα, ενώ ξεκίνησε να τραγουδά από πολύ μικρή ηλικία, πριν τελειώσει το γυμνάσιο.
Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που άφησε το ξεχωριστό του σημάδι και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού και έντεχνου πενταγράμμου.
Διέγραψε μια μακροχρόνια πορεία και συγκλόνισε με την ιδιαίτερη χροιά του.
Ο δίσκος «Στου αιώνα την παράγκα», που κυκλοφόρησε το 1996 άφησε εποχή με τη γνωστό και χιλιοτραγουδισμένο από όλους τραγούδι «Ρόζα». Στο πιάνο, ο μοναδικός Θάνος Μικρούτσικος.
Η Ρόζα ήταν ποίημα που έγραψε ο Άλκης Αλκαίος το 1976, το οποίο και έστειλε στον Θάνο Μικρούτσικο με σκοπό να το μελοποιήσει και παρότι ο ίδιος το έκανε το τραγούδι καθυστέρησε μια δεκαετία να βρει τον ερμηνευτή του Δημήτρη Μητροπάνο, λόγω κάποιων δυσκολιών που προέκψαν κατά την πρώτη του ηχογράφηση.
Όπως είχε αποκαλύψει ο αύμνιστος συνθέτης σε παλιότερη συνέντευξή του στη Μηχανή του Χρόνου, αναφερόμενος στην ιστορία του τραγουδιού Ρόζα: «Με τη μεταφυσική δεν τα πάω καλά. Όμως, πώς αλλιώς να εξηγήσω αυτά που συνέβησαν με τη Ρόζα. Προς τα τέλη του 1985 ο Άλκης Αλκαίος μού έστειλε τους στίχους της Ρόζας. Δύο βδομάδες αργότερα κάθισα στο πιάνο κι έγραψα τη μουσική σχεδόν μονορούφι. Ήταν, όμως, μεσημέρι κι επειδή δεν ήθελα να ανησυχήσω τους γείτονες, είχα βάλει στο πιάνο τη σουρντίνα, με αποτέλεσμα ο ήχος να είναι πνιχτός, ενώ εγώ τραγουδούσα χαμηλόφωνα.
Έτσι, η ηχογράφηση στο παλιό μου μαγνητόφωνο ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Δεν ακουγόταν με τίποτα. Εκείνο τον καιρό ετοίμαζα τον δίσκο “Η αγάπη είναι ζάλη” με τη Χαρούλα».
«Είχα γράψει αρκετά τραγούδια, αλλά ταυτοχρόνως την έβαζα να ακούσει και κάποια παλιότερα για να διαλέξουμε και κάποιο απ’ αυτά. Όταν έβαλα τη μαγνητοταινία, στην οποία υπήρχε η ηχογράφηση της Ρόζας, μετά από 30 δευτερόλεπτα ακρόασης, η Χαρούλα μού είπε να προχωρήσω στο επόμενο».
«Δέκα χρόνια αργότερα, το 1996, ετοιμάζω τον δίσκο με τον Δημήτρη Μητροπάνο “Στου αιώνα την παράγκα”. Ίδια διαδικασία. Είχα ήδη γράψει για τον Μήτσο καινούρια τραγούδια αλλά επίσης του έβαζα να ακούσει και παλιότερα. Ανέσυρα εκείνη τη μαγνητοταινία με τη Ρόζα, γιατί υπήρχαν αρκετά ανέκδοτα εκεί, κι όταν άρχισε το τραγούδι σηκώθηκα από τη θέση μου με πρόθεση να πατήσω forward.
Εκείνη τη στιγμή ο Μητροπάνος μου άρπαξε με δύναμη το χέρι μου και σχεδόν ουρλιάζοντας φώναξε: "Ασ’ το!'' Γνωρίζουμε όλοι τι έγινε και τι εξακολουθεί να γίνεται με αυτό το τραγούδι. Πώς να μην πιστέψεις, λοιπόν, στα θαύματα;», είχε πει ο μεγάλος δημιουργός Θάνος Μικρούτσικος.
Διαβάστε επίσης: