Πέθανε ο Χάρι Μπελαφόντε σε ηλικία 96 ετών
Σε ηλικία 96 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής Χάρι Μπελαφόντε
O Χάρρυ Μπελαφόντε (γεν. 1927) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. Πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το Matilda (Ματίλντα) με το οποίο έγινε γνωστός ως «βασιλιάς της καλύψο».
Ο Μπελαφόντε έγινε διάσημος στο Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1950 με τις επιτυχίες του Day-O (The Banana Boat Song) και Jump in the Line.
Αυτή η επιτυχία οδήγησε τελικά σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες όπως Carmen Jones και Island in the Sun. Καθώς όμως γινόταν όλο και περισσότερο γνωστό το όνομά του, ο Μπελαφόντε άρχισε να μιλάει κατά του ρατσισμού που βίωνε στο Χόλιγουντ.
Ο Μπελαφόντε υπήρξε πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με δημόσιες δηλώσεις του αντιτάχτηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ για την Κούβα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Επανειλημμένα επικρότησε τον Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο επισκέφτηκε στην Κούβα.
Με αφορμή την ονομασία βιβλιοθήκης στη Νέα Υόρκη με το όνομά του ο ίδιος είχε δηλώσει τότε: «Την 1η Μαρτίου πριν από 90 χρόνια, γεννήθηκα εκεί. Το Χάρλεμ κατέχει μία πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και είναι τιμή μου που θα έχω ένα ξεχωριστό μέρος στην περιοχή. Μία βιβλιοθήκη είναι το μέρος, στο οποίο οι άνθρωποι συναντιούνται, μαθαίνουν για τον κόσμο και ανακαλύπτουν νέες ιδέες[…] Είμαι αισιόδοξος ότι όταν οι άνθρωποι θα έρχονται σε αυτό το κτίριο που θα φέρει τώρα το όνομά μου, θα εμπνέονται για να μάθουν μερικές από τις αγαπημένες αναζητήσεις μου – μουσική, συγγραφή και κοινωνική δικαιοσύνη».
Το άλμπουμ του, Calypso, λέγεται ότι ήταν το πρώτο από έναν καλλιτέχνη που πούλησε περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα, αφού έφτασε στην κορυφή του Billboard Album Charts το 1956 και παρέμεινε εκεί για περισσότερες από 30 εβδομάδες.
Και μέχρι το 1959, ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος μαύρος καλλιτέχνης στην αμερικανική ιστορία, με συμβόλαια για εμφανίσεις στο Λας Βέγκας, στο Greek Theater του Λος Άντζελες και στο Palace της Νέας Υόρκης.
Με πληροφορίες από wikipedia,Reuters και Daily Mail