Γιώργος Κουβαράς: «Το debate είναι περισσότερο τηλεοπτικό γεγονός παρά πολιτικό»
Ο δημοσιογράφος που κρατά το τιμόνι της ενημέρωσης της δημόσιας τηλεόρασης παρουσιάζοντας καθημερινά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, Γιώργος Κουβαράς, μιλά για όλους και για όλα.
Το κυρίαρχο στοιχείο της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, το μείζον πρόβλημα τη δεδομένη περίοδο στην Ελλάδα, η γεύση που άφησε το debate, η μεγαλύτερη ευκαιρία στην επαγγελματική του διαδρομή, αλλά και η μεγαλύτερη δυσκολία που κλήθηκε να διαχειριστεί.
- Λίγες ημέρες πριν πάμε στις κάλπες, θα ήθελα να μας πείτε πόσο ■ διαφορετικές είναι οι επικείμενες εκλογές του Μαΐου από αυτές των τελευταίων 30 χρόνων.
Αυτές οι εκλογές έχουν την ιδιαιτερότητα ότι γίνονται με απλή αναλογική -κάτι που έχει ξανασυμβεί-, αλλά αμέσως μετά ακολουθούν εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.
Πάμε, δηλαδή, να ψηφίσουμε γνωρίζοντας ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση -κατά πάσα πιθανότητα- είναι δύσκολο να έχουμε κυβέρνηση και ένας λόγος που δεν θα έχουμε είναι ότι η επόμενη αναμέτρηση γίνεται με ενισχυμένη αναλογική, οπότε το πρώτο κόμμα θα έχει λόγο να διεκδικήσει το μπόνους των εδρών που έπεται.
Αυτό λοιπόν είναι το κυρίαρχο στοιχείο των εκλογών, ότι όλοι γνωρίζουμε πως μάλλον θα γίνει σε δύο γύρους.
- Αυτό είχε ξανασυμβεί το 1989. Σωστά;
Ναι, αλλά τότε είχαμε την εξής διαφορά που ήταν κρίσιμη: Οι εκλογές που ακολουθούσαν γίνονταν και πάλι με απλή αναλογική. Άρα,
ήξεραν οι ψηφοφόροι ότι θα έπρεπε να δώσουν στο πρώτο κόμμα πολύ μεγάλο ποσοστό για να κατακτήσει την αυτοδυναμία ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει. Τώρα, γνωρίζοντας ότι οι επόμενες εκλογές δεν είναι με απλή αναλογική αλλά με ενισχυμένη, λειτουργούν διαφορετικά.
- Αρκετοί πολιτικοί συντάκτες υποστηρίζουν ότι είναι η πιο «περίεργη» πολιτικά προεκλογική περίοδος που έχουμε ζήσει...
Δεν θα το έλεγα αυτό. Πιστεύω ότι έχουμε ζήσει πολύ πιο έντονες περιόδους. Περιόδους με πολύ μεγαλύτερη πόλωση στην κοινωνία. Νομίζω ότι είμαστε σε μια φάση -όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε- κανονικότητας. Βεβαίως, με όλα τα προβλήματα: τα οικονομικά, της ακρίβειας, τα θεσμικά που τίθενται στην προεκλογική περίοδο κ.λπ. Δεν είναι όμως από τις πιο δύσκολες φάσεις στις οποίες έχουμε βρεθεί.
- Εσείς, καταγράφοντας καθημερινά τα γεγονότα, ποιο θεωρείτε ότι είναι το μείζον πρόβλημα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα;
Η ακρίβεια κυρίως στα τρόφιμα. Παρότι υπάρχει μια μικρή αύξηση στις αποδοχές, αυτή έχει ουσιαστικά εξανεμιστεί λόγω του πληθωρισμού. Επομένως, αυτό πιστεύω ότι είναι το βασικό πρόβλημα. Τα υπόλοιπα έπονται.
Αλλά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα, ο κόσμος μετά την πανδημία έχει μια θετική διάθεση. Θέλει να βγει έξω, να καταναλώσει, έχει γίνει ίσως και σοφότερος αντιμετωπίζοντας τα δύσκολα - και τα δύσκολα έχουν να κάνουν πάντα με την υγεία μας. Και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που ο κόσμος δεν είναι τόσο απαισιόδοξος, παρότι ακόμη έχουμε έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης και ένα γείτονα, την Τουρκία, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιστρέφει στην ένταση μαζί μας, προκαλώντας μας τα γνωστά προβλήματα.
- Τι γεύση σάς άφησε το debate;
Όπως πάντα, ένα debate δεν μας κάνει σοφότερους, με την έννοια ότι ακούμε τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών, ακούμε λίγο έως πολύ πράγματα που έχουμε ξανακούσει και ξέρουμε. Πάντα υπάρχουν και κάποιες εκπλήξεις. Πάντα υπάρχουν κάποια προσωπικά στοιχεία που μπορεί να μετρήσουν στους ψηφοφόρους.
Και μόνο από μια παρουσία τριών ωρών στην τηλεόραση, όπου κοιτάζεις τους συμμετέχοντες και να τους παρατηρείς, μπορείς να βγάλεις κάποια συμπεράσματα και αυτά τα συμπεράσματα λειτουργούν πολλές φορές στον κόσμο συναισθηματικά. Άρα περισσότερο ως τηλεοπτικό γεγονός το βλέπω παρά ως πολιτικό, είπε ο Γιώργος Κουβαράς στο 7 Μέρες TV.