Άρης Σερβετάλης: «Ένας από τους βασικούς στόχους είναι να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και τι ξέρουμε»
Ο Άρης Σερβετάλης μιλά σε συνέντευξή του για όλους και για όλα και φυσικά αναφέρεται και στο θέατρο.
Ο δημοφιλής ηθοποιός μιλά για την Επίδαυρο αλλά και τα έργα σπουδαίων ανθρώπων όπως για παράδειγμα ο Αριστοφάνης.
- Τι μας κάνει να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στα κείμενα του Αριστοφάνη;
Το μεγαλείο τους είναι ότι, όποτε και να τα διαβάσεις αισθάνεσαι ότι μιλούν για το σήμερα. Όπως και τώρα, έτσι και τότε, η κοινωνία βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση. Οι αξίες είχαν αφυδατωθεί και στεγνώσει, ο άνθρωπος είχε αποπροσανατολιστεί.
Στους«Βατράχους», την τελευταία αρχαία κωμωδία, ο Αριστοφάνης μίλησε για την κοινωνία μέσα από τον δικό του, ανάλαφρο τρόπο. Ήθελε να δείξει ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως πολίτες - γι' αυτό είναι και πολιτικό κείμενο. Θεωρεί ότι η πολιτική πέθανε και ότι μόνο η ποίηση μπορεί να μας αφυπνίσει, να επαναφέρει τις αξίες και να επανατοποθετήσει τον άνθρωπο στην πορεία προς το πραγματικό νόημα της ζωής του.
- Πότε αφυδατώνονται οι αξίες;
Όταν επέρχεται η διαφθορά. Η Ιστορία έχει δείξει, νομίζω, ότι ο άνθρωπος αλλοιώνεται εξαιτίας του προσωπικού συμφέροντος και όταν κάνει τον υλικό πλούτο αυτοσκοπό. Το βλέπουμε και στη ζωή μας σήμερα. Οι ανάγκες συχνά κατασκευάζονται, συνεχώς πολλαπλασιάζονται, και εμείς αγοράζουμε διαρκώς παλεύοντας να τις ικανοποιήσουμε. Όμως οι υλικές ανάγκες μας δεν ικανοποιούνται ποτέ και αυτό το ατέρμονο τρέξιμο μας αποπροσανατολίζει.
- Θα λέγατε ότι βασικός στόχος της ζωής μας είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας;
Σίγουρα, ένας από τους βασικούς στόχους είναι να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και τι ξέρουμε. Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείς τον εαυτό σου, γιατί τον φέρεις παντού. Οφείλεις λοιπόν, να τον εποπτεύεις ενεργά, αλλιώς λειτουργείς με το ασυνείδητο. Είναι καλό, όμως το ασυνείδητο να έρχεται σιγά-σιγά στο φως της αλήθειας και να γίνεται συνειδητό. Κι εσύ να είσαι ένα πρόσωπο συνειδητό μέσα στην κοινωνία. Δεν υπάρχει περισσότερο πολιτική τοποθέτηση από αυτήν.
- Κάποιοι καθώς μεγαλώνουν, ενδιαφέρονται λιγότερο για τα υλικά αγαθά. Η ωριμότητα παίζει ρόλο στην αλλαγή αντιμετώπισης;
Έχω την αίσθηση ότι η ωριμότητα δεν συνδέεται, απαραίτητα, με την ηλικία. Το παρατηρώ και στο κοντινό μου περιβάλλον. Άνθρωποι σε μεγαλύτερη ηλικία δεν έχουν οπωσδήποτε ωριμάσει πνευματικά. Όταν, για πολλά χρόνια, έχεις παραμελήσει την εποπτεία του εαυτού σου και είσαι στραμμένος κυρίως στην ικανοποίηση των υλικών αναγκών, ένα πράγμα που σκληραίνει την καρδιά, είναι δύσκολο να αλλάξεις μονοπάτι.
- Είναι διαφορετικός ο τρόπος προσέγγισης ενός έργου όταν ανεβαίνει στην Επίδαυρο;
Σίγουρα, ο χώρος είναι επιβλητικός σου προκαλεί δέος. Ταυτόχρονα, όμως σου παρέχει μια οικειότητα. Έχοντας κάνει κάποιες παραστάσεις στην Επίδαυρο, έχω βιώσει την εμπειρία σαν ένα θεατρικό πανηγύρι. Το να καταπιαστείς με αυτά τα κείμενα είναι το θέμα. Είναι βαθυστόχαστα και πολυεπίπεδα και, μέσω αυτών, μεγαλώνουν η κλίμακα και η σοβαρότητα της εργασίας σου. Δεν ξέρω κατά πόσο γίνεται να συλλάβεις μέσα σε τρεις μήνες ολόκληρο τον όγκο σκέψης που έχει καταγραφεί σε αυτά τα έργα, είπε ο Άρης Σερβετάλης στη Real Life.