Γιώτα Γιάννα: Πού και πότε θα γίνει η κηδεία της – Η ιδιαίτερη ανάρτηση της ανακοίνωσης!
Μεγάλο κενό στο μουσικό στερέωμα αφήνει η απώλεια της Γιώτας Γιάννα.
Η τραγουδίστρια και δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας, η Παναγιώτα Γιαννέλου, όπως είναι το όνομά της, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών με τον καλλιτεχνικό κόσμο να θρηνεί για την απώλεια.
Σε ανάρτηση που έγινε στην επίσημη σελίδα της στο facebook έγινε γνωστή η είδηση ότι η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 7 Ιουλίου στις 11.30 π.μ. στο Κοιμητήριο της Καισαριανής.
«Αύριο φιλαράκια μου, στην Καισαριανή θα με αποχαιρετήσετε κι εγώ θα σας δω από τη δική μου διάσταση», αναφέρεται στη λεζάντα της ανάρτησης.
Ποια ήταν η Γιώτα Γιάννα
Γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Ο πατέρας της είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Η μάνα της ήταν Μικρασιάτισσα και πέθανε σε νεαρή ηλικία και η Γιάννα μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν αυτοκινητιστής. Ο ένας από τους δύο αδελφούς της, ο Δημήτρης, σκοτώθηκε το 1974 κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο. Χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις της, κυρίως το ποδήλατο, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ δεν τρώει κρέας παρά μόνο σαλάτες, λαδερά και τυρί.
Έχει παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα περισσότερο από εξήντα χρόνια.
Έχει τραγουδήσει σε κέντρα της Αθήνας ερμηνεύοντας κομμάτια που έγιναν γνωστά από άλλους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, ο Πουλόπουλος, ο Νταλάρας, η Δούκισσα, ο Βοσκόπουλος. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες όπως με τους Σοφία Βέμπο, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Ρίτα Σακελλαρίου, Άννα Βίσση, Καίτη Γκρέϋ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς και πολλούς άλλους.
Την έχουν χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», «η Πασιονάρια της Λαϊκής Πίστας» (κατά τον Μάνο Χατζιδάκι και όχι της «Εθνικής Οδού» όπως λανθασμένα έχει γραφτεί), ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι απʼ τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της» (σύμφωνα με τη Λένα Πλάτωνος).
Ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο,συνοδεύοντάς την στο περίφημο τραγούδι "Ο άνθρωπός μου" στο θέατρο Κυβέλης.
Έχει πλούσια δισκογραφία, καθώς ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών στα χρόνια του '60, αλλά έγινε πολύ γνωστή, κυρίως στο Αθηναϊκό κοινό, και από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής οδού.
Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς την αναφέρει ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Μάλιστα την έκανε μία από τις εφτά ηρωίδες του στο βιβλίο «Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ», δίνοντας στο δικό της κεφάλαιο τον τίτλο «Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα».
Ο δίσκος της «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα» κυκλοφόρησε το 2013.
Από το 2017, ξεκίνησε τις εμφανίσεις στην μπουάτ Απανεμιά, σε εβδομαδιαία βάση.Το 2019 συνεργάστηκε με την Άννα Βίσση σε ένα τραγούδι καθώς και στην καλοκαιρινή περιοδεία της τραγουδίστριας.
Το 2020, συνέχισε τις εμφανίσεις της στην Απανεμιά.