Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Βιωματικές εξομολογήσεις επώνυμων Ελληνίδων
Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Η 25η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα της γυναίκας ενάντια στον καρκίνο του μαστού. : Η 25η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα της γυναίκας ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Μία ασθένεια ιάσιμη, εφόσον ο τακτικός προληπτικός έλεγχος γίνει στάση ζωή για κάθε γυναίκα. Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας: η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση στο θέμα του καρκίνου του μαστού. Δεν είναι ταμπού, δεν είναι μυστικό… είναι ανάγκη γυναίκες που έχουν περάσει αυτή την περιπέτεια να την μοιράζονται γιατί η αφύπνιση είναι η… ίαση!
Επώνυμες Ελληνίδες που έχουν μοιραστεί δημόσια τη δική τους περιπέτεια
Μαρία Χούκλη – Δημοσιογράφος/Παρουσιάστρια
«Συνέχισα κανονικά την επαγγελματική μου δραστηριότητα και την κοινωνική μου ζωή. Φρόντισα, να μην κλειστώ στο σπίτι μου. Να μη νιώσω άρρωστη ακόμη και όταν ήμουν πολύ άρρωστη. Γιατί πίστευα με αυτό τον τρόπο ότι κοροϊδεύω τον καρκίνο. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις από τη δυσκολία του να περπατήσεις να φας να κοιμηθείς, την εμφάνισή σου, τα βλέμματα των ανθρώπων που ασυνείδητα σε κοιτάζουν στο στήθος όταν ξέρουν ότι έχεις κάνει μαστεκτομή και είχα και μία δουλειά πολύ ενδιαφέρουσα. Κι έτσι πέρασαν τα χρόνια. Κάθε μέρα ήταν μια κερδισμένη μέρα», είχε εξομολογηθεί η Μαρία Χούκλη.
Χαρούλα Αλεξίου – Τραγουδίστρια
«Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο εμείς οι επώνυμοι είναι να μάθουμε να μην υποτιμάμε τους άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς, είτε είναι ο φόβος της απόρριψης είτε η αρρώστια. Εγώ έπαθα καρκίνο. Από αυτό έχασα και τη μητέρα μου. Ήμουν τυχερή, γιατί τον πρόλαβα. Κάνοντας τη μαστογραφία μου, όπως κάθε χρόνο, το διαπίστωσα. Η πρόληψη με έσωσε. Αυτό που παίρνεις από ένα τέτοιο γεγονός είναι η ταπείνωση, γιατί ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα το πάθεις κι εσύ»», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή της σχετικά με την περιπέτεια που έζησε με τον καρκίνο του μαστού η Χαρούλα Αλεξίου.
Αθηνά Παππά - Ηθοποιός
«Η αγάπη είναι φάρμακο είναι βάλσαμο. Δεν είμαι ήρωας, όταν το έμαθα φοβήθηκα πολύ και κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια, και από κει και πέρα συνεχίζω. Η ζωή είναι ωραία, θα το παλέψω για τα παιδιά μου, για τον σύντροφό μου και για την ανάγκη μου να δημιουργώ. Επίπονη όταν κάνεις επέμβαση και οδυνηρή γενικότερα, γιατί χάνεις ένα μέρος του σώματος σου. Ακρωτηριάζεσαι. Αυτό θέλει ψυχική δύναμη, θάρρος, δεν ξέρω τι να πω. Βέβαια δεν είμαι ήρωας. Το αντίθετο. Είμαι ένας άνθρωπος που, όταν το έμαθε, φοβήθηκε πάρα πολύ. Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια, το συνειδητοποίησα όμως πως έτσι πρέπει να γίνει και από τη στιγμή που έγινε, το θεώρησα ως δεδομένο και από δω και πέρα συνεχίζω. Η ζωή είναι ωραία. Και το διαπίστωσα ακόμα περισσότερο όταν έγινε όλο αυτό. Την ώρα που ξύπνησα από την επέμβαση, σκέφτηκα ότι είμαι ζωντανή και είπα ότι θα το παλέψω γιατί μου αρέσει η ζωή. Ο λόγος του ότι θέλω να ζήσω είναι γιατί έχω δύο παιδιά υπέροχα, έναν πολύ καλό σύντροφο και με περιμένει μπροστά η δημιουργία», είχε πει η Αθηνά Παππά.
Μάγδα Τσαγγάνη - Ηθοποιός
«Είχα ένα μικρό εξόγκωμα στο στήθος και αμέσως πήγα στο γιατρό. Εγώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα υγείας και ευτυχώς, όταν παρουσιάστηκε, το βρήκα εγκαίρως και πλέον είμαι καλά. Πιστεύω πως το έπαθα από το άγχος», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η Μάγδα Τσαγγάνη
Calliope – Φωτογράφος
«Θέλω να μιλήσουμε γι’ αυτό, γιατί θέλω να αφυπνίσω όλες τις γυναίκες που θα μας διαβάσουν. Κορίτσια, η πρόληψη σώζει. Εξετάσεις κάθε χρόνο και μην αμελείτε τη μαστογραφία σας. Το πρόλαβα στην αρχή του το πρόβλημα. Μου διαγνώστηκαν στον αριστερό μαστό καρκινογόνα κύτταρα in situ. Έκαναν βιοψία και είναι κακοήθη. Αν δεν αφαιρεθεί το στήθος τώρα, αυτά θα εξελιχθούν σε όγκο. Γι’ αυτό και στο τέλος του μήνα θα γίνει μαστεκτομή και ανάπλαση του στήθους. Δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν υπήρξα ποτέ φοβιτσιάρα. Είναι μια δοκιμασία ακόμη, που θα περάσει κι αυτή. Δεν θα πεθάνω», είχε εξομολογηθεί στο περιοδικό People πριν το χειρουργείο της η διάσημη φωτογράφος Calliope.
Βάσια Τριφύλλη - Ηθοποιός
«Αυτοσαρκάζομαι σε βαθμό κακουργήματος γι’ αυτό και νίκησα αυτό το θηρίο. Αντιμετώπισα τον καρκίνο, όχι την επάρατο, με το χιούμορ και είμαι στη ζωή 25 χρόνια μετά. Κατάγομαι από καρκινογενή οικογένεια με τη γιαγιά μου να έχει πεθάνει από «κακό σπυρί» όπως το έλεγαν στην Κύθνο, και πρώτα τρίδυμα αδέλφια μου να πεθαίνουν ανά δυόμισι χρόνια. Τον καρκίνο δεν πρέπει να τον υποτιμάμε», είχε πει χαρακτηριστικά η Βάσια Τριφύλλη σε εκδήλωση του παραρτήματος Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Μάγια Τσόκλη – Δημοσιογράφος
«Μία ευχή. Να καταργήσουμε τις λέξεις επάρατη νόσος και καρκινοπαθής», τόνισε σε κείμενό της η Μάγια Τσόκλη που μιλά ανοιχτά για την εμπειρία της με τον καρκίνο του μαστού. «Επάρατος, αυτό που απευχόμαστε, διότι οδηγεί στην καταστροφή. Άντε να σαι αισιόδοξος όταν στο συλλογικό νου ο καρκίνος συνδέεται με το τέλος. Άλλη άσκημη λέξη, το «καρκινοπαθής» πραγματικά είναι ένα στίγμα που θα σ’ακολουθεί όλη σου τη ζωή. Εσείς οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, όσοι έχετε δημόσιο λόγο, παλέψτε ενάντια στα ταμπού. Στα αγγλικά, έχουμε τους όρους cancer patient και cancer survivor. Στα ελληνικά once a καρκινοπαθής, always α καρκινοπαθής! Εκτός κι αν διατηρούμε τον όρο γιατί διευκολύνει τη σύνταξη», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενό της η δημοσιογράφος.