Σκαφιδά: «Νιώθω ότι σε πρακτικό επίπεδο έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σχετικά με τη θέση τη γυναίκας»
Φέτος η Γιούλικα Σκαφιδά υποδύεται τρεις γυναίκες σε τρεις διαφορετικές εποχές. Πόσο έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας από το ’50 έως και σήμερα;
«Νιώθω ότι σε πρακτικό επίπεδο έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Η κουβέντα περί πατριαρχίας έχει ανοίξει και ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά τα κρυμμένα σημάδια της σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Αλλά νιώθω ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει επί της ουσίας. Δηλαδή, έχουμε γυναικοκτονίες, ο παγκόσμιος άνθρωπος εξακολουθεί να είναι ο άνδρας. Εχουμε άνδρες που επιβάλλονται με τον τόνο της φωνής τους ή με το χέρι τους. Εχουμε άνδρες που μονοπωλούν κάθε μορφή εξουσίας, από την πολιτική μέχρι την οικονομική. Κρίνοντας και από τη δική μας κατάσταση στη χώρα, οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι αόρατες και αμέτοχες, ανύπαρκτες στην πολιτική για παράδειγμα.
Είναι σαν να υπάρχει μια κρυφή συνεννόηση μεταξύ αρσενικών που υποβιβάζουν τα θηλυκά από πάντα. Το λέω αστειευόμενη, αλλά κάπως έτσι νιώθω ότι είναι. Αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει γιατί καλλιεργούμε στα παιδιά μας από πολύ νωρίς κάποιους ρόλους και διαιωνίζουμε την αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο σημαντικές από τους άνδρες. Για παράδειγμα, κάθε φορά που επιβραβεύουμε ένα κορίτσι για την ομορφιά του και ένα αγόρι για τη γενναιότητά του, αυτό που έχουμε καταφέρει επί της ουσίας είναι να θρέψουμε ακόμα μια γενιά σεξιστών. Είναι απλά τα πράγματα. Ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά και ο τρόπος που διαιωνίζουμε τα στερεότυπα με ύπουλο τρόπο, ακόμα και μέσα στη φρασεολογία που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, αυτό διαιωνίζει σεξισμό. Κάποια στιγμή αυτό θα διορθωθεί αλλά με αργό ρυθμό και είναι κρίμα τόσες γυναίκες να θυσιαστούν. Σκεφτείτε ότι μιλάμε ξανά για τις εκτρώσεις.
Ή μιλάμε ακόμα για το αν θα γεννήσει μια γυναίκα με φυσιολογικό τοκετό, με καισαρική και το ποιος πρέπει να το αποφασίσει αυτό. Μιλάμε για εξωφρενικά πράγματα. Το πιο απλό, θεωρούμε τον χρόνο των γυναικών λιγότερο αξιοσέβαστο από τον χρόνο των ανδρών, είναι πολύ σημαντικό αυτό», λέει στο Βήμα.