Νίκος Ρόκκος: Ενός λεπτού σιγή τήρησαν οι συγχωριανοί του-Η κληρονομικότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων
Απαρηγόρητοι είναι οι συγχωριανοί του Νίκου Ρόκκου με τον ξαφνικό θάνατό του στις 30 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα, οι ντόπιοι στη Λήμνο τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τον Νίκο Ρόκκο, ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που ψήφισαν για πρόεδρο τους και εκείνος είχε ορκιστεί στις 17 Δεκεμβρίου, μόλις λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή.
Φυσικά σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται ο Στέλιος Ρόκκος όπως και η μεγαλύτερη αδελφή τους Αγγελική που δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της χθες (3/12) στο τελευταίο αντίο στον Νίκο.
Κληρονομικότητα σε καρδιαγγειακά νοσήματα στην οικογένεια;
Να θυμίσουμε ότι ο αδελφός τους, Κώστας, είχε φύγει από τη ζωή πριν από δύο χρόνια από καρδιά ενώ και ο Στέλιος Ρόκκος πριν από μερικούς μήνες είχε πάθει έμφραγμα και είχε νοσηλευτεί για αρκετές μέρες μέχρι να γίνει καλά και να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Τότε, ο τραγουδιστής είχε διακομιστεί αμέσως με C-130 από τη Λήμνο στην Αθήνα, γλιτώνοντας τα χειρότερα.
«Έκανε bypass ο Κώστας. Πριν (πεθάνει) έναν χρόνο είχε κάνει bypass. Ήρθε, άνοιξε τα μαγαζιά αλλά δεν πήγαινε στον γιατρό. Του λέγαμε «Κώστα πρέπει να ξανά πας ». Έλεγε «καλά είμαι, δεν έχω τίποτα και ξαφνικά, ένα πρωί, τον έπιασε ένας πόνος στο στήθος. Τον πήγανε στο νοσοκομείο και πέθανε», δήλωσε η θεία του Νίκου Ρόκκου.
Προδομένος και από την καρδιά του έφυγε από τη ζωή και ο πατέρας των παιδιών όπως αποκαλύπτει η θεία τους:
«(Ο πατέρας τους έφυγε) Από ανεύρυσμα στην καρδιά. Άνοιξε η αορτή και από το σπίτι τον έβγαλαν με κάθισμα. Τον πήγαν κατευθείαν Αθήνα και έμεινε 2,5 μήνες φυτό. Καρδιά, δυστυχώς και το κληρονόμησαν και τα παιδιά... Φοβόντουσαν τα παιδιά με τον (χαμό του) Κώστα και ο Στέλιος έπαθε το καλοκαίρι και αυτός με έμφραγμα».
«Ο Νίκος είχε κάνει εξετάσεις πριν από 1,5 μήνα και όλα ήταν τέλεια. Δεν ξέρω τώρα ακριβώς τι, πήγαινε σε καρδιολόγο και έκανε τσεκ απ γιατί μετά τον Κώστα και το έμφραγμα του Στέλιου είχε ταρακουνηθεί πάρα πολύ και το έψαχνε» αποκάλυψε η κουμπάρα του Στέλιου Ρόκκου.
Ο καθηγητής καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, δήλωσε για το θέμα: «Στους μισούς περίπου, στο 50% από αυτούς που κάνουν σοβαρά περιστατικά, είτε έμφραγμα είτε αιφνίδιο θάνατο, οι συνήθεις εξετάσεις δεν δείχνουν (κάτι). Υπάρχουν πιο ειδικές εξετάσεις. Η απόλυτη εξέταση είναι η στεφανιογραφία η κανονική ή έστω η αναίμακτη που γίνεται με τον αξονικό τομογράφο».
Ο γιατρός πρόσθεσε μιλώντας στο Live News: «Η κληρονομικότητα είναι ένας παράγοντας, αλλά συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που αθροιστικά μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου. Το απλό τεστ κοπώσεως ανιχνεύει το 60% της νόσου, ενώ η δοκιμασία κόπωσης με φάρμακο έχει υψηλή ευαισθησία και ανιχνεύει μέχρι και το 80%».