Βασίλης Αυλωνίτης: 54 χρόνια από το θάνατό του – Η περιουσία που δεν έκανε και τα πάθη
Ενστικτώδης, πηγαίος και πληθωρικός, ο Βασίλης Αυλωνίτης ήταν από τους ηθοποιούς που στήριξαν την επιθεώρηση και τον κινηματογράφο. Φέτος κλείνουν 54 χρόνια από το θάνατό του. Στις 10 Μαρτίου του 1970 άφησε την τελευταία του πνοή στα 66 του χρόνια.
Εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, πληθωρικός στις αντιδράσεις του, φιγούρα στέρεη και χαρακτηριστική, ομόρφυνε με την παρουσία του ταινίες όπως το Εισπρακτοράκι, Μια ζωή την έχουμε, Το αμαξάκι, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, Οι γαμπροί της Ευτυχίας κ.ά. Στη 45χρονη πορεία του υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση όλα τα είδη του θεάτρου (οπερέτα, επιθεώρηση, μουσική κωμωδία και πρόζα).
«Ο Βασίλης Αυλωνίτης έβγαλε πάρα πολλά χρήματα αλλά δεν άφησε τίποτα πίσω»
Το 1934 συμμετείχε σε επιθεωρήσεις του θεάτρου Περοκέ, ενώ νωρίτερα έκανε δικό του θίασο. Την περίοδο του '40 σχημάτισε θίασο με τον Κυριάκο Μαυρέα και ερμήνευσε το στρατιώτη Πολυχρόνη Περονόσπορο στο ηθογραφικό χρονικό Από την Αλβανία στο Ρίμινι. Υπήρξε για πολλά χρόνια βασικό στέλεχος των επιθεωρησιακών θιάσων του θεάτρου Ακροπόλ και διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του την χρονική περίοδο 1956 έως 1961. Από το 1962 έως το 1965, είχε σημαντικές συνεργασίες με τον Νίκο Ρίζο και την Γ. Βασιλειάδου, περιοδεύουν στην Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά λόγοι υγείας τον αναγκάζουν να διακόψει. Ο τελευταίος του θίασος συγκροτήθηκε με τον Κώστα Χατζηχρήστο, την περίοδο 1967 έως 1968, όπου και πάλι η συνεργασία διακόπτεται για λόγους υγείας. Μαζί περιόδευσαν σε πολλές επαρχιακές πόλεις, αλλά λόγοι υγείας τον ανάγκασαν να διακόψει την περιοδεία. Υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση όλα τα είδη του θεάτρου.
Προσωπική ζωή
Ο Αυλωνίτης παντρεύτηκε μία Ελληνίδα, την Πόπη, την οποία εγκατέλειψε όταν ερωτεύθηκε παράφορα μία θαυμάστριά του. Με αυτή, ταξίδεψε στη Γαλλία, όπου γνώρισε μία Ελληνίδα από την Κωνσταντινούπολη με το όνομα Γιογιό (Παναγιώτα). Παντρεύτηκε τη Γιογιό, και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Ελένη. Ένα μεγάλο πάθος του ήταν τα στοιχήματα στον ιππόδρομο, κάτι που τον έφερνε συχνά σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση, ώστε να αναγκάζεται να παίζει σε δευτερεύοντες ρόλους.
Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο εγγονός του Βασίλη Αυλωνίτη, ο Βασίλης Αυλωνίτης junior μίλησε για τον αείμνηστο παππού του.
Όλη η οικογένεια ζούσε πλουσιοπάροχα. Όμως ο παππούς δεν άφησε τίποτα πίσω – και καλά έκανε, αφού δικά του ήταν τα χρήματα -, με αποτέλεσμα μετά τον θάνατο του να υπάρχουν δυσκολίες. Όπως έλεγε ο πατέρας μου, ο παππούς μου έκανε πολλή παρέα με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον παλιό. Και έλεγε ο Καραμανλής συνέχεια στον παππού μου: «Ρε Βασίλη, να βγάλουμε μια άδεια Προ – Πο ή ταξί στον γιο σου;». Και ο παππούς μου αντιδρούσε γιατί ήταν πολύ περήφανος άνθρωπος. Ποτέ, μα ποτέ, δεν εκμεταλλεύτηκε τις γνωριμίες του για προσωπικό του συμφέρον. Και η εξέλιξη ήταν ο παππούς να φύγει από πνευμονικό οίδημα ξαφνικά και όλη η οικογένεια να μείνει στον αέρα». είναι γνωστό ότι έπαιζε και στον ιππόδρομο, αλλά και χαρτιά. Ωστόσο, έπαιζε τα χρήματα τα οποία έβγαζε από τη δουλειά του. Ποτέ δεν δανείστηκε, ποτέ δεν άφησε την οικογένεια χωρίς φαγητό. Η οικογένεια ζούσε πλουσιοπάροχα. Αντί να γυρίζει δεξιά και αριστερά, απλά έπαιζε. Αυτό είναι όλο!»
Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή ο γιος του αείμνηστου ηθοποιού Βασίλη Αυλωνίτη
Πώς ο αυθόρμητος Βασίλης Αυλωνίτης έγινε πρωταγωνιστής και ζεν πρεμιέ;