Δάκης: 2 χρόνια από το θάνατό του–Το πραγματικό όνομα, οι επιτυχίες και η ηχογραφημένη επιθυμία του
Σαν σήμερα (29-05) πριν από δυο χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Δάκης έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.
Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του, αφού είχαν προηγηθεί αρκετά δημοσιεύματα σχετικά με την πορεία της υγείας του, είχε κάνει γνωστή η Λουκίλα Καρρέρ.
Ένας χρόνος από τον θάνατο του Δάκη: «Τον τελευταίο μήνα της ζωής του υπέφερε»
«Στην Αυγή του καλοκαιριού διάλεξες να φύγεις ψυχούλα μου…. Εσύ που μας έκανες να λατρέψουμε τα καλοκαίρια….. τόσα καλοκαίρια…. Ξεκουράσου….θα σ’ αγαπω πάντα…για πάντα…πολύ…«Αυτό το καλοκαίρι το περιμέναμε δίχως ένα σύννεφο με δίχως στεναχώρια. Αλλ' όμως δε με ζέστανε ο ήλιος του γιατί το πέρασα από σένα χώρια…», είχε η Λουκίλα Καρρέρ η οποία βρισκόταν στο πλευρό του το τελευταίο διάστημα, που η υγεία του πλέον πολύ κλονισμένη.
Αν και ο ίδιος εδώ και δύο χρόνια προσπαθούσε να δίνει κουράγιο σε όλους τους καρκινοπαθείς, η κατάσταση της υγείας του ήταν αρκετά εύθραυστη, όπως ο ίδιος δήλωνε και στους συναδέλφους του, που αγωνιούσαν για την κατάστασή του.
Ο Δάκης μέχρι και την τελευταία στιγμή «αγωνίσθηκε» με σθένος, ενώ στο πλευρό του ήταν κάποια συγγενικά του πρόσωπα, αλλά και μερικοί καλοί φίλοι.
«Ορισμένες φορές έχεις μια δύναμη. Είμαι δειλός αλλά δεν ξέρω τι έγινε. Δεν μου το είπαν αμέσως ότι έχω καρκίνο. Με έπιασαν πόνοι και είδαν ότι έχω καρκίνο στο παχύ έντερο. Μου έλεγαν να κάνω μια κολονοσκόπιση και εγώ δεν έκανα. Και όταν με χειρούργησαν μου είπαν ότι είμαι στο 4ο στάδιο και ότι έχω 6 μήνες ζωής. Ήταν μαζί μου οι φίλοι μου και οι συγγενείς μου. Δεν μου το λέγανε. Φαίνεται ότι τη γλίτωσα. Δεν φοβήθηκα… Δεν ξέρω πως γίνεται αυτό», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του
Η καταγωγή και το πραγματικό του όνομα
Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το πραγματικό του όνομα ήταν Βρασίδας Χαραλαμπίδης
Η καριέρα και οι μεγάλες του επιτυχίες που τον καθιέρωσαν στο χώρο
Το 1964 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα Αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens» και ακολούθησαν δίσκοι που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία στα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά. Ενδεικτικά οι επιτυχίες του εκείνης της περιόδου ήταν: Monsieur Cannibal, Tu Veux ou tu veux pas, Mourir ou vivre, Gaston. Μιλούσε έξι γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά), γεγονός που επέτρεπε να ερμηνεύει διεθνές ρεπερτόριο.
Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα Ελληνικά με τίτλο «Γεια σου σ′ ευχαριστώ» με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη και αμέσως μετά ακολουθεί η πρώτη του συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και τις διαχρονικές επιτυχίες Τόσα καλοκαίρια και Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά όπου η ανταπόκριση του κοινού τον τοποθέτησε γρήγορα στους πλέον περιζήτητους ερμηνευτές εκείνης της εποχής.
Συνεργάστηκε με Έλληνες συνθέτες όπως: Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μανίκας, Σάκης Τσιλίκης, Χάρης Χαλκίτης, Βαγγέλης Πιτσιλαδής, Γιώργος Κριμιζάκης, Κώστας Ξενάκης, Γιώργος Θεοφάνους, Νίκος Λαβράνος, Νίκος Καρβέλας, Αλέκος Χρυσοβέργης, Γιώργος Θεοδοσιάδης κ.ά.
Είχε τραγουδήσει στίχους στιχουργών όπως Πυθαγόρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Σώτια Τσώτου, Ξενοφώντας Φιλέρης, Θάνος Σοφός, Ρόνη Σοφού κ.ά.
Είχε πραγματοποιήσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε χώρους διασκέδασης όπως: «Rex», «Diogenis Palace», «Νεράιδα», «Φαντασία», «Αστέρια», «Αθηναία», «Ribas» και συνεργάστηκε με τους Μαρινέλλα, Κώστα Χατζή, Γιάννη Πάριο, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση και άλλους. Σε διεθνές επίπεδο είχε συνεργαστεί με τους Rolling Stones, Σαρλ Αζναβούρ, Δαλιδά, Μίλβα, Τζο Ντασέν, Σασά Ντιστέλ και Ντέμη Ρούσσο, με τον οποίο ήταν ξαδέρφια.
Είχε συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, στα Θέατρα Βέμπο, Παρκ, Κοτοπούλη-Ρεξ και αλλού. Επίσης, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικές παραστάσεις και σε ελληνικές ταινίες όπως Γοργόνες και μάγκες, Η θεία μου η χίπισσα κ.ά.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία. Βρισκόταν από το 1967 στην πρώτη γραμμή του ελληνικού τραγουδιού. Η δισκογραφία του αποτελείται από 39 LP & CD και 19 singles & 45άρια. Η τελευταία δισκογραφική δουλειά ήταν το CD με τίτλο «Moments» (ΜΙΝΟΣ 2008) του Μίμη Πλέσσα όπου ο Δάκης τραγουδά σε 7 γλώσσες.
Η τελευταία ηχογραφημένη επιθυμία του
Αυτή η συγκλονιστική ηχογραφημένη επιθυμία του είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας σχεδόν τρεις μήνες μετά το φευγιό του
Ο Δάκης είχε ηχογραφήσει ένα πρόγραμμα διάρκειας 40 λεπτών, περίπου.
Αυτό το είχε κάνει εννέα μήνες πριν από τον θάνατό του, το οποίο και παίχτηκε πρώτη φορά στο εστιατόριο Thalassa, στη Σαρωνίδα στις 26 Αυγούστου το 2022.
Ο επί 22 χρόνια στενός φίλος και συνεργάτης του, Πάνος Δερβός είχε μιλήσει για αυτό στην εφημερίδα Espresso και τον Ηλία Μαραβέγια: «Ο Δάκης ήταν ένα υπεύθυνο άτομο, ένας άνθρωπος που προνοούσε πάντα για τα πάντα, όπως είχε προνοήσει ακόμη και για τον θάνατό του. Ήταν άνθρωπος της τακτοποίησης στη ζωή του κι επειδή έκανε εκείνη την περίοδο κάποιες συναυλίες με τους Κώστα Μπίγαλη, Μαντώ και Πωλίνα δεν ήθελε να τους «κρεμάσει» σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι στη φωνή του. Έτσι σκέφτηκε να κάνουμε τη συγκεκριμένη ηχογράφηση που θα ακουστεί απόψε. «Αν γίνει κάτι με τη φωνή μου, να μπορώ να εμφανιστώ και να τραγουδήσω full playback το 35λεπτο πρόγραμμα της δικής μου εμφάνισης, να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους συναδέλφους εξαιτίας μου», μου είχε πει τότε ο ίδιος»
Ανατριχιαστική αποκάλυψη για τον Δάκη – Η επιθυμία του για να προλάβει το τέλος του
Δάκης: Η αποκάλυψη για το τελευταίο του βίντεο κλιπ:«Ήταν λίγο μακάβριος ο τρόπος που το χειριζόταν»