Κώστας Χατζής: Τα γενέθλια, η καταγωγή, η ηλικία, τα 6 παιδιά και η παρουσία στον Λευκό Οίκο
Showbiz

Κώστας Χατζής: Τα γενέθλια, η καταγωγή, η ηλικία, τα 6 παιδιά και η παρουσία στον Λευκό Οίκο

Ο Κώστας Χατζής είχε γεννηθεί σαν σήμερα, 13 Αυγούστου 1936, στη Λιβαδειά. Είναι Έλληνας Ρομά τραγουδιστής και τραγουδοποιός και έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία ενώ σήμερα είναι 88 ετών.

Κατάγεται από οικογένεια μουσικών της μειονότητας των Ρομά στην Ελλάδα. Ο παππούς του Κώστας Καραγιάννης ήταν ένας από τους διασημότερους δημοτικούς κλαρινίστες της εποχής του στην Ελλάδα και ο πατέρας του Ευάγγελος Χατζής ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι. Στα 16 του τραγουδούσε με τον πατέρα του σε γάμους, βαφτίσια και σε άλλες εκδηλώσεις και σίγουρα τότε δεν φανταζόταν την επιτυχία που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια.

Το 1957, έπειτα από μεγάλο διάστημα περιοδειών στην ελληνική επικράτεια βρέθηκε στην Αθήνα και αποφάσισε να ζήσει εκεί. Μετά από πολλές στερήσεις αρχίζει να γίνεται ευρύτερα γνωστός και κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1961 στη Πλακιώτικη μπουάτ «Τιπούκειτος» του Μπουκουβάλα.

«Όχι δόξες. Άλλο το να αγαπηθούμε και άλλο το να δοξαζόμαστε, μην τα μπερδεύουμε. Εγώ δεν ξεχνάω από πού είμαι και από πού έρχομαι... Δεν ξέχασα ποιος ήμουν, άρα δεν μου επέτρεψα εμένα να ξεχάσω ότι πείναγα ούτε όταν έκανα κάτι, μια επιτυχία... Οι δύσκολες εποχές, που έζησα, φέρνουν εικόνες οι οποίες είναι ανεξίτηλες και γεγονότα τα οποία ήταν τρομακτικά. Δικάστηκα για πολιτική θέση και προδόθηκα από παντού. Όταν ήρθα, λοιπόν, πείνασα. Όταν λέμε πως πείνασα... Κοιμήθηκα στα πεζοδρόμια, κοιμήθηκα στα παγκάκια, έτρωγα μετά από τρεις και τέσσερις και έξι ημέρες», είχε πει σε συνέντευξή του.

Κώστας Χατζής: «Πέρασα πολύ δύσκολα χρόνια, κοιμόμουν σε παγκάκια»

kwstas-xatzis.jpg

Με το πέρασμα του χρόνου γίνεται περισσότερο γνωστός, παρουσιάζοντας και ηχογραφώντας δικά του τραγούδια, που τον ανέδειξαν σταδιακά σε φυσιογνωμία σύγχρονου τροβαδούρου με ιδιότυπη φωνή και προσωπικό ερμηνευτικό ύφος. Ο Χατζής τραγουδούσε μπαλάντες που συνήθως περιείχαν έντονη κοινωνική κριτική που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1963, ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο που περιείχε το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Έφυγε η αγάπη μου». Στη συνέχεια εμφανίστηκε στη «μπουάτ του Γύφτου» με πολύ μεγάλη επιτυχία. Διετέλεσε από τους κυριότερους εκπροσώπους του μουσικού Νέου Κύματος, ενώ είχε πληθωρική συμμετοχή με αριθμό τραγουδιών του και σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Διάσημοι συνθέτες της εποχής, όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Μίμης Πλέσσας, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος και Σταύρος Ξαρχάκος, τον ανακαλύπτουν και του δίνουν να ερμηνεύσει τραγούδια, στα οποία προσδίδει τη δική του φυσιογνωμία.

Kwstas-Xatzhs-(11).jpg


Σημαντική στιγμή είναι η συμμετοχή του στο δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου Το κορίτσι με το κορδελάκι («Γκρεμισμένα σπίτια» κ.ά.) σε στίχους του Νότη Περγιάλη. Το 1968 κυκλοφορεί η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο Αναγέννησις Αλόννησος σε μουσική και ενορχήστρωση του ιδίου. Ακολουθούν αρκετές δουλειές του τα επόμενα χρόνια, όπου σε συνεργασία με κορυφαίους στιχουργούς χαρίζουν στο ελληνικό τραγούδι πολλές σημαντικές στιγμές. Με την πιο στενή συνεργάτιδά του, τη Σώτια Τσώτου, γράφουν τραγούδια όπως: «Ο Στρατής», «Δε βαριέσαι αδελφέ», «Κάτι τρέχει», «Τι σήμερα τι αύριο τι χθες», «Λεωφορείο ο κόσμος», «Νυχτώνει δόξα τω Θεώ», «Όλα ανάποδα τα βλέπει», «Η φωτογραφία», «Ένας Γερμανός και μια Εβραία», «Απ' το αεροπλάνο», «Μη μας περιφρονάς», «Ο κύριος κανείς», «Αν ερχόσουν» και άλλα πολλά.

Μεταξύ πολλών άλλων εμφανίσεων εξαιρετικά επιτυχημένη αποδείχθηκε η συνύπαρξή του με τη Μαρινέλλα στην πλακιώτικη μπουάτ «Σκορπιός» και στην πρεμιέρα τους στις 28 Μαρτίου 1976 παρουσίασαν το πρόγραμμα «Ρεσιτάλ» που περιείχε 50 τραγούδια του, τα περισσότερα σε στίχους της Σώτιας Τσώτου («Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει», «Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά», «Η αγάπη όλα τα υπομένει», «Δεν είμ' εγώ», «Κι ύστερα», «Σ' αγαπώ», «Όλος ο κόσμος είσ' εσύ», «Μονολογούμε», «Πάρε με μαζί σου τσιγγάνε», «Αμήν», «Τρελός ή παλικάρι», κ.ά.).

Όπως αναφέρει και το wikipedia, η ζωντανή ηχογράφηση που προέκυψε κυκλοφόρησε σε τριπλό δίσκο το Πάσχα του ίδιου χρόνου και σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία φτάνοντας τις 500.000 πωλήσεις και αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους δέκα πιο εμπορικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Με τη Μαρινέλλα συνεργάστηκαν αργότερα το 1980 με τον δίσκο Ταμ - ταμ («Μια χαμένη Κυριακή», «Πάρε ένα κοχύλι απ' το Αιγαίο», «Ζητείται φίλος», «Δεν θέλω γράμμα», «Το γυφτάκι», κ.ά.) και το 1987 με τον δίσκο Συνάντηση («Ιθάκη», «Μας κόψαν το φως», «Να 'ταν ο κόσμος μια κάλπη», «Τα σ' αγαπώ σου ένα σωρό», κ.ά.).

xatzis-640x426.jpg

Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 ο Κώστας Χατζής επισκέπτεται την Αμερική για συναυλίες. Η φήμη του ως τραγουδιστή της ειρήνης έφτασε μέχρι το Λευκό Οίκο. Ο τότε Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ τον προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο για να τον γνωρίσει και να τον συγχαρεί για το έργο του, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1979.

Στις 18 Οκτωβρίου 2011 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη μουσική παράσταση «Όταν κοιτάς από ψηλά», ερμηνεύοντας τραγούδια από την πολυετή καριέρα του. Μαζί του στη σκηνή εμφανίστηκαν η Μαρία Αλεξίου και η Αντωνία Χατζίδη.

Άλλα γνωστά τραγούδια του είναι: «Τα καρφιά», «Χάσαμε», «Αντίο, λοιπόν αντίο», «Να 'χαν όλοι οι άνθρωποι μια αγάπη όπως εγώ», «Θυμάμαι», «Καληνύχτα Μαργαρίτα», «Η γαλαρία», «Στάσου πού πας», «Είμαι ένας άνθρωπος απλός», «Το ταμ-ταμ», «Πάλι ύπνος δε με πιάνει», «Αρουραίοι της νύχτας», «Κι άλλο παιδί γεννήθηκε απόψε», «Και λεγόμαστε άνθρωποι», «Γέρνει ο ήλιος», «Η Γη ακόμα ζει», «Ραμόνα», «Η φωτογραφία», «Στο διεθνές το μαγαζί», «Περιστρεφόμαστε».

xatzis-gios.jpg

Προσωπική ζωή

Νυμφεύθηκε τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον Γιόρντις (Ursula von Jordis). Ο γιος τους Αλέξανδρος Χατζής ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική, ενώ συμμετέχει σε συναυλίες μαζί μαζί του.

Η δεύτερη σύζυγός του είναι η Αντωνία Χατζίδη. Έχει έξι παιδιά από τους δύο γάμους που έκανε και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Χατζής: «Προδόθηκα από παντού, σκυλοπείναγα»

Η «κατάθεση ψυχής» του Ρέμου στον Χατζή, το ντουέτο που ξεσήκωσε τους θαμώνες και η τρυφερή αφιέρωση

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved