Showbiz

Μάνος Λοΐζος: Ένας μεγάλος δημιουργός - Πώς η μουσική του «σφράγισε» την ιστορία της Ελλάδας;

Ο Μάνος Λοΐζος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς, γνωστός για την επιρροή του στη σύγχρονη ελληνική μουσική.

Η μουσική του χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία, την μελωδικότητα και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, καθώς τα τραγούδια του συνδέονται συχνά με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής του.

Μυρσίνη Λοΐζου: «Θα χαρακτήριζα την κατάσταση μου ως μια μακράς διάρκειας εφηβική κατάθλιψη»

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια. Είχε κυπριακή και ελλαδίτικη καταγωγή και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική: στην ηλικία των επτά ετών μελέτησε βιολί, αρχικά ερασιτεχνικά κι έπειτα στο Εθνικό Ωδείο της Αλεξάνδρειας.

Αφού αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο το 1955 ήλθε στην Αθήνα με σκοπό να σπουδάσει. Αρχικά γράφτηκε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά στις αρχές του 1956 την εγκαταλείπει με σκοπό να φοιτήσει στην Ανωτάτη Εμπορική. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα φοιτά στην Σχολή Βακαλό θέλοντας να σπουδάσει ζωγραφική. Το 1960 εγκαταλείπει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και εργάζεται περιστασιακά προκειμένου να επιβιώσει: άλλοτε ως σερβιτόρος, άλλοτε ως γραφίστας σε διαφημιστικές εταιρείες, άλλοτε ως μουσικός σε μπουάτ.

Καριέρα

Η μουσική πορεία του Μάνου Λοΐζου ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις. Έγραψε μουσική που έγινε ιδιαίτερα αγαπητή στον ελληνικό λαό.

Τα τραγούδια του συχνά είχαν πολιτικό περιεχόμενο και συνδέονταν με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974).

Προσωπική ζωή

Ο Μάνος Λοΐζος ήταν παντρεμένος δύο φορές. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Μάρω Λήμνου, με την οποία απέκτησε μία κόρη, τη Μυρσίνη.

Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Δώρα Σιτζάνη, ηθοποιός.

Θάνατος

Τον Οκτώβριο του 1981 μπήκε στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο με περικαρδίτιδα και νεφρική ανεπάρκεια και στο τέλος του χρόνου ταξίδεψε στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις.

Στις 8 Ιουνίου του 1982 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύτηκε για ένα μήνα σε νοσοκομείο.

Τον Αύγουστο ταξίδεψε για νοσηλεία στη Μόσχα, όπου στις 7 Σεπτεμβρίου υπέστη δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο. Απεβίωσε δέκα ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1982, σε ηλικία 44 ετών. Κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών στις 25 Σεπτεμβρίου.

To 2007 χαρακτηρίστηκε από τον μουσικό χώρο ως έτος Μάνου Λοΐζου τιμώντας τα 70 χρόνια από τη γέννησή του και τα 25 χρόνια από τον θάνατό του.

Πληροφορίες: Wikipedia

Διαβάστε επίσης:

Μάνος Λοΐζος – 40 χρόνια μετά: Μια βραδιά γεμάτη μουσική αφιερωμένη στη μνήμη του

Μάνος Λοΐζος: Λίγα σπουδαία λόγια για τον αξέχαστο τραγουδοποιό

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το «Πρωινό Τσιγάρο» και ποια η σχέση του Μάνου Λοϊζου

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved